REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Poliția face precizări privind aplicarea Legii Prevenirii pentru mediul de afaceri: ADIO, AMENZI din prima!

Poliția face precizări privind aplicarea Legii Prevenirii pentru mediul de afaceri: ADIO, AMENZI din prima!

Replica API 18 februarie 2018 | 22:11 343

Odată cu intrarea în vigoare a Legii prevenirii nr. 270 din 2017, atunci când polițiștii constată, în cazul firmelor, a persoanelor juridice ori a PFA-urilor sau a altor forme de organizare, o faptă care intră sub incidența de reglementare a acesteia, nu vor aplica amendă, ci vor acorda un termen de remediere a neregulilor constatate. Pentru toate celelalte situații de încălcare a legislației contravenționale, polițiștii aplică prevederile legale generale, respectiv avertisment, amendă sau sancțiuni contravenționale complementare.

Potrivit prevederilor din actul normativ, mecanismul de funcţionare prevede că în cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute de actul normativ, sunt posibile următoarele moduri de acțiune:

- Se aplică sancțiunea ,,avertismentului” la care se anexează un plan de remediere. În această situație nu se aplică sancțiuni contravenționale complementare.

- Se aplică sancțiunea ,,avertismentului”, dar nu se întocmește un plan de remediere, atunci când:vîn cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală; contravenţia săvârşită nu este continuă.

Termenul de remediere: este de cel mult 90 de zile calendaristice; curge de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii; se stabileşte cu luarea în considerare a circumstanţelor săvârşirii faptei şi a duratei de timp necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor legale; Durata termenului de remediere stabilită de organul de control nu poate fi modificată.

Controlul se reia în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere și, după caz: fie se completează planul de remediere și registrul unic de control cu menţiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse; fie se încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care se constată săvârşirea de contravenţii şi se aplică sancţiunea sau sancţiunile contravenţionale, altele decât avertisment.

Nu se aplică mecanismul prevenirii în cazul neprezentării registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate. În această situație verificarea se efectuează, iar cauzele neprezentării se consemnează în actul de control. Fapta de neprezentare a registrului unic de control constituind contravenție.

De asemenea, nu se mai aplică mecanismul prevenirii atunci când:

în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a unei contravenții căreia i se aplică mecanismul prevenirii, contravenientul săvârșește din nou aceeași contravenție;

în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a două sau mai multe contravenții cărora li se aplică mecanismul în cauză, contravenientul săvârșește din nou una sau mai multe contravenții aflate sub incidența mecanismului.

În exercitarea atribuțiunilor de serviciu polițiștii constată și sancționează atât fapte de natură contravențională, ce au un pericol social mai scăzut, cât și infracțiuni, acestea din urmă fiind fapte care au un pericol social ridicat întrucât aduc atingere însemnată unor valori sociale apărate de legea penală.

În cazul infracțiunilor se întocmește un dosar de cercetare penală în cadrul căruia se fac cercetări, iar ulterior este trimis în fața instanței de judecată pentru ca aceasta să se pronunțe în urma analizării probelor și în baza legii. În cazul contravențiilor, polițiștii aplică avertismente, amenzi (cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul de plată într-un interval de 48 de ore, daca legea prevede astfel) și sancțiuni contravenționale complementare.

Analiza cu privire la sancțiunea care se aplică îi aparține polițistului care constată contravenția, acesta ținând cont de circumstanțele concrete în care a fost săvârșită fapta, circumstanțele persoanei care a săvârșit-o, urmările, scopul și gravitatea faptei, iar în funcție de acești factori și prevederile legale stabilește cuantumul amenzii contravenționale sau aplicarea unui avertisment verbal ori scris.

Prevederile din Legea prevenirii se aplică exclusiv situațiilor stabilite în acest act normativ, în toate celelalte situații polițiștii aplică prevederile legale incidente pentru fiecare caz în parte pe care îl constată, respectiv avertisment verbal sau scris, amendă contravențională sau sancțiuni contravenționale complementare.

Contravențiile care intră sub incidența Legii prevenirii criminalității nr. 270/2017 s-au stabilit prin H.G. 33/2018.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
NU te amendeaza, daca le dai spaga. Iti cer pe fata spaga, ordinarii de militieni.
2
2
Sa ma urinez pe ei si seful lor tip despescu chestor la 40 de ani.La vechimea mea in meserie eu eram maresal...
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614