REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Polițele RCA s-ar putea scumpi! În primele șase luni, doar JUMĂTATE din daune au fost plătite

Polițele RCA s-ar putea scumpi! În primele șase luni, doar JUMĂTATE din daune au fost plătite

Replica API 5 septembrie 2020 | 15:35 1331

Războiul dintre asigurători și service-urile auto continuă, iar singurul perdant este cetățeanul de rând. Polița RCA s-ar putea scumpi pentru că valoarea daunelor crește de la an la an. Față de 2017, în 2019 dauna medie pe accident s-a dublat, potrivit datelor ASF.

Doar în primele șase luni ale anului, jumătate din daune nu au fost încă plătite. Service-urile auto se plâng că asigurătorii întârzie să plătească, iar asigurătorii reclamă că reparațiile sunt la suprapreț. În tot acest timp, șoferul are mașina blocată și trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru asigurare de la an la an.

Prețul mediu pentru o oră de manoperă a ajuns la 150 de lei anul acesta. Există însă service-uri care cer chiar și de trei ori mai mult. Asigurătorii întârzie să plătească daunele. Sunt și situații în care piesele identice sunt la suprapreț.

Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, valoarea daunei medie aproape s-a dublat din 2017 până în 2019, ceea ce duce la scumpirea asigurării obligatorie. Pe lângă vârsta și cazierul din trafic al șoferului, prețul poliței RCA este influențat și de valoarea daunelor plătite în fiecare an de asigurători.

Alexandru Grigore, administrator al unui service: "Dacă ne-am încasa banii la un termen de 30 de zile, 45 și am încasa 150 de lei+TVA, dar să îi încasăm și să nu fim puși în nesiguranță totală și să îi încasăm la 90, 120 zile, poate chiar și mai mult, noi am fi mulțumiți încât să putem să ne piesele pe care le-am investit în mașină, să nu fim în situația să fim blocați și să blocăm mașinile în service".

Mihnea Tobescu, directorul unei firme de asigurări: "Dacă un tarif normal de manoperă este undeva între 100 și 300 de lei, în funcție de marca autoturismului, de service-ul respectiv, există și multipli, dublu-triplu al acestui tarif."

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: "Dacă Comisia ne obligă să eliminăm obligativitatea tarifului maximal la RCA, deci rămâne doar un tarif de referință, nu mai e un tarif fix. Dacă facem asta, recomandarea mea este să facem la fel și la service-urile auto și acolo să avem un tarif de referință. Pentru că dacă crește prea mult prețul reparațiilor, asta automat trage în sus și prețul RCA. În momentul de față nu este niciun mecanism care să oprească un service să ceară prețuri exagerate". Consiliul Concurenței a început o investigație cu privire la tarifele percepute de service-urile auto, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In 3 ani s-au dublat cheltuielile cu reparatiile? Bine mai savantilor dar si politele s-au dublat in trei ani. Si atunvi, de unde pierderea? Aveti ceva baieti destepti sau cu ochi albastrii, cu burta goala??
1
0
Sa se judece service ul. Eu imi iau masina de la ei imediat cum emit factura catre asigurari. Daca nu le plateste sa se judece ei. Daca nu mi dau masina vin cu politia si o iau. Treaba mea e sa am RCA ul celui vinovat de accident. Restul e intre service si asigurator. Si sa ma duc la un service agreat de asigurator. Voi astia cu inchiriatul de masini, luati cu ceapa.
0
0
Cat timp masina ramane blocata in service inchiriati masini si judecati-va cu firma de asigurari . O sa castigati suta la suta
2
2
ar fi mai bine ca pretul sa fie defalcat pe daune de reparatii auto si daune date prin hotarari judecatoresti ca sa vedem unde se duc banii...
3
0
Daca nu se platesc daunele, de ce este obligatorie asigurarea?
7
0
Doar 14% in plus fata de suma cu care se vor scumpi. Ca sunt pensionar si doar cu atat mi a crescut penele pensia. Ei au zis ca n au bani. O sa vad daca scuza asta functioneaza si la mine. Apoi ma duc si votez pnl in buda din curtea scolii din sat dotata cu internet. Buda nu scoala.
8
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218