REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Policlinica 2, reabilitată! Dragomir: Serviciile medicale vor fi gratuite pentru toți pacienții județului Constanța

Policlinica 2, reabilitată! Dragomir: Serviciile medicale vor fi gratuite pentru toți pacienții județului Constanța

Replica API 11 iulie 2015 | 00:00 4317

Proiectul semnat de Udrea şi Constantinescu, ajuns la final

Proiectul semnat de Udrea şi Constantinescu, ajuns la final

Lucrările de reabilitare, modernizare, dezvoltare şi echipare a Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa – Policlinica 2 au ajuns la final, după 47 de luni de aşteptare. Constănţenii vor beneficia de servicii gratuite, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Astfel, Spitalul Judeţean nu va mai fi supraaglomerat. Cristinel Dragomir vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, cu atribuții de președinte, a declarat, cu ocazia inaugurării lucrărilor faptul că: „prin acest program operaţional regional CJC a reuşit să acopere o paletă foarte largă de investiţii necesare. Mă refer la investiţii în infrastructură, pe parte de ambulatoriu. (…)

Cu mare satisfacţie se va încheia acest proiect. Pacienţii vor fi trataţi, după ce vor fi externaţi din spital, în ambulator, cu aparatură de calitate. Nu a fost uşor pentru Consiliul Judeţean. Cunoaşteţi istoria cu Policlinica 2. Noi ne-am angajat, pe cheltuiala proprie, să suportăm toate cheltuielile care s-au făcut pe tot ce a însemnat domeniul privat al acestei clădiri. Foarte multe cabinete au fost trecute în domeniul privat în vederea modernizării. Sperăm ca după perioada de cinci ani să reuşim să îndeplinim şi această doleanţă a tuturor medicilor, să poată să-şi cumpere cabinetele medicale”.

Lucrările au întâmpinat şi o serie de probleme. „Ştiu că au fost foarte mari probleme la fundație. Problemele le-am depășit și am ajuns azi aici. Important este că lucrarea a fost finalizată la timp şi nu s-au depăşit termenele impuse. Serviciile medicale vor fi gratuite pentru toți pacienții județului Constanța, în baza trimiterii de la medicul de familie, cu procedura stabilită de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că aşa a fost gândit proiectul.

Banii ne-au fost daţi cu menţiunea ca serviciile care vor fi oferite cu aparatură de specialitate vor fi gratuite pentru absolut toţi cetăţenii judeţului Constanţa. Să nu se sperie lumea că dacă sunt condiţii şi aparatură moderno vor trebui să scoată banii din buzunar. Toată clădirea a fost reabilitată”, a explicat Dragomir. Douăsprăzece cabinete dotate cu echipamente de laborator, echipamente de radiologie, fizioterapie, planning familial şi sala de gimnastică stau la dispoziţia bolnavilor.

Menţionăm faptul că sala de gimnastică este prevăzută cu saună. La rândul său, dr. Dănuț Căpățână, managerul Spitalului Județean, a declarat: „Să facem o călătorie în timp şi să ne aducem aminte cum arăta această policlinică în urmă cu câţiva ani, când o parte din corpul clădirii era gata, gata să cadă, să se prăbușească. Să nu uităm cum arată acum. Acesta este meritul constructorului.

Este o clădire modernă, în centrul unui oraş european, cu servicii care se adresează celor care locuiesc în judeţul Constanţa. (...) Această policlinică se adresează pacienţilor de pe stradă şi va oferi diferite servicii astfel încât să scadă presiunea din Spitalul Judeţean. E mai uşor, mai ieftin, să tratezi în ambulatoriu. Sunt bucuros că putem oferi constănțenilor noi servicii medicale de calitate și la standardele impuse de dotarea pe care îl avem. (…) Nu ne-am propus să facem un salt tehnologic, ci să ne adresăm cât mai multor cetăţeni”.

„Nu ştiu ce se va întâmpla peste cinici ani. Nu cred că voi mai fi tot eu la Consiliul Judeţean”

Contractul în valoare de 23 de milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3 “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul de intervenţie 3.1. „Reabilitarea /modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”, a fost semnat în august 2011 de către preşedintele suspendat Nicuşor Daniel Constantinescu şi fostul ministru al Turismului, Elena Udrea. A urmat licitaţia şi abia acum a fost gata lucrarea.

„Procedurile sunt greoaie. Important este că proiectul a fost dus la bun sfârşit. În nici un caz pe durata impusă de proiect de cinici ani cabinetele nu se pot înstrăina. Medicii îşi desfăşoară activitatea aici, dar nu pot deveni proprietari pe cabinete. Le vor avea în folosinţă ca până acum. Timp de 5 ani, medicii nu pot să-și achiziționeze cabinetele. Nu ştiu ce se va întâmpla peste cinici ani. Nu cred că voi mai fi tot eu la Consiliul Judeţean. Am vrut să fac această precizarea pentru că oful medicilor este acela de a le cumpăra cât mai repede. Ne tot fac solicitări, ne-au acţionat şi în instanţă că avem obligaţia.

Noi nu avem obligaţia, avem posibilitatea. Este adevărat că noi, Consiliul Judeţean, am aprobat vânzarea acestor cabinete, deci s-a demarat procedura, numai că timp de cinici ani nu putem înstrăina nici un bun. Se pot face şi procedurile de vânzare, dar nu pot deveni ei proprietari. Intenţia noastră a fost de a le da medicilor, pentru că atunci când am demarat procedura, în 2007 dacă nu mă înşel, nu exista această perspectivă de a reabilita clădirea. Am preferat să încep procedura de vânzare astfel încât medicii să poată repara cabinetele pe cheltuiala lor.

Dacă a apărut această posibilitate, noi am considerat că este mult mai important să aplicăm şi să primim aceşti bani, bani din care s-a cumpărat aparatură şi s-a renovat clădirea. Aparatura va fi folosită de medicii de specialitate, pusă la dispoziţia lor tot prin program”, a explicat Dragomir. Obiectivul specific al proiectului l-a constituit reabilitarea şi modernizarea infrastructurii prin reparaţii la clădiri şi instalaţii, dotarea cabinetelor medicale cu aparatură şi echipamente moderne la standarde europene, echiparea ambulatoriului cu mobilier şi alte dotări, precum şi protecţia mediului prin gestionarea corespunzătoare a deşeurilor.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218