REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Poliţia de Frontieră are un nou şef, până la revenirea comisarului şef Tobă

Poliţia de Frontieră are un nou şef, până la revenirea comisarului şef Tobă

Replica API 14 septembrie 2011 | 00:00 318

Dumitru Radu, în sfârşit, la "pohta ce-a pohtit"

Dumitru Radu, în sfârşit, la "pohta ce-a pohtit"

Mai marii Poliţiei de Frontieră continuă să se joace cu soarta inspectoratului judeţean Constanţa, plătind astfel tribut intereselor politice, care nu au ajuns încă la un consens privind noua repartizare de forţe în viitoarea structură organizatorică a frontierei din sud-estul României. Aşa se face că, după sejurul la mare al comisarului şef Dumitru Făină Gagoş, care s-a întors la Bucureşti la fel de muteşte precum a fost paraşutat la Constanţa, a venit rândul unui alt interimar să preia frâiele Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Constanţa. Este vorba despre comisarul şef Dumitru Radu, fost agent de circulaţie, fost director al fostei Şcoli de Formare Iniţială şi Continuă a Personalului din IJPF Constanţa, fost şef (interimar) al viitorului fost IJPF Brăila. Radu îşi vede astfel împlinit visul său de-o viaţă, ştiut fiind faptul că şi-a dorit, dintotdeauna, cu ardoare acest post.

Deocamdată, este doar şef interimar, împuternicit pe funcţie, teoretic, până pe 31.12.2011. Practic, s-ar putea să nu-l prindă iarna, din cel puţin două considerente, care nu ţin de voinţa sa. Primul este legat de viteza cu care legiuitorii vor aproba legea înfiinţării Gărzii de Coastă, moment în care toate inspectoratele Poliţiei de Frontieră din sud-estul ţării se vor desfiinţa prin încorporarea în această nouă structură, cu un nou şef şi o nouă echipă. Al doilea motiv pentru care şefia lui Dumitru Radu la IJPF Constanţa se poate sfârşi mai repede de 31.12.2011 ar putea fi cunoscut pe 7 octombrie a.c., când Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa în procesul intentat MAI de către fostul şef al inspectoratului, Adi Octavian Tobă.

Documentele care au dus la înlocuirea lui Tobă din funcţie fac parte din categoria secret

Acesta a dat în judecată ministerul de Interne încă din octombrie 2010, iar procesul a tergiversat din cauza amânărilor solicitate de MAI. Ultima soluţie, dată pe 17 iunie, prevede ca ministerul să aducă probe cu înscrisuri care să motiveze decizia de înlocuire a comisarului şef Adi Tobă de la şefia IJPF Constanţa; interesant este că aceste probe sunt la categoria secret, astfel încât Curtea de Apel a solicitat desecretizarea lor pentru a fi consultate de un judecător calificat: "Deliberând asupra probelor solicitate de reclamant, prin apărător, va admite proba cu înscrisuri, urmând ca din partea pârâtului Ministerul Administraţiei şi Internelor să se depună la dosar actele desecretizate ca în baza dispoziţiilor art. 129 Cod procedură civilă să fie studiate de judecător calificat. Cu privire la proba cu interogatoriu o va respinge ca nefiind utilă pentru soluţionarea cauzei, iar în ceea ce priveşte proba testimonială cu martori pentru a se dovedi prejudiciul moral, acest aspect poate fi dovedit prin înscrisuri". În fine, la ultima înfăţişare, de pe 9 septembrie, s-a amânat din nou judecata, astfel încât o soluţie în acest proces va putea fi aflată, după cum spuneam, pe 7 octombrie. Şi cum antecedentele poliţiştilor care câştigă procese intentate MAI sunt cât se poate de numeroase, nu este deloc exclus ca magistraţii bucureşteni să-i dea dreptate comisarului şef Tobă, iar acesta să se întoarcă la conducerea IJPF Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367