REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Polenul, mierea de salcâm, de mană sau polifloră, vedetele ediţiei de primăvară a Târgului Naţional al Mierii

Polenul, mierea de salcâm, de mană sau polifloră, vedetele ediţiei de primăvară a Târgului Naţional al Mierii

Replica API 20 martie 2018 | 00:00 185

Mierea de salcâm, de mană sau polifloră, dar şi polenul au fost vedetele ediţiei de primăvara a Târgului Naţional al Mierii (TNM), unde apicultorii români au venit cu miere de albine curată, de calitate şi la preţuri de nerefuzat, scrie Agerpres.

"Preţul mierii aduse de apicultori la Târgul Naţional al Mierii nu a crescut în raport cu ceea ce e prin hipermarketuri, iar în plus este o miere românească, de calitate, o miere curată. Apicultorii au venit cu buletine de analiză, cu stupine înregistrate şi autorizate. Ei sunt apicultori profesionişti, trăiesc din asta şi nu îşi permit să facă prostii. La mierea de salcâm, preţul a fost între 25 şi 30 de lei/kilogram, poliflora s-a vândut, în medie, între 18 şi 23 de lei pe kilogram, dar au fost şi sortimente mai scumpe, care sunt delicatese, cum este mierea de anghinare. Mierea de salcâm şi cea de mană au fost foarte căutate, la fel şi cea de fâneaţă de munte, care este de asemenea, un sortiment mai special, mai rar, produs de cei care stau la munte şi fac pastoral mai în toamnă. Mierea de mană este o miere extraflorală, însă este cea mai bogată în vitamine şi în săruri. A fost foarte căutat şi polenul, pentru că este un aliment complex", a declarat, duminică, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a explicat că mierea de mană se obţine de la excreţiile dulci ale afidelor, respectiv nişte păduchi de plate, care sug seva plantei şi elimină surplusul de glucide, sub forma unor picături dulci, iar albina le refoloseşte şi le transforma în miere.

Preşedintele asociaţiei a precizat că în ciuda vremii nefavorabile de duminică, apicultorii au avut două zile pline la TNM, respectiv vineri şi sâmbătă."Toată lumea a fost mulţumită. Vineri şi sâmbătă a fost foarte multă lume, s-a stat până târziu, dar duminică a fost vânt şi a început apoi ploaia", a adăugat acesta.

În aceste context, şeful ACA susţine că albinele vor trece cu bine şi de această săptămână în care s-a anunţat un nou val de frig, cu temperaturi de minus 6 grade Celsius.

"Nu cred că va fi o problemă, pentru că ziua e călduţ, iar dacă albinele au mâncare vor trece cu bine şi de acest episod. Sperăm ca va veni vremea bună după această săptămână, pentru că în ultima perioadă, iarna s-a mutat în martie", a afirmat Fetea.

În cadrul Târgului Naţional al Mierii, reprezentantul apicultorilor a susţinut că în prezent doar 5-10% din mierea produsă la nivelul ACA este vândută pe piaţa internă, restul cantităţii fiind livrată la export.

"Din păcate, asociaţia pe care o reprezint, procentul de vânzare la intern, din tot ceea ce achiziţionăm noi, este undeva 5-10%, restul merge la export. Va trebui, într-adevăr, să facem şi noi, ca asociaţie, mai mult. Poate că nu ar fi rău, aşa cum s-au făcut întâlniri cu aceşti retaileri şi pentru alte sectoare, să se organizeze şi pentru apicultură. Suntem pregătiţi, astăzi, să distribuim cantitatea de miere necesară. Sunt vreo 26 de mari procesatori în România care fac şi export şi asigură pentru piaţa internă", a arătat Fetea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369