REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

PNL, prins în off-side de demisii pe bandă rulantă

PNL, prins în off-side de demisii pe bandă rulantă

Replica API 30 iunie 2014 | 00:00 193

Pe fondul dezbaterilor de fuziune dintre PDL şi PNL, liberalii se confruntă cu migraţii succesive şi de proporţii, care riscă să destabilizeze proiectul trâmbiţat de dimineaţă până seara al formării unui "unic partid de dreapta". Fostul premier şi, totodată, fostul liberal, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a asumat rolul de câine de pază al destabilizării unificării forţelor de dreapta. Sub stindardul "adevăratului liberalism", al cărui principii încă nu le-a lămurit pentru nimeni, Tăriceanu muşcă teribil din PNL şi îşi lasă cu buza umflată foştii colegi. După Congresul PNL, de sâmbătă, rând pe rând, mai mulţi liberali şi-au făcut bagajele şi au plecat spre noua formaţiune politică a lui Tăriceanu. Prima plecare a fost a deputatului de Prahova, Gabriela Gavrilescu, care a spus că părăseşte partidul, pentru că noua formaţiune "nu va mai fi aceeaşi şi nu va mai avea aceleaşi principii", după fuziunea cu PDL. A fost urmată de fostul ministru al Culturii, senatorul Daniel Barbu: "Îmi voi lua câteva zile de reflecţie şi voi anunţa zilele următoare ce voi face. Dincolo de loialitate, nu văd de ce aş mai rămâne în PNL", a precizat Barbu, urmat, la rândul său, de deputatul Andrei Gerea, care, probabil de supărare, a "asasinat" şi limba română cu ocazia plecării. "Cu regret şi cu părere de rău, de acum, La revedere! Eu nu oamenii care au călcat în picioare această ţară nu mai rămân în partid", a precizat Gerea, nu foarte clar, dar suficient să aflăm că, în mod cert, pleacă din PNL. După Gerea, şi-au mai anunţat demisiile fostul vicepremier Daniel Chiţoiu, deputatul de Prahova, Nicolae Alexandri sau deputatul de Bacău, Nicu Marcu. Momentul surpriză a fost oferit de Norica Nicolai. Complet nemulţumită de desfăşurarea evenimentelor, Nicolai a decis, totuşi, să revină la gânduri mai bune şi să rămână în partid. Nu mai puţin gălăgioşi au fost foştii liberali. Mircea Diaconu nici nu vrea să audă de o eventuală revenire în PNL, iar deputatul Ovidiu Silaghi se arată îngrozit de ideea de a fi coleg cu Monica Macovei.

Dacă fiecare liberal a avut motivele sale de demisie, deputatul constănţean, Victor Manea, încă este surprins de plecarea lui Tăriceanu. "Andrei Gerea era plecat de mult şi domnul Chiţoiu era plecat de mult. Aşa, mai bine când îşi stabilesc clar direcţia. Dar, noi ştiam că nu mai sunt aşa, cu sufletul, în PNL. Nu ştiu ce i-a motivat. Ce l-a motivat şi pe domnul Tăriceanu. Nu ştiu nici pe domnul Tăriceanu ce îl motivează. După ce atâta timp a spus că nu vrea USL, în momentul în care USL n-a mai fost şi-a dorit USL. De aici, îi las pe ceilalţi să înţeleagă ce a vrut domnul Tăriceanu, că eu nu ştiu, din păcate, nici acum", a declarat Manea, pentru "Replica".

De partea cealaltă, preşedintele pe judeţ al PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, este mult mai acid decât colegul său, care îl acuză pe Tăriceanu că a minţit la Congresul de sâmbătă al PNL. Potrivit lui Dragomir, Tăriceanu a fost abordat amical în nenumărate rânduri şi, probabil de teama de a nu-şi pierde funcţia de preşedinte al Senatului, a ales o poziţie nu tocmai onorabilă. "Este regia unor colegi, care, crezând că vor face cine ştie ce eveniment imediat după congres, deşi unii dintre ei au fost şi în sală, au ieşit să facă un spectacol. Au anunţat plecarea din partid. Ştiam de cei câţiva oameni care pleacă după interese. Altceva, nimic. Nu putem vorbi de ideologie. Probabil, e vorba de posturi sau pentru unii din preajma lor. S-a văzut ieri, în Congres, cum 1.500 de oameni au votat într-o largă majoritate ceea ce s-a propus şi la PNL votul chiar este liber, nu poate cineva să impună cuiva cum să voteze sau dacă are ceva de spus să nu spună. Ce m-a deranjat cel mai tare, cum s-a exprimat domnul Tăriceanu, că nu a fost lăsat. Eu vă spun, ştiu sigur de ceea ce i-a spus domnul Teodor Atanasiu, în momentul în care s-a întâlnit cu dumnealui, i-a propus din partea lui Klaus Iohannis să revină în partid, în ce condiţii vrea să revină şi ce are de spus, la care, în prima fază nu a refuzat, apoi s-a gândit mai bine la ceea ce pierde, mă rog, postul de preşedinte al Senatului şi a venit cu povestea aceea că nu a fost lăsat să se exprime. Deci, am fost nenumăraţi colegi care i-am făcut această chemare de revenire în partid", a precizat Dragomir, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108