REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Politicienii se întrec în ipocrizie. Fiecare partid îşi revendică dublarea indemnizaţiilor victimelor regimului comunist

Politicienii se întrec în ipocrizie. Fiecare partid îşi revendică dublarea indemnizaţiilor victimelor regimului comunist

Replica API 13 martie 2015 | 00:06 191

Ca în Caragiale

Ca în Caragiale

Nici măcar un gest onorabil nu poate scăpa de pata politicianistă. Cu ocazia adoptării în ziua de miercuri proiectului de lege pentru modificarea Decretului Lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice în perioada regimului comunist, iniţiat de Guvernul României, politicienii s-au întrecut în proba de imagine viteză. Gestul reparatoriu, pe lângă faptul că vine cu o întârziere de nescuzat, nu arată şi câţi supravieţuitori mai există, numărul infim fiind doar de intuit, ceea ce duce cu uşurinţă la gândul de capital politic din partea iniţiatorilor. Primul a fost preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a susţinut o declaraţie de presă împreună cu Emil Costantinescu, fostul preşedinte al României şi reprezentanţi ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România. „Această lege repară o nedreptate care s-a produs în perioada comunistă, o crimă împotriva poporului român pentru că, în acea perioadă, cele mai valoroase elite intelectuale, politice sau din alte categorii socio-profesionale au fost exterminate. Modul în care regimul comunist s-a impus în România, ca şi în alte ţări, a fost prin exterminarea elitelor. Semnificaţia adoptării acestei legi este, dincolo de aspectul material, o recunoaştere a meritelor celor care au avut de suferit şi care, cu demnitate, au rezistat terorii comuniste şi opresiunii comuniste. Puţini dintre ei mai sunt astăzi supravietuitori şi am considerat că este de datoria noastră să facem un minim gest reparatoriu. După parerea mea, acest gest nu este unul suficient.Trebuie să avem curajul să privim trecutul, să recunoaştem greşelile astfel încât să nu se mai repete în viitor”, a spus Tăriceanu.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a ţinut să-şi aducă aportul la modificarea Decretului Lege nr. 118/1990, care s-a şi pozat cu fostul deţinut politic, Octav Bjoza. „Mă bucur că prin votul de ieri din Parlament am reuşit să dublăm indemnizaţiile foştilor deţinuţi politici. Este o promisiune pe care am făcut-o Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi lui Octav Bjoza, pe care mă bucur că am reuşit să o respectăm. Ştiu că este prea puţin faţă de suferinţa îndurată, însă este încă un act de dreptate pe care îl facem faţă de toţi cei care au avut curajul să se opună regimului comunist”, a spus Zgonea.

De asemenea, deputatul PNL, Claudia Boghicevici, membră a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, salută votul unanim dat în plenul Camerei Deputaţilor prin care proiectul de lege şi care prevede dublarea de la 200 la 400 lei a indemnizaţiilor victimelor regimului comunist, va intra în vigoare de la 1 iulie 2015. Deputatul susţine că proiectul a fost modificat graţie presiunilor venite din partea PNL. „Mă bucur că în mărinimia sa electorală de anul trecut Victor Ponta și-a adus aminte și de victimele dictaturii comuniste. Din păcate însă, ipocrizia care caracterizează această guvernare s-a manifestat și pe această temă. Pe de o parte anul trecut se băteau cu pumnul în piept pe la televizor cum au ei grijă de cei care au fost persecutați în comunism și le dublează indemnizațiile, pe de altă parte au venit la Comisia pentru muncă să ne propună să aplicăm de la 1 ianuarie 2017 această măsură. (…) Mă bucur însă că, la insistențele deputaților PNL, Parlamentul are înțelepciunea să voteze aprobarea acestei măsuri de la 1 iulie 2015 pentru că este un minim gest de reparație morală pe care îl putem face pentru cei care au suferit ororile comunismului”, a spus Boghicevici.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614