REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Polițiștii constănțeni și specialiștii antidrog, front comun pentru combaterea fenomenului Zombie!

Polițiștii constănțeni și specialiștii antidrog, front comun pentru combaterea fenomenului Zombie!

Replica API 31 martie 2018 | 23:19 406

Fenomenul Zombie s-a instalat la malul mării încă de anul trecut, fiind vorba despre consumul de substanțe etnobotanice, mult mai puternice, în rândul tinerilor. Mai multe episoade în care adolescenții se transformau efectiv în… ”morți vii” au fost surprinse la malul mării. Astfel, specialiștii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Constanţa au luat măsuri, reușind să identifice niște consumatori. Totodată, oamenii legii au destructurat mai multe grupări infracționale. Acum, reprezentanții CPECA au demarat un proiect în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța și Inspectoratul Școlar Județean.

Proiectul are ca scop informarea, educarea și conștientizarea efectelor nocive ale consumului de NSP (etnobotanice) în vederea prevenirii, întârzierii debutului și reducerea consumului precum și prevenirea violenței și a delicvenței juvenile.

Scopul se încadrează în prevederile Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020 și a Planului de acțiune 2017-2020 pentru implementarera Strategiei Naționale Antidrog. Obiectivele specifice ale proiectului se referă la participarea a 500 de elevi din 10 unități de învățământ de nivel liceal din municipiul Constanța la un modul de 2 ore de activități interactive cu privire la efectele nocive ale etnobotanicelor precum și pe linie de violență. Proiectul se derulează în perioada anului școlar 2018 și are ca termen de finalizare data de 20 iulie 2018. ”Este vorba de lansarea unui nou proiect de prevenire a consumului de noi substanțe psihoactive, așa – numitele etnobotanice, în rândul elevilor de liceu. După cum bine știți, fenomenul a apărut la noi în țară prin 2007 – 2008, când au fost deschise acele magazine de vise. Din acest motiv au fost și create, ca să eludeze legea. Sunt substanțe chimice, create în laboratoare clandestine în special din China și India și a căror compoziție nu se regăsește, de principiu, în cele 3 tabele pe care le avem în România ca și control. Inițial, procedeul a fost destul de greori, și aici mă refer la faptul că substanțele erau duse la laboratorul de la IGPR, unde, ca urmare a mai multor constatări, se făceau propuneri legislative pentru propunerea introducerii acestora în tabele. Însă, de cum erau puse sub control, apăreau alte substanțe. Se schimba o moleculă și tot așa. Astfel, am demarat acest proiect cu partenerii noștri, IPJ Constanța și ISJ”, a declarat Marius Cristian Oprișan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa.

Cei mai mulți consumatori de droguri sunt în clasa a XI-a!

Aceste acțiuni sunt mai mult decât necesare având în vedere că tot mai mulți minori, în special elevi de liceu, sunt tentați să încerce etnobotanicele. Pe primul loc la consum se află canabisul, după care, pe locul doi, apar substanțele noi. Potrivit specialiștilor antidrog, cei mai mulți consumatori provin din clasele a XI-a și sunt de sex masculin. Pe locul doi se află elevii de clasa a XII-a, apoi cei de a X-a și apoi a IX-a. Prin urmare, elevii de liceu vor sta de vorbă cu polițiștii, specialiștii și chiar cu foști consumatori, care le vor explica prin ce au trecut. Trebuie menționat și faptul că efectele psihice ale consumului de etnobotanice sunt: stimulare puternică, euforie, sociabilitate crescută, percepție distorsionată a culorilor, depersonalizare, halucinații, atacuri de panică, anxietate, paranoia și tendințe sinucigașe.

