REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Poliţiştii constănţeni vor să stârpească fenomenul "minori infractori"

Poliţiştii constănţeni vor să stârpească fenomenul "minori infractori"

Replica API 19 octombrie 2013 | 00:00 201

Acţiuni de prevenire

Acţiuni de prevenire

Delincvenţa juvenilă reprezintă un fenomen ce include totalitatea încălcărilor normelor sociale săvârşite de către tinerii sub18 ani, încălcări sancţionate penal, se referă aşadar la activităţile ilegale comise de copil sau adolescent. Sistemul nostru juridic diferenţiază minorii sub14 ani care nu răspund penal de cei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani care au răspundere juridică limitată numai dacă se stabileşte existenţa discernământului, iar minorii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani având discernământ răspund în faţa legii.

Unul dintre programele prioritare de prevenire a criminalităţii este şi prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, mai cu seamă cu cât acest fenomen pare că ia amploare. Tot mai multe cazuri apar în judeţul Constanţa, în care sunt implicaţi minori: furturi, tâlhării, cât şi altele. Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii de proximitate şi poliţiştii rutieri desfăşoară activităţi de informare în toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului, având drept scop prevenirea implicării minorilor în acte de violenţă, în comportamente delincvente precum şi scăderea riscului de victimizare în rândul elevilor. Aceştia au fost prezenţi în unităţile de învăţământ şi în această săptămână, şi vor continua campaniile de informare preventivă în rândul elevilor, urmând a participa şi la şedinţele cu părinţii. "Principalul nostru obiectiv este conştientizarea de către elevi a riscurilor implicate de răspunderea penală a minorilor, prevenirea consumului de alcool şi substanţe interzise, prevenirea violenţei şcolare şi a comportamentului agresiv în general, prevenirea comportamentului deviant şi evitarea persoanelor cu comportament deviant ori agresiv în alegerea anturajului, educaţia antivictimală a elevilor în domeniul traficului de persoane, prevenirea absenteismului şcolar, dezvoltarea capacităţii de comunicare şi încredere a elevilor în (părinţi, profesori, politişti, psihologi), dezvoltarea şi menţinerea legăturii parinţilor cu instituţia de învăţământ, prevenirea implicării elevilor în evenimente rutiere", au spus poliţiştii constănţeni. În acelaşi timp, activităţile desfăşurate vizează prevenirea unor comportamente predelincvente ( absenteism, abandon şcolar, atitudini sfidătoare ale elevilor faţă de profesori, comportament agresiv (verbal sau fizic) al acestora . Mulţi tineri ar putea fi ţinuţi departe de "viaţa de infractor", dacă părinţii ar manifesta mai mult interes faţă de preocupările lor în timpul liber, cercul de prieteni şi nu în ultimul rând, prezenţa la şcoală, deoarece timpul rămas la dispoziţia tinerilor atunci când lipsesc nemotivat de la şcoală, îl petrec cu cineva şi undeva.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367