REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Poliomielita, mai aproape de eradicare cu un nou vaccin

Poliomielita, mai aproape de eradicare cu un nou vaccin

Replica API 20 ianuarie 2021 | 00:00 925

Studiile de fază 2 pe 1.200 de adulți, copii mici și sugari sugerează că noul vaccin împotriva poliovirusului poate avea potențialul de a depăși focarele cauzate de o tulpină mutantă.

Susă foto: Shutterstock

Există un tip de poliomielită care circulă de obicei în zonele cu acoperire redusă a imunizării și care reprezintă una dintre cele mai mari bariere împotriva eradicării. Oamenii de știință au dezvoltat astfel primul vaccin împotriva acestei forme mutante care cauzează focare de boală în Africa și Asia, scrie doc.ro.

Conceput să fie mai stabil din punct de vedere genetic decât vaccinul existent, noul vaccin pare a fi la fel de sigur și oferă răspunsuri imune similare atunci când este testat pe adulți, copii și sugari sănătoși, potrivit noilor cercetări¹ publicate în The Lancet.

Poliomielita, aproape de eradicare

Poliomielita este o boală virală extrem de infecțioasă, care afectează în principal copiii sub cinci ani, iar aproximativ una din 200 de infecții duce la paralizie. Dintre cei paralizați, 5-10% își pierd viața când mușchii respiratori rămân imobili. Deși nu există niciun remediu, poliomielita poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva celor trei tipuri de poliomielită, 1, 2 și 3, cu vaccinurile trivalente.

Înainte de a fi suspendate din cauza pandemiei de COVID-19, campaniile de vaccinare aproape eradicaseră virusul poliomielitei sălbatice din lume - cazurile scăzând cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350.000 de cazuri la 33 de cazuri raportate în 2018.

Tipurile sălbatice de poliovirus 2 și 3 au fost declarate eradicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar tipul 1 sălbatic persistă doar în părți din Afganistan și Pakistan.

În țările cu venituri mici și medii, vaccinul oral este utilizat datorită costului redus și ușurinței sale de utilizare. În majoritatea țărilor cu venituri ridicate, se folosește un vaccin injectabil mai scump, dar care nu induce imunitate intestinală, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate pot împrăștia în continuare virusul dobândit oral.

În ultimii ani, eforturile de eradicare au fost zădărnicite din cauza mutațiilor unei tulpini de poliovirus de tip 2. Numărul de cazuri a crescut de la 71 în 2018 la 739 de cazuri în 2020. Ca răspuns, OMS și-a menținut clasificarea acestui poliovirus drept o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Noul vaccin, cunoscut sub numele de nOPV2, este îndreptat împotriva poliovirusului de tip 2 și are o stabilitate genetică îmbunătățită. După ce a primit recomandare pentru autorizare de urgență, se intenționează utilizarea vaccinului ca răspuns la focarul aflat în creștere în Africa, precum și în Afganistan, Pakistan, Filipine, Malaezia și alte țări.

Noul vaccin împotriva poliovirusului, eficient și sigur

În cadrul acestor noi cercetări, oamenii de știință au evaluat două candidate nOPV2 în studii clinice paralele la adulți, copii mici și sugari din două țări pentru a observa siguranța și imunogenitatea în comparație cu vechiul vaccin mOPV2 pe care au fost concepute să-l înlocuiască.

Deoarece mOPV2 original a fost retras în 2016, înainte ca vaccinurile candidate nOPV2 să fie dezvoltate, nu a fost posibil să se compare vaccinurile în același timp.

Din acest motiv, cercetătorii belgieni au făcut două studii randomizate pe adulți belgieni sănătoși (cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani): un studiu prospectiv de fază 4 al mOPV2 din ianuarie până în martie 2016 (înainte de retragerea globală) pentru a furniza date istorice de control și un studiu de fază 2 al ambelor candidate nOPV2 din octombrie 2018 până în februarie 2019. Participanții la ambele studii au fost anterior vaccinați complet împotriva poliomielitei ca parte a imunizărilor de rutină.

În studiul de control istoric, 100 de participanți au fost înscriși și au primit una sau două doze de mOPV2. În studiul de fază 2, 250 de voluntari au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie una, fie două doze de candidat nOPV2 sau un placebo, la distanță de 28 de zile. Răspunsurile imune au fost evaluate în ziua vaccinării, apoi la 4 săptămâni după prima și a doua vaccinare.

Rezultatele au arătat că ambele candidate nOPV2 au fost la fel de sigure și de bine tolerate ca mOPV2 și au generat un răspuns imun similar. Mai precis, s-a obținut seroprotecție 100% (un răspuns al anticorpilor capabil să prevină infecția) după o doză pentru ambele candidate nOPV2, comparativ cu 97% și 98% pentru una sau două doze de mOPV2.

Reacțiile adverse la vaccinuri au fost ușoare și similare la toate grupurile de vaccinuri; cele mai frecvente efecte au fost oboseala, cefaleea, durerea abdominală, diareea și durerea musculară. Au apărut patru evenimente adverse grave, dintre care unul a fost considerat posibil legat de vaccinul nOPV2-c2 - o boală asemănătoare gripei care durează 6 zile după a doua doză.

Noul vaccin a fost testat și pe copii și sugari sănătoși

În urma acestor rezultate promițătoare de siguranță la adulții complet vaccinați, cercetătorii au efectuat două studii randomizate în Panama pe copii mici sănătoși (cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani) și pe sugari (cu vârste cuprinsă între 18 și 22 de săptămâni) care fuseseră imunizați anterior cu vaccinurile existente. Un studiu a fost de fază istorică de control 4 cu mOPV2 (octombrie 2015-aprilie 2016, înainte de retragerea globală) și un studiu de fază 2 cu doze mici și mari ale celor două candidate nOPV2 (septembrie 2018 - septembrie 2019).

150 de copii (50 în studiul martor și 100 în studiul nOPV2) și 684 sugari (110 în studiul martor și 574 în studiul nOPV2) au fost înrolați și au primit cel puțin o vaccinare. Răspunsurile imune au fost evaluate la 1 și 4 săptămâni după prima lor vaccinare și la 4 săptămâni după a doua vaccinare. Părinții au înregistrat orice evenimente adverse timp de 28 de zile după fiecare vaccinare.

Rezultatele indică faptul că, la sugari, una sau două doze ale ambelor candidate nOPV2 au fost sigure și bine tolerate, cu imunogenitate similară cu mOPV2.

Reacțiile adverse la vaccinuri au fost ușoare și similare, indiferent de vaccin sau doză (cele mai frecvente efecte au fost pierderea poftei de mâncare, plâns anormal, iritabilitate și febră). Nu au apărut evenimente adverse grave legate de vaccinare.

Autorii studiului afirmă că ambele candidate OPV2 sunt eficiente, sigure și bine tolerate la toate vârstele, însă monitorizarea continuă în teren și studii suplimentare vor consolida aceste observații pentru a confirma siguranța și eficacitatea vaccinului pe măsură ce acesta este utilizat.

În cele din urmă, concluzionează aceștia, pentru a eradica toate formele de poliomielită, campaniile de imunizare de rutină din toate țările trebuie să se asigure că sunt vaccinați suficienți copii pentru a crește imunitatea populației, astfel încât poliovirusul să nu mai poată supraviețui.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614