REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Polenul de albine: beneficii și contraindicații

Polenul de albine: beneficii și contraindicații

Replica API 27 iulie 2020 | 00:00 1304

Proprietățile benefice ale polenului pentru sănătate sunt cunoscute de secole, acesta regăsindu-se deopotrivă în medicina tradițională chineză și japoneză. Dacă îți place să consumi polen, află că pe lângă seria de beneficii cunoscute, polenul vine și cu anumite reacții adverse de care e bine să ții cont, scrie doc.ro.

Valori nutriționale polen

Pentru o linguriță de polen:

40 kcal

0 g grăsimi

7 g carbohidrați

4 g zaharuri

1 g fibre

0 mg sodiu

0 mg colesterol

2 g proteine

Este important de reținut, însă, faptul că aportul nutrițional conținut de polen depinde foarte mult de sursă (floarea din care a fost colectat), precum și de sezon. De exemplu, polenul colectat din flori de pin are aproximativ 7% mai multă proteină, în timp ce polenul colectat din flori de curmal are cu aproape 35% mai multă proteină, față de un polen obținut dintr-un amestec poliflor. În plus, polenul de albine colectat pe durata primăverii are o compoziție de aminoacizi semnificativ diferită față de cel colectat în timpul verii.

Ce este polenul?

Potrivit specialiștilor, polenul este format dintr-un amestec de salivă de albine, nectar și polen de plante care se prinde de spatele piciorușelor albinelor lucrătoare. Albinele aduc polenul înapoi în stup, după care îl colectează în celulele fagurilor, unde va sta la fermentat. Polenul poate proven de la plante diferite, inclusiv hrișcă și porumb. Așadar, compoziția sa poate varia, în funcție de sursa vegetală și chiar de regiunea geografică.

Polenul este diferit de miere, propolis sau veninul de albine, dar, la fel ca acestea, este folosit în apiterapie – o formă de terapie alternativă care utilizează, în scopuri curative, produse derivate direct din stup. Nutrițional vorbind, polenul de albine pare a fi compus, în proporție de 50%, din polizaharide (ex: carbohidrați), pe lângă care mai poate conține lipide, proteine, zaharuri simple, vitamina C, carotenoide, fitonutrienți și flavonoide, cum ar fi quercetina.

Polenul de albine nu trebuie confundat cu alte produse obținute prin apicultură, precum mierea, lăptișorul de matcă, propolisul sau fagurele de miere. Aceste produse pot sau nu să conțină polen, dar, în principiu, sunt formate din alte substanțe derivate din polen.

În ultima perioadă, polenul de albine a câștigat din ce în ce mai mult teren în comunitatea medicală de cercetare, deoarece este deosebit de bogat în nutrienți, aminoacizi, vitamin, lipide, cuprinzând în compoziția sa peste 250 de substanțe active. De-a lungul timpul, s-au făcut numeroase cercetări cu privire la efectele benefice asupra sănătății ale polenului, cu descoperiri promițătoare.

Proprietăți și beneficii

Datorită conținutului de vitamine, minerale și antioxidanți, polenul este asociat cu scăderea inflamației. Potrivit unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, polenul de albine poate inhiba activitatea enzimatică responsabilă pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii în corp. De asemenea, există cercetări care sugerează că un amestec de lăptișor de matcă și polen poate reduce simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi starea de irascibilitate și luarea în greutate. Cu toate acestea, este nevoie de studii mai ample pentru a confirma aceste informații.

Cel mai cunoscut beneficiu al polenului este cel al întăririi sistemului imunitar, prin stimularea răspunsului imunitar al splinei. Deși s-au efectuat o serie de studii pe animale, în acest sens, este nevoie de studii clinice, efectuate pe oameni, pentru a consolida această ipoteză.

Un lucru cert este că polenul de albine are proprietăți antibacteriene și antiseptice care ajută la regenerarea țesutului afectat. Cercetările sugerează că aplicarea unui unguent pe bază de polen de albine pe o rană sau arsură poate accelera procesul de vindecare.

În plus, polenul de albine poate susține buna funcționare a sistemului hepatic, prin protejarea ficatului de toxine. Ficatul este un organ vital pentru organism, care dezintegrează și elimină toxinele accumulate în sânge. Datorită proprietăților detoxifiante ale polenului, munca ficatului va fi înlesnită. Acest lucru se realizează prin întărirea barierei antioxidante a ficatului și eliminarea unei cantități mai mari de toxine, precum malondialdehidă sau uree, din sânge. De asemenea, polenul poate promova recuperarea ficatului afectat de steatoză hepatică.

Pe lângă acestea, polenul de albine este utilizat în curele de slăbire, înaintea antrenamentelor – pentru energie – și ca tonic general, deși nu există suficiente dovezi științifice care să susțină aceste practici. Dat fiind conținutul bogat de vitamine, enzime și antioxidanți, polenul poate servi drept o gustare de tip pre-workout excelentă, care va fi atât sățioasă, cât și prielnică unui antrenament cât mai plin de energie.

Reacții adverse

Contraindicațiile și riscurile asociate cu consumul de polen includ:

Reacții alergice: dacă ești alergic la polenul de flori, polenul de albine poate fi, în egală măsură, problematic pentru tine. Așadar, dacă vrei să consumi suplimente pe bază de polen sau polen ca atare, este indicat să faci un test alergologic înainte, pentru a evita simptomele neplăcute asociate cu reacția alergică la polen.

Interacțiuni nedorite cu medicamentele anticoagulante: polenul de albine poate interacționa cu medicamentele anticoagulante, astfel, dacă urmezi un asemenea tratament, este recomandat să te consulți cu medicul înainte de a lua polen.

Contraindicații la sarcină: polenul de albine poate afecta sarcina, așadar este de evitat consumul atât pe perioada sarcinii, cât și pe cea a alăptării.

Sugestii de consum

Polenul poate fi integrat cu ușurință în mesele de mic-dejun și gustări, cum ar fi în iaurturi, terciuri, budinci sau smoothie-uri. Îl poți folosi chiar și în deserturi, de exemplu, în compoziția pentru ciocolată de casă sau granola.

Polenul de albine poate fi cumpărat din magazinele tip plafar, magazinele cu produse de apicultură sau din cele cu produse homeopatice. Se poate achiziționa ca atare (sub formă de granule) sau ca suplimente alimentare (capsule, dropsuri).

Gustului polenului depinde foarte mult de polenul florii din care provine, dar, în general, gustul este aromat și ușor amărui. Dacă ți-ai propus să urmezi o cură cu polen, este bine să începi cu o cantitate cât mai mică, de exemplu – un sfert de linguriță pe zi – pe care să o crești treptat, pentru a evita riscul de reacții alergice. În timp, poți ajunge la 1 linguriță pe zi, iar cura poate dura aproximativ 4 săptămâni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367