REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Pohta ce-a pohtit Macovei, s-a împlinit: trei membri fondatori pentru înființarea unui partid politic

Pohta ce-a pohtit Macovei, s-a împlinit: trei membri fondatori pentru înființarea unui partid politic

Replica API 27 februarie 2015 | 16:36 175

Comisia de Cod electoral a votat, marţi, cu zece voturi „pentru”, patru voturi „împotrivă” şi o abţinere, ca un partid să poate fi înfiinţat doar de trei membri, fiind astfel eliminat criteriul teritorial existent în acest moment în Legea partidelor politice. Legislația actuală, valabilă din 2003, prevede necesarul de 25.000 de semnatari pentru înregistrarea unui partid politic.

Parlamentul panaramelor: înghesuială la inițiative

Europarlamentarul Monica Macovei anunța, în februarie 2014, redactarea unui act normativ care să reducă drastic numărul membrilor fondatori pentru un partid, la trei, încercând în acest sens să îl convingă în luna decembrie a aceluiași an și pe președintele Klaus Iohannis să își utilizeze influența pentru adoptarea unei astfel de legi.

Pentru că Parlamentul României se străduiește să se facă de râs, va avea loc un circ de proporții și în privința unei astfel de măsuri, întrucât, în prezent, există nu mai puțin de cinci astfel de inițiative legislative, ceea ce, după toate probabilitățile, va duce la un blocaj.

O inițiativă similară a pornit, în decembrie 2014, de la deputatul Mihai Sturzu, care obținuse atunci sprijinul conducerii lărgite a PSD pentru reducerea numărului de membri fondatori ai unui partid la trei, inițiativa fiind susţinută de alţi 9 deputaţi şi senatori de la PSD, PC şi PLR.

Liberalii una zic, alta fac

Preşedintele Comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, a precizat marți că mandatul primit de la PSD este de a acorda această posibilitate, însă liberalii și-au demonstrat din nou abilitatea duplicitară, au votat acest principiu, deşi, în cadrul dezbaterilor generale, s-au pronunţat împotrivă. Curios este că un proiect identic aparține co-președintelui PNL, Alina Gorghiu, care a propus, la fel, înfiinţarea unui partid cu trei membri. La fel a procedat și Valeriu Todirașcu, căruia i se alătură Remus Cernea, acesta propunând cel puţin 1.000 de membrii fondatori.

Partidele nu mai primesc bani de la stat!

O altă decizie fulminantă a ședinței Comisiei de Cod Electoral presupune stoparea finanțării partidelor politice de la bugetul de stat. De asemenea, acestea vor primi donații numai prin sistemul bancar și, totodată, vor fi limitate cheltuielile de campanie electorală.

„Cetățenii au dreptul să ştie cum se primesc şi cum se gestionează banii de către partidele politice, să aibă o cunoaştere corectă a modului în care se cheltuieşte fiecare leu în perioada campaniilor electorale. Acesta este principiul de la care am plecat în elaborarea noii legislații de finanțare a partidelor politice, ținând cont și de recomandările Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO). Partidele nu vor mai primi sedii de la stat și nici nu vor mai fi situații de finanțare prin metode oculte, toate donațiile urmând să fie făcute prin sistemul bancar și înregistrate în contabilitate. Tot pentru controlul eficient al finanțării, vom limita cheltuielile de campanie electorală atât în ceea ce privește suma, cât și categoriile de cheltuieli și nu se vor acorda niciun fel de bani în avans de la bugetul de stat. Sunt doar câteva dintre principiile susținute de PSD și pe care dorim cât mai repede să le punem în practică, astfel încât să ne respectăm angajamentele luate atât în fața cetățenilor, cât și a partenerilor internaționali. Dacă nu vom face acest pas, nu vom putea credibiliza clasa politică şi vom continua să privim cu suspiciune orice om politic”, a spus Zgonea.

15 membri compun Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Valeriu Zgonea, este președinte; Luminiţa-Pachel Adam și Mihai Alexandru Voicu sunt vicepreședinți, cărora li se alătură secretarii Árpád-Francisc Márton și Varujan Pambuccian și membrii Victor Paul Dobre, Doina Elena Federovici, Puiu Hașotti, Mihai Neagu, Eugen Nicolicea, Vasile Nistor, Ioan Oltean, Gabriela-Maria Podașcă, Alin Tișe și Petru Gabriel Vlase.

Înființată la 13 februarie 2013, Comisia de Cod Electoral s-a întrunit anul acesta de șase ori, pe 28 ianuarie, 3, 4 și 10, 16 și 24 februarie.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218