REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Poliţiştii constănţeni, ŢINUŢI în ŞUTURI: au muncit la foc automat dar... pe datorie!

Poliţiştii constănţeni, ŢINUŢI în ŞUTURI: au muncit la foc automat dar... pe datorie!

Replica API 8 iunie 2016 | 00:38 394

În timp ce alţii îşi fac buzunarul gros,

În timp ce alţii îşi fac buzunarul gros,

Problemele din cadrul MAI cu privire la agenţii de poliţie nu sunt de ieri de azi. Şi aici ne referim la condiţiile de muncă, la personalul insuficient, la salarii, dar şi la cerinţele care nu contenesc, neţinând cont, parcă, de nimic. O altă picătură care a contribuit la umplerea paharului s-a format chiar în perioada alegerilor, când oamenii legii au muncit la foc automat, de sâmbătă până luni. Potrivit acestora, timpul liber a constat doar în câteva ore, după care, din nou, au fost la datorie. Când vine vorba de remunerare... se face o linişte de mormânt. Nu se pune problema de aşa ceva, ci doar de libere compensatorii, dar şi acestea programate la sfântu' aşteaptă.

Perioada alegerilor locale a fost una zbuciumată pe toate planurile, pornind de la cei implicaţi direct până la cei care au avut datoria de a supraveghea şi menţine buna desfăşurare. Şi, din câte se pare, acest fenomen a ţinut ocupate autorităţile la maxim, un exemplu putând fi luat din ţară, când cetăţenii afectaţi de inundaţii au stat zile întregi fără apă potabilă, întrucât cei responsabili cu remedierea situaţiei erau ocupaţi să pună la punct secţiile de votare. Însă, trecând peste acest aspect, ajungem şi la malul mării unde, de asemenea, lucrurile nu au fost prea aşezate. Sesizări peste sesizări, ştampile sustrase din secţii, buletine de vot lipsă sau în plus, dosare penale întocmite şi spirite încinse. Nici acum, după finalizarea numărării voturilor, apele nu s-au liniştit, cerându-se reluarea activităţilor pe motiv de fraudă. Numai că, ajungem şi la persoanele care au stat oarecum în umbră, dar şi-au făcut datoria, şi anume poliţiştii. Peste 800 de oameni ai legii din cadrul IPJ Constanţa au fost angrenaţi în misiuni pentru buna desfăşurare a procesului electoral. Au stat pe baricade, uitând în această perioadă de viaţa personală. „Suntem foarte obosiţi. Am muncit de sâmbătă până luni, fără pauză. Dar acesta este sistemul. Nu prea avem ce face”, susţin anumiţi poliţişti din mediul rural. Ce este cu adevărat supărător pentru ei nu este munca în sine, ci faptul că aceasta nu este răsplătită. Se merge pe sistemul tipic românesc, probabil: voluntariatul face bine. Există liberele compensatorii ce e drept, dar şi acestea programate la sfântu' aşteaptă. De ce? Pentru că vine vara şi oamenii legii de la malul mării vor avea de muncă, nu glumă, şi pentru că... nu prea există personal angajat suficient!

Avasilcăi: „Dacă s-ar acorda acum libere ar însemna să închidem uşile Poliţiei”

„Poliţia a fost implicată şi a avut un rol important în desfăşurarea acestor activităţi. A fost implicat întreg personalul instituţiei şi, într-adevăr, din cauza lipsei personalului, este foarte greu să fie compensaţi toţi, în timp util, cu acest timp liber. Nu sunt plătiţi pentru ore suplimentare, este o realitate, iar timpul liber de care trebuie să beneficieze va fi eşalonat pe o perioadă mai mare de timp. Dacă acest lucru s-ar face imediat, ar însemna să închidem uşile Poliţiei. Încă o dată, Poliţia demonstrează că îşi face datoria cu profesionalism, iar când se pune problema de acordare de drepturi este trecută în ultima linie. Întotdeauna, alţii au mai multe drepturi. Nu avem nici o supărare pe nimeni, să nu se înţeleagă că suntem deranjaţi că alţii primesc. Nu. Suntem supăraţi pe faptul că nu suntem trataţi egal şi ne deranjează această încercare de învrăjbire şi dezbinare între categoriile socio-profesionale”, a declarat, pentru „Replica”, Daniel Constantin Avasilcăi, liderul Sindicatului Agenţilor de Poliţie (SAP) Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218