Consumul de etnobotanice și sfera penalului: ce spun oamenii legii

”Tinerii aflați într-o stare de transă, dacă o pot numi așa, deranjează foarte mult pentru că nu este un comportament pe care o societate civilizată să-l accepte. Mai departe, urcând pe scara efectelor nocive, intrăm î sfera contravențională, atunci când, pe fondul consumului de astfel de substanțe, intervine alterarea comportamentului și ajungem să ne confruntăm cu tulburări ale ordinii și liniștii publice individuale și se poate ajunge chiar și la scandaluri în locuințe, localuri etc. Apoi, observăm că se atinge și sfera penalului, aspect care este foarte îngrijorător. Este vorba, în special, de infracțiuni la regimul rutier. Condusul unui autovehicul pe fondul consumului acestor substanțe este mult mai periculos decât condusul sub influența băuturilor alcoolice, drept dovadă că în ceea ce privește alcoolul s-a reglementat o limită între contravenție și infracțiune, însă în astfel de cazuri nu există o astfel de limită, pentru că, din start, este grav să începi să consumi, cât de puțin. De la astfel de infracțiuni rutiere, ajungem și la acele scandaluri care degenerează în violență deosebită. Ajungem la vătămări corporale, loviri sau alte violențe, lovituri cauzatoare de moarte. Astfel, suntem direcți interesați de acest proiect pentru că e un pas pe care noi îl facem, care, poate, fiind privit singular în comparație cu marile probleme ale societății nu reprezintă nimic. Dar dacă noi nu facem ceva, nu poate nimeni să facă pentru noi. Socitatea este direct interesată să ne întrebe pe noi ce am făcut și nu este bine ca o instituție a statului să privească cum societatea, în loc să apeleze la această instituție, să vină cu programe proprii în acest sens. Avem acest protocol, periodic ne stabilim grupuri țintă, în special în rândul tinerilor”, a declarat Ciprian Sobaru, adjunctul IPJ Constanța.

L.C

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ptr ca sunteti niste militieni idioti care cred ca totul se rezolva numai prin forta si interdictie ca pe vremea comunistilor. Alo capete patrate suntem in sec 21 - lumea a devenit brusc mult mai complexa si mai sofisticata iar voi sunteti depasiti de situatie. Solutia e legalizarea canabisului SUB CONTROL MEDICAL ca in Olanda- stiti voi tara aia de 17 mil care matura cu noi pe jos in toate domeniile chiar si la depravare nu ca asta ar fi ceva rau ptr noi - si inasprit pedepsele pt grele indeosebi heroina si a subst. sintetice. Dar asta inseamna profesionalism, respect ptr cetatean. Imposibil!
0
0
Fenomenul ,,zombies" se manifesta plenar la sediile PSD-ALDE , ca vedem ce panarame se afla acolo , iar fenomenul ,,vampires'' , se manifesta la PNL-PMP , ca vedem ce limbrici idioti se tarasc prin mocirla ... Tembeli , ratati , secaturi , paraziti ! Cu totii , mama lor ...
0
1
Ce fatza ciudata are cheliosu din poza Asta e Oprisan, finul lui Claudiu Palaz ? Deci, se explica de ce se plimba drogatii zombii prin Constanta . Puneti mana la munca si lasati simpozioanele ca se distruge toata generatia de tineri ! Sau poate ca asta nu are copii si nu-l intereseaza
1
0
Hei DIICOT!!! Atentie Droguri Mangalia!!!Sa vina Politia BCCO si DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde , fratii Lepadatu Marian si Lepadatu Vio zisi fratii Gibonu Jepat , neamu lu Florin Buruiana Manka , Rufat , Cristi Muia , Florin Ragabeja , Pepino , Vapor , Tamer atat in Mangalia cat si prin Germania , Posmag Alexandru , Symon Mocanu , Adi Grasu , fratii Martonfi Andrei si Martonfi Alex , Copilu ala de pe fb Jonas Niky , tiganii de pe str. Sirenei Albatros si multi altii!!!
2
1
Dar la Mangalia? cand se actioneaza? ca totul se face cam pe fata!
4
0
De mult ar fi trebuit sa faca front comun nu dupa ce sa ajuns aici . Daca nu erau politisti corupti , acesti dilarache nu ajungeau sa distruga atat de multi tineri . Numai in constanta sunt de ordinul miilor de tineri dependenti de etnobotanice . Cu acesti tineri care au ajuns victime ale traficantilor si a politistilor corupti , ce se intampla cu ei ? Vreti salarii mari politistilor corupti , dar frecati menta .
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218