REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Poliţiştii constănţeni au lansat campania de prevenire a furturilor din locuinţe

Poliţiştii constănţeni au lansat campania de prevenire a furturilor din locuinţe

Replica API 11 mai 2013 | 00:00 246

Trăim într-o societate în care pericolele de diverse tipuri ne pândesc la fiecare pas. Este absolut necesar să încercăm, pentru binele nostru, să evităm pe cât posibil să ajungem victime ale răufăcătorilor. În cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Groupama Asigurări S.A., la Constanţa a fost iniţiată campania de prevenire a furturilor din locuinţe "Nu-ţi scăpa casa din ochi!", care se va desfăşura la nivel naţional în perioada mai - iulie 2013.

Poliţiştii Secţiei 2 din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, sub coordonarea adjunctului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa - Comisar şef Adrian Rapotan şi al şefului serviciului de Ordine Publică - Comisar şef Rusescu Ioan, au efectuat o campanie de informare a populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. Pe lângă celelalte priorităţi, în baza unui plan de acţiune, poliţiştii vor efectua informări preventive, având drept scop diminuarea fenomenului de victimizare a cetăţenilor. Poliţiştii au distribuit materiale informativ-preventive. Pe parcursul derulării campaniei, organizatorii vor distribui în judeţul Constanţa 300.000 scrisori adresate cetăţenilor, 150.000 broşuri cu recomandări preventive, 5.000 afişe, 1 spot audio. Afişele vor fi expuse la avizierele asociaţiilor de proprietari şi la sediile unităţilor de poliţie. Totodată, pentru diseminarea mesajelor destinate prevenirii spargerilor de locuinţe se vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă: asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale, etc.

Ce trebuie să faci pentru a nu deveni victimă

Din perspectiva potenţialei victime, furturile din locuinţe pot fi prevenite prin: asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate, eliminarea sau limitarea oportunităţilor de comitere a faptelor datorate neglijenţei sau naivităţii proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare imediat după ce cheile au fost pierdute sau furate, manifestarea unui comportament discret în ceea ce priveşte nivelul personal de bunăstare etc.) manifestarea de atenţie şi precauţie faţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie, dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa proprietarilor, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuinţelor etc.), schimbarea obiceiurilor "tradiţionale" de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinţei. În mediul rural cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă, montarea unor sisteme de supraveghere video şi/sau sistem de iluminare cu senzori de mişcare. În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218