REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PNL reacţionează la propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA: Solicită publicarea motivaţiei

PNL reacţionează la propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA: Solicită publicarea motivaţiei

Replica API 7 septembrie 2018 | 01:07 393

PNL, prin vocea senatoarei Iulia Scântei, solicită ministrului Justiţiei să publice pe site motivaţia care a stat la baza propunerii de numire făcute azi pentru şefia DNA. Solicitarea este formulată în virtutea faptului că "funcția de procuror-șef al DNA nu este o funcție politică în care să fie numit un procuror după bunul plac al politicienilor, ci din contră, este o funcție de conducere a înaltei magistraturi", conform stiripesurse.ro.

"Ministrul Justiției a adus azi la cunoștința publicului și a candidaților propunerea sa pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Întrucât anunțul postat pe site-ul Ministerului Justiției nu respectă o prevedere expresă (pct.7 secțiunea Desfășurarea interviului) din standardele de organizare și desfășurare a selecţiei procurorilor, publicate pe site-ul ministerului, în ceea ce privește comunicarea propunerii de numire în funcția de procuror - șef al DNA.

Solicit public ministrului justiției să respecte riguros procedura pe care și-a asumat-o pentru această selecție și să aducă la cunoștința publicului și a candidaților propunerea motivată de numire în funcția de conducere de la DNA.

Conform art. 7 din Standarde “Propunerea motivată de numire în funcția de conducere, însoțită de înscrisurile depuse de procurorul propus, se transmite, de îndată, Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea emiterii avizului și se aduce, concomitent, la cunoștința publicului, prin afișarea la sediul Ministerului Justiției și publicarea pe pagina de Internet a acestuia.”

Presupun că ministrul justiției nu a selectat pe cel mai bine pregătit candidat pentru funcția de procuror -șef al DNA prin tragerea la sorți a numelui său dintr-o pălărie ori prin redarea conținutului vreunui bilețel primit de la cabinetul unui președinte de partid, cum se practică de multă vreme în politica românească.

Propunerea de numire ar fi trebuit să vină în urma unei profunde analize a candidaților și a evaluării riguroase a activității acestora și a proiectelor lor manageriale.

Motivarea propunerii de numire înseamnă adevărata asumare de către ministrul justiției a răspunderii pentru modul în care a evaluat și selectat candidatul pentru funcția de procuror -șef al DNA, și nu un banal anunț de presă pus pe site-ul ministerului.

Motivarea este cu atât mai necesară cu cât procedura de selecție pentru formularea propunerii de numire NU prevede dreptul candidaților de contestație a rezultatelor evaluării. De altfel, evaluarea nu presupune acordarea unor note/ calificative pentru a diferenția candidații.

Propunerea aparține ministrului justiției, fără îndoială, dar ea nu poate fi una discreționară, după criterii politice și de aceea trebuie motivată.

Reamintesc tuturor că Procedura de selecție pentru propunerea de numire a unui Procuror – Șef DNA/DIICOT NU este o procedură reglementată expres prin Legea nr.303/2004.

Art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 prevede o procedură administrativă de numire (și nu procedura de selecție sau de evaluare) a procurorului general ori a procurorului șef DNA ori DIICOT și a adjunctilor acestora, menționând că toți acești procurori de rang înalt „sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”. Atât!

Totuși, Legea nr. 303/2004 nu reglementează la întâmplare, modul de numire în funcțiile de procuror general, procuror șef DNA sau DIICOT. Procedura de numire este prevăzută exact în capitolul al-V -lea intitulat “Promovarea judecătorilor şi procurorilor şi numirea în funcţiile de conducere”, la Secțiunea a 3-a “Promovarea în funcţia de judecător la ÎCCJ şi numirea în funcţiile de conducere din cadrul ÎCCJ, PÎCCJ, DNA.“

Prin urmare, toate funcțiile de procuror de rang înalt, inclusiv cea de procuror șef DNA, pentru care se aplică procedura de numire prevăzută de art. 54 alin. (1), reprezintă vârful carierei unui procuror, o promovare profesională într-o funcție de conducere, după parcurgerea etapelor profesionale și sub rezerva îndeplinirii condițiilor legale.

Candidații care participă la selecție, dar mai ales corpul profesional al magistraților procurori, trebuie să cunoască motivele ministrului justiției care i-au fundamentat propunerea, pentru că este vorba de o promovare profesională și nu de o numire politică", precizează senatoarea PNL într-un comunicat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Saptecase e in panica. Pentru casa furata a avut doar proces in civil. In penal abia acum urmeaza. Morcovul lung si gros al legii se apropie implacabil de gaoaza lui.
0
0
Penelistii s-au cacat pe ei. Simt ca acum le-a venit randul la dosare. O sa-si tina sedintele de partid la dusuri, cu sapunul intre buci.
0
0
Da, trebuie interzis prin constitutie participarea penalilor la conducere de orice fel.Exact ca punctul 8 de la Timisoara. Eu nu vreau sa fiu condus de hoti si nu vreau ca viitorul copiilor mei sa depinda de infractori precum dragnea. Muie dragnea,muie pesede !!!
1
1
nu te mai bucura , si nu o mai peria pe adina ,presedintele nu o sa propuna ,din cauza lui tatal ei se vede clar ca este propusa politic sa urgenteze clasarea dosarelor ,si chiar daca o propune va ramane pana la alegerile prezidentiale ,dupa aia o sa vina codruta victorioasa cu lege pentru confiscarea averilor extinse inclusiv acctiunilor in societati detinute de infractori ,are grija americanii de tara noastra ca altfel vai de capul nostru va fi pentru clasa muncitoare !
2
2
Sugeti puls en gros
0
4
in sfarsit a venit o propunere buna ,nu mai vrem sa fim condusi de americani cu dosare la comanda care vrea sa nenoroceasca afaceristi investitori proprietari latifundiari ,numai de dragul de a nu se imbogati romanul
6
2
Dihorul Venetic Homosexual de la Cotroceni Chiolhannis 6 Case Penale va fi suspendat si apoi DEMIS de Poporul Roman.Dihorii Activisti Neonazisti Hastago-PNL-epre se vor tavali in chinuri cand va disparea de la Cotroceni Dihorul pe invers Chiolhannis.
4
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614