REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PNL și PSD nu vor vota anularea PUZ-ului din Mamaia, inițiat de USR

PNL și PSD nu vor vota anularea PUZ-ului din Mamaia, inițiat de USR

Replica API 23 septembrie 2022 | 00:46 2707

Ne-am obișnuit, de aproape doi ani de zile, să asistăm la o mascaradă la nivel local, unde personajele principale sunt membrii partidelor care formează Consiliul Local Constanța. În loc să demonstreze constănțenilor că-și merită votul de încredere acordat la alegerile din 2020, USR, PNL și PSD se vânează mai ceva ca pe câmpul de vânătoare. În timp ce USR se plânge că PNL nu respectă programul de guvernare locală și că se emit hotărâri fără a fi consultați în prealabil, iată că și ei plătesc cu aceeași monedă. Așa cum Replica a anunțat recent, USR a venit cu ideea strălucită de a modifica HCLM din 2013 prin care a fost aprobat PUZ-ul, prin introducerea termenului de valabilitate, respectiv 1 octombrie 2022. Cu alte cuvinte, într-o altfel de manieră decât cea prezentată de Chițac anul trecut, consilierii vor anularea Planului Urbanistic Zonal al stațiunii, pentru a opri ”haosul urbanistic din Mamaia”. Grupul USR a inițiat proiectul fără consultarea partenerilor din Consiliul Local, așa că proiectul, dacă va ajunge în CL, va stârni noi discuții și contre, iar în final vom găsi același deznodământ: proiectul va pica, pentru că PSD și PNL nu-l vor vota.

Anul trecut, s-a declanșat un scandalul imens după ce primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre privind revocarea PUZ-ului Mamaia, invocându-se mai multe neconcordanțe, însă a picat la vot, prin abținerea a 16 consilieri PNL și USR și 8 voturi împotrivă de la PSD. La acel moment, doar doi consilieri locali de la PNL au votat pentru revocarea PUZ Mamaia, în timp ce consilierii USR și restul de la PNL s-au abținut.

La aproape un an distanță, consilierii USR au venit cu un proiect de hotărâre care are același substrat, cu conținut diferit. Și anume modificarea HCLM din 2013 prin care a fost aprobat PUZ-ul, prin introducerea termenului de valabilitate, respectiv 1 octombrie 2022.

Grupul USR a depus la primărie, pe 9 august a.c., un referat de aprobare pentru proiectul de hotărâre vizând completarea HCL 121/2013 privind aprobarea PUZ Mamaia, după ce au ajuns la concluzia că în PUZ-ul aprobat în 2013 a fost omis termenul de valabilitate. Așa că cer acum introducerea termenului de valabilitate, respectiv 1 octombrie 2022. Precizăm că perioada de consultare publică pe seama proiectului a fost stabilită de primărie între 01 și 12.09.2022, iar USR a solicitat ca până în sedința de CL să se organizeze și o dezbatere publică pe acest subiect.

După data încetării valabilității PUZ Mamaia, ar urma ca pentru această zonă să se aplice prevederile PUG-ului și ale Regulamentului de Urbanism aferent.

Acum, se naște aceeași idee care a fost semnalată și la proiectul de hotărâre semnat de Chițac: va urma un val de litigii în instanță, iar Primăria Constanța ar putea fi obligată la plata unor despăgubiri colosale.

Caragheorghe, USR: Rămâne de văzut dacă vom fi susținuți de PNL și PSD

Conform legii, un PUZ trebuie să aibă un termen de valabilitate pentru ca dispozițiile sale sa nu se aplice la nesfârșit și în orice condiții. Aceasta este situația pentru PUZ Mamaia care, având aproape 10 ani, nu mai este în consonanță cu realitatea urbanistică. Proiectul vine să rezolve aceasta problema, stabilind un termen de expirare a PUZ”, a spus consilierul USR.

Întrebat dacă au discutat cu cei de la PNL/PSD în legătură cu proiectul și dacă vor fi susținuți, Caragheorghe a declarat: ” Asta rămâne de văzut!”.

Răsăuțeanu, PSD: Nu propui o aberație care va naște sute, poate chiar mii, de litigii în instanțe

La rândul său, Costin Răsăuțeanu, liderul grupului PSD din CL, spune că USR vine cu aberații și că nu pot iniția un proiect de hotărâre care ar naște litigii și care ar conduce, în final, la plata, de către municipiu, a unor despăgubiri exorbitante. ”Propunerea USR este inspirată din definiția demagogiei. Dacă ești serios și cunoști puțină administrație nu propui o aberație care va naște sute, poate chiar mii, de litigii în instanțele de judecată. Prejudiciile create beneficiarilor vor încărca bugetul local cu obligații de plata enorme. Banii constănțenilor trebuie să fie folosiți chibzuit și înțelept. Dacă vrem să îndreptăm ceva trebuie să o facem respectând Constituția și în dialog cu constănțenii și mediul de afaceri. Se poate elabora un nou PUZ respectând toată procedura legală(transparență decizională, dezbatere publică), dar în niciun caz nu trebuie să blochezi orașul”, a spus Costin Răsăuțeanu, care a dat de înțeles că PSD nu va vota proiectul.

Nici PNL nu votează proiectul

Nici PNL nu va vota. De altfel, aleșii liberali nici nu aveau cunoștință de proiectul inițiat de colegii lor de la USR, fiind informați de către reporterul Replica. Unul dintre consilierii liberali ne-a declarat că ai lor colege USR-iști nu i-a consultat pe baza acestui proiect și că nu-l vor vota.

Acestea fiind spuse, pregătim floricele și ne așezăm comozi în fotolii. Circul va continua!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ati distrus mamaia,machidonilor,caragheorghe,gheorghe negru.acum se pregateste olimpul.va doresc faliment din inima,sa stati voi in mizeria aia de oras,zic ca esti in pipera,mamaia navodari.tarani inculti si nesi!
0
0
Sper ca Rasauteanu &Co.sa aiba soarta lui Mazare si Constantinescu isr liberalii sa aiba soarta ultimilor Bratieni. PS. Am ajuns sa-l regret pe Nicolski si experimentul Pitesti
0
1
Usereii neomarxisti , gen Cara-negru-, aduc numai intuneric, dus in doi, proprietate la comun, invatarea copiilor despre viata sexuala de la gradinita, etc. Tb. aduse mereu aminte tampeniile pe care tot le-au spus de-a lungul timpului.
1
3
Ca usr egal circ primeam hate. Dar e ok. Poate acum isi dau seama de ce este capabil aceasta sleahta de incompetenti.nu ca restu sunt rasariti.dar nu abereaza si latra la luna la nesfarsit cu idei trasnite
1
3
USR-istii se zagarie pe ochi ca au iesit de la guvernare si nu mai au acces la ciolan! Unde au fost ei pana acum cand ne amageau cu aveti cu cine? ce au facut cat au fost la guvernare si in cazul asta ce alternativa au ei la PUZ-ul pe care vor sa-l anuleze?
1
6
Spaga e luata, nu-l pot anula acum.Similar si Mamaia Nord si Sat, unde se construiesc blocuri de 6 etaje intre case, iar Chelaru tine ascuns noul PUG. Procuratura doarme.
8
1
la cita makedonime e in pesede si penele e normal sa se voteze doar blocuri de "lucs" sa crapati cu ele nevindute
17
2
O parcare ,un parc cu multi pomi si banci frumoase ,un edificiu ,chiar statui reprezentative dar de aici nu au profit cei de la coada oii Blocuri de locuita in afara orasului pentru a evita aglomeratia
16
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218