REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Politica de preţuri în hotelurile din Mamaia bate câmpii

Politica de preţuri în hotelurile din Mamaia bate câmpii

Replica API 12 septembrie 2012 | 00:00 141

Cristian Bărhălescu: "Piaţa este liberă şi fiecare poate să încaseze cât vrea"

Cristian Bărhălescu: "Piaţa este liberă şi fiecare poate să încaseze cât vrea"

S-a încheiat vara, hotelierii şi agenţiile de turism au raportat număr record de turişti, după care au început să înşiruie pomelnicul de doleanţe sau nemulţumiri, de parcă sezonul estival bun li s-ar datora în exclusivitate! Ba mai rău de atât, au anunţat, pe de o parte, preţuri mici, de extra-sezon, dar şi o "trăznaie": din 2013 ar putea fi majorate tarifele la cazare cu 5%! În ritmul acesta, turismul nu se mai face bine niciodată şi nici nu-şi mai asigură, ani la rând, clientelă multă şi fidelă.

În ceea ce priveşte reducerile din extra-sezon, avem dubii în ceea ce priveşte corectitudinea celor anunţate de agenţiile de turism, la fel cum ne întrebăm dacă există şi alte preocupări ale hotelierilor în afară de profit. Adică, şi-au pus problema amabilităţii faţă de clienţi, au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca plajele care le au în grijă să arate bine, oare hotelurile arată impecabil? Preţurile practicate de hotelurile de "fiţe" din Mamaia sunt exagerat de mari, dar relaxarea turistului nu constă numai în smochine din partea casei, săpun negru sau buchete de flori în cameră. Ceea ce turiştii găsesc pe plajele din Mamaia este, în multe situaţii - cum s-a văzut şi vara aceasta - revoltător, iar în camerele de hotel au tot un pat sau două unite între ele, o baie şi un balcon, opţional aer condiţionat, televizor, amenajate în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Dar să trecem la preţuri. Spre exemplu, recepţia Hotelului Palm Beach oferea în plin sezon camere duble la 1.069 de lei, acesta incluzând doar micul dejun şi intrare gratuită la sală, saună şi piscină, iar dacă turistul dorea să se ducă pe plaja hotelului, îşi plătea şezlongul separat. Să spunem că există persoane care îşi permit să dea peste 1.000 de lei pe o cameră de hotel, dar problema intervine imediat după cazare, când acesta nu are unde să-şi parcheze maşina de fiţe. Ofertele unor hoteluri sună foarte tentant, dar oare ceea ce este pe hârtie coincide cu realitatea, având în vedere că în momentul în care stai pe plajă auzi bormaşini pentru simplul fapt că vecinul de gard îşi construieşte un nou beach bar? Ajungem la o altă ofertă din Mamaia. Nici măcar preţurile oferite de Hotel Iaki: doar două nopţi de cazare - 1.135 de lei, iar pentru şase nopţi, tinerii însurăţei au scos din buzunare 2.279 lei, în timp ce în Bulgaria preţurile nu sar de 200 de lei de persoană pe noapte cu tot cu servicii ultra all-inclusive. Dacă în sezonul 2012 acestea au fost preţurile practicate de câteva din hotelurile de pe litoral, în sezonul 2013, lucrurile se vor schimba. Dacă hotelierii vor investi pentru a-şi upgrada serviciilor oferite turiştilor, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%, susţin reprezentanţii ANAT. "Piaţa este liberă şi fiecare poate să încaseze cât vrea. Nu este nimeni în măsură să reglementeze preţurile decât piaţa, iar tariful de recepţie este cunoscut ca fiind un tarif mult mai mare decât cele practicate de agenţiile de turism. Fiecare hotel îşi stabileşte politica de preţuri. Dacă un hotel are condiţii deosebite, automat o să încaseze mai mult decât alte hoteluri. Eu nu ştiu de această scumpire de 5%, dar cu siguranţă se vor vedea în ofertele tour operatorilor din 2013. Am informaţii că o parte din hotelieri nu vor recurge la aceste scumpiri", a declarat, pentru "Replica", Cristian Bărhălescu, secretarul de stat pentru turism în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Extrasezon : preţuri mici, mizerie cât cuprinde

Dacă în sezon preţurile nu erau tocmai pentru orice buzunar, nu că acum ar fi, în extrasezon hotelierii s-au decis să mai scadă din tarifele practicate, dar parcarea şi şezlongul tot ajungi să ţi le plăteşti singur şi tot vei strâmba din nas pe plajă, atunci când te va deranja comercianta de porumb fiet. Astfel, aceeaşi camera pentru care se plătea, în plin sezon, 1.069 de lei, la Hotel Palm Beach, acum se găseşte la preţul de 335 de lei pe noapte, preţul incluzând şi mic dejun, acces gratuit la sală, saună şi piscină, dar fără parcare. La Hotel Tomis, turiştii găsesc camere duble la 180 de lei, sumă ce include doar micul dejun. Pachetele hotelului IAKI s-au ieftinit şi ele şi rămân şi cu smochinele incluse, turiştii ajungând să plătească în extrasezon între 914 lei şi 1.949 de lei. Dacă turistul doreşte doar camera, fără ca aceasta să fie inclusă într-un pachet, preţul ei este de 582 de lei pe noapte cu mic dejun şi acces gratuit pentru o singură zi la spa, piscină exterioară şi plaja, dar toate acestea doar dacă vremea o permite. Pentru români şi o diferenţă de un milion este importantă, dar ce te faci când în Bulgaria, serviciile ultra all-inclusive sunt mult mai ieftine decât două nopţi de cazare cu mic dejun inclus pe litoralul românesc? Spre exemplu, un hotel de patru stele de pe litoralul bulgăresc are preţuri cuprinse între 100 de lei de persoană şi 200 de lei, depinzând de zona în care se află acesta.

Oana MUŞAT, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614