REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

"Politistii comunitari prima data sa invete sa scrie, pe urma sa ajunga politisti"

"Politistii comunitari prima data sa invete sa scrie, pe urma sa ajunga politisti"

Replica API 27 ianuarie 2011 | 00:00 168

Liderul de sindicat George Caraivan:

Liderul de sindicat George Caraivan:

Liderul de sindicat al poliţiştilor constănţeni, subinspectorul George Caraivan susţine că bani pentru salariile poliţiştilor ar fi suficienţi, dacă nu s-ar duce fonduri substanţiale în buzunarele unor "burghezi" de la nivel înalt, care se lăfăie în case de vacanţă luxoase şi plătesc lăutarii să le cânte "la ureche".

Reporter: Sunteţi lider al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, pe deoparte, şi şeful Poliţiei Cumpăna, pe de altă parte. Cum preconizaţi că va fi anul 2011, în comparaţie cu 2010, din punctul de vedere al infracţionalităţii?

George Caraivan: Cred că din punct de vedere al infracţionalităţii, ca o comparaţie cu 2010, cred că o să fie mult mai greu, foarte greu, din cauza situaţiei economice a ţării, iar din punctul de vedere al poliţiştilor, e o situaţie pe care nu am mai întâlnit-o până acum. Avem un număr mic de poliţişti. De aceea cred că infracţionalitatea va creşte în 2011, de fapt, va exploda.

Rep.: În 2011 se poate discuta despre o revenire din punctul de vedere al drepturilor salariale în rândul poliţiştilor?

G.C.: Sub nici o formă nu se prevede aşa ceva, o revenire a drepturilor salariale, deoarece politica Guvernului este să taie din toate punctele de vedere. Anul trecut, la Postul de Poliţie Cumpăna am primit numai un top de hârtie la 8 poliţişti, în condiţiile în care am primit peste 450 de dosare penale, am rezolvat în jur de 400, iar la ora actuală avem arhivaţi vreo 4 saci de documente.

Rep.: Dacă se anunţă un alt val de tăieri salariale, poliţiştii vor mai protesta sau vor căuta rezolvarea în alte părţi?

G.C.: Căutăm rezolvare şi în alte părţi, ştiu că sindicatul a luat legătura cu organizaţiile UE, au fost făcute memorii pentru a se şti ce se întâmplă cu Poliţia din România, pentru că în alte state se dă orice pentru a se asigura ordinea şi liniştea publică, în timp ce la noi se taie din toate punctele, iar interesul, la ora actuală, este să meargă economia neagră subterană, legile să nu fie şi să-şi facă de cap cine poate şi cum poate. Tot aşa vom protesta şi în continuare şi nu o să ne ferim, pentru că noi nu am mers să dăm guverne jos, ci să le explicăm că nu avem cum să lucrăm. Cetăţeanul trebuie să se teamă, pentru că dacă noi nu avem cu ce să lucrăm, cu toate că acei domni din Ministerul de Interne care îşi iau câte 20.000 de lei salariu vin şi spun la TV că ordinea şi liniştea publică pot fi asigurate, la numărul de poliţişti care există la posturi, nu se poate o eficientizare a liniştii publice.

Rep.: V-aţi gândit vreodată să abandonaţi uniforma de poliţist şi să începeţi demararea unor afaceri?

G.C. : Nu mă pricep la afaceri. Eu am fost învăţat să fiu poliţist, să rezolv problemele altora. Poate că nu mă pricep să rezolv problema mea, dar pe a altora o rezolv sigur. Nu cred că aş fi bun să fac afaceri. Aşa am fost învăţat. Poate alţii, la nivel mai înalt, se pricep la afaceri, aţi văzut probabil afacerile stil "Fătuloiu - bicicleta".

Rep.: Se discută despre desfiinţarea posturilor de poliţie rurală. Este un avantaj sau un dezavantaj acest lucru, având în vedere că 75 % din infracţiuni sunt săvârşite în mediul rural?

G.C.: Nu ştiu cât ar fi de avantajos pentru cetăţeni. Poliţia este condusă de anumiţi oameni care îşi iau o retribuţie lunară ca să facă să meargă Poliţia. Noi am încercat, ca sindicat, să vorbim cu dânşii. Ştim că la Bistriţa s-a intervenit după 45 de minute după ce a fost apelat numărul 112, ceea ce consider că este foarte greu, dacă nu se ajunge până în 10 minute. Cine va plăti deplasările unui cetăţean care stă la o anumită distanţă de Poliţie, ca să vină să reclame ceva. Va plăti Poliţia? Sub nici o formă, deşi în regulament scrie că martorului chemat pentru audieri trebuie să-i fie plătit drumul.

Rep.: La un moment dat, aţi afirmat că nu vă temeţi dacă s-ar desfiinţa Poliţia Română şi ar fi înlocuită de o altă structură. Ce alternative aveţi într-un astfel de caz?

G.C.: Ar fi cea mai mare prostie dacă s-ar desfiinţa Poliţia Română. Nu m-am gândit să mă duc în nici o parte şi cred că Poliţia va dăinui aşa cum a fost din totdeauna. Va fi Poliţie în continuare, cu toate că unii vin în Poliţie şi nu au chiar nici o legătură. Unii sunt pădurari sau chiar muzicanţi, dar vin şi ne explică nouă care e treaba în Poliţie. Altcineva nu ne poate lua locul. Poliţiştii comunitari mai au de învăţat. Prima dată trebuie să înveţe să scrie, pe urmă să ajungă poliţişti.

Rep.: Recent v-aţi înscris în cursă pentru ocuparea funcţiei de adjunct al Secţia 5 din Constanţa, asta după ce, anterior, aţi fost încadrat la Secţia 4. Ce v-a făcut să vă doriţi să reveniţi în mediul urban, având în vedere că actualmente sunteţi şeful unui post de poliţie din mediul rural?

G.C.: Sunt şeful unui post de Poliţie foarte mare şi am obţinut rezultate foarte bune. Am vrut să vin mai aproape de casă, pentru că stau foarte aproape de această secţie. Da, am vrut să revin în mediul urban. Alt motiv nu a fost.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614