REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Poliţia Locală vs Poliţia din cadrul MAI: cât munceşte fiecare şi pe ce bani

Poliţia Locală vs Poliţia din cadrul MAI: cât munceşte fiecare şi pe ce bani

Replica API 10 ianuarie 2015 | 16:00 1103

La plăcinte înainte, la război...

La plăcinte înainte, la război...

“La plăcinte înainte, la război înapoi” – spune o vorbă bătrânească şi se pare că în unele cazuri se aplică cu succes. Aici poate fi zugrăvit şi tabloul cu “masa rotundă” a poliţiştilor locali, angajaţi ai Primăriei, care vor primi normă de hrană ca şi poliţiştii din cadrul IPJ Constanţa, începând cu anul acesta. Cât despre atribuţii sau gradul de risc… ce mai contează atunci când avem burta plină?

Angajaţii primăriilor în funcţiile de poliţişti locali vor primi, începând cu anul acesta, normă de hrană, după ce Guvernul a aprobat în 15 octombrie 2014, prin Ordonanţă de Urgenţă, completarea Legii poliţiei locale nr. 155/2010. Astfel, în judeţul de la malul mării deja s-au pus lucrurile în ordine, angajaţii din respectiva structură aşteptâd cu sufletul la gura banii. Din câte se pare, ei vor primi circa 800 de lei pe lună, adică 24 de lei pe zi, plus un spor. La Mangalia, poliţiştii locali vor primi tot 24 de lei pe zi plus spor, suma lunară ajungând undeva la 720 de lei. Revenind la Constanţa, salariile poliţiştilor locali diferă de la angajat, la angajat, în funcţie de studii şi poziţia ocupată, dar printre cele mai mici ar fi de 1.100 de lei, la care bineînţeles că se adaugă sporuri, iar acum şi norma de hrană. De partea cealaltă, angajaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa se hrănesc tot cam din aceiaşi bani, puţin peste 700 de lei lunar. Ca şi comparaţie, putem spune că un agent de poliţie din cadrul IPJ Constanţa are un salariu asemănător cu al unui poliţist din cadrul Primăriei Constanţa. Bineînţeles că şi aici intervin mai mulţi factori, însă este cert că există agenţi de poliţie cu un venit anual de 21.000 lei pe an, ceea ce înseamnă cam 1.800 de le pe lună. Cât despre atribuţii, aici există în mod evident diferenţe. Printre îndeletnicirile unui poliţist local se numără sancţionarea pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor, ridicarea acestora, sancţionarea încălcării normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum. În plus, agenţii poliţiei locale pot constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap. O altă atribuţie din domeniul circulaţiei publice este aceea de a verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră şi de a sesiza neregulile constatate privind funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere şi acordă asistenţă în zonele în care se aplică marcaje rutiere. În caz de accident rutier trebuie să păzească locul, dar pot interveni şi pentru ridicarea autoturismelor abandonate. În rest, atribuţiile pe care le avea pe când se nume Poliţie Comunitară au rămas aceleaşi. Cât despre Inspectoratul General al Poliţiei Române, menţionăm că activitatea este una vastă, pe care o cunoaştem cu toţii, la fel şi gradul de risc în mai multe situaţii. Numai că vorbim despre instituţii diferite şi sisteme de salarizare la fel de diferite.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102