REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Poliţişti români, detaşaţi la Albena şi Nisipurile de Aur: îşi ajută colegii bulgari să se înţeleagă cu turiştii

Poliţişti români, detaşaţi la Albena şi Nisipurile de Aur: îşi ajută colegii bulgari să se înţeleagă cu turiştii

Replica API 22 iulie 2013 | 00:00 127

În misiune pe litoralul bulgăresc

În misiune pe litoralul bulgăresc

În acest week-end, a doua serie de poliţişti români detaşaţi în perioada sezonului estival în Bulgaria au preluat serviciul de la colegii din prima serie. Detaşarea poliţiştilor în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur vine în ajutorul turiştilor români, care întâmpină probleme în comunicarea cu autorităţile din Bulgaria, întrucât mulţi poliţişti bulgari nu cunosc nici măcar limba engleză. În acest sens, poliţiştii români vor acţiona împreună cu cei bulgari, în patrule comune de siguranţă publică.

"Al doilea schimb face parte dintr-un şir de misiuni care au început din anul 2010, când la Giurgiu a fost semnat un acord de colaborare între celor două state, România şi Bulgaria. Suntem în al IV-lea sezon estival în care avem poliţişti români în Bulgaria, care acţionează în cadrul unor patrule de siguranţă publică comune, cu poliţişti bulgari. În acest an, misiunea a început în 1 iulie şi se termină pe 31 august. Avem 3 serii de poliţişti, câte 4 pe serie, 2 în Albena, 2 la Nisipurile de Aur. Misiunea dânşilor este de a acţiona împreună cu colegii bulgari, nu acţionează singuri sub nici o formă, consiliază, relaţionează cu turiştii români care se află pe litoralul bulgăresc", a declarat comisar şef Viorel Tudose, şef Serviciu Direcţia de Ordine Publică din cadrul IGPR. Cei patru poliţişti, doi din Teleorman, unul din Giurgiu şi altul din Dolj au preluat serviciul de la alţi patru poliţişti detaşaţi în perioada 1-20 iulie în staţiunile Nisipurile de Aur şi Albena. Misiunea poliţiştilor români se desfăşoară în trei serii, 1 iulie-20 iulie, 21 iulie-10 august şi 11 august-31 august, în fiecare din cele două staţiuni acţionând câte doi poliţişti români. "A fost o misiune de acordare de sprijin şi de consiliere a cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Bulgariei în vacanţă. Au fost şi probleme minore, dar toate s-au rezolvat. Cetăţenii români se simt în siguranţă în prezenţa organelor de poliţie române care acţionează împreună cu colegii bulgari, ne-am achitat de misiune. Infracţiuni în care au fost implicaţi cetăţeni români nu au fost, în schimb au fost mici probleme: furt de prosop de pe plajă, o pereche de adidaşi... Este o staţiune cu circuit închis, nu sunt huligani şi alte elemente venite din afară", a precizat agent şef adjunct, Răducu Caraivan, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu. Limba este probabil cea mai esenţială problemă cu care turiştii români se confruntă odată ajunşi pe litoralul bulgăresc. Dacă luăm în considerare că numărul turiştilor români cazaţi în aceste două staţiuni este 10.000, orice ajutor din partea poliţiştilor români este de folos. "Criteriul principal pentru care am fost selectat este că sunt cunoscător de limba bulgară. Am relaţionat cu colegii bulgari, am executat serviciul de patrulare atât pe plajă, cât şi în toată staţiunea. Cetăţenii români se simt în siguranţă mai ales când au diferite probleme, din fericire anul acesta nu au fost probleme majore", a spus agent şef principal, Florin Narcis Anghel, din cadrul IPJ Teleorman.

"Turiştii români nu reprezintă o problemă pentru poliţia din Bulgaria"

Adjunctul Poliţiei din Albena, Ivan Ivanov, este mulţumit de activitatea poliţiştilor din România detaşaţi pe litoralul bulgăresc, dar mai ales că bariera comunicării a fost spartă. De asemenea, românii vin în Bulgaria pentru a-şi petrece vacanţa şi nu pentru a fura, aşa cum anumite zvonuri lăsau să se înţeleagă acest lucru. "Turiştii români se simt mai în siguranţă atunci când poliţiştii din România sunt prezenţi şi execută patrule cu poliţiştii bulgari în diferitele probleme care se ivesc, infracţiuni sau contravenţii. Este al patrulea an de când conlucrăm împreună, iar rezultatele se văd din partea poliţiştilor români. Turiştii români nu reprezintă o problemă pentru poliţia din Bulgaria. Ca măsuri de prevenire a furturilor, la fiecare hotel sunt lăsate la recepţie pliante pentru a spori siguranţa bunurilor personale", a declarat căpitan Ivan Ivanov, adjunctul Poliţiei Albena. Turiştii români recunosc că au rămas surprinşi când au văzut pe plajă poliţişti în uniformă romanească, însă sunt de acord că un astfel de ajutor este binevenit mai ales în diverse probleme care pot interveni în perioada concediului. "Din fericire, nu am avut nevoie de ajutorul poliţiştilor. Doar astăzi (sâmbătă -n.r.) i-am întrebat cum pot să ajung la hotelul în care m-am cazat şi mi-au dat indicaţiile extraordinar de bine. Cred că măsura luată de a combina poliţiştii români cu cei bulgari este excepţională. În ultimii 2-3 ani, foarte mulţi cetăţeni din România vin aici să-şi petreacă concediul şi comunicarea era o mare problemă. Odată cu sosirea acestor poliţişti aici, această problemă a fost rezolvată", a declarat un turist din Târgu Mureş, aflat în vacanţă la Albena.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614