REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Poliţiştii din judeţ, "turnaţi" într-o veselie la Parchet

Poliţiştii din judeţ, "turnaţi" într-o veselie la Parchet

Replica API 28 octombrie 2011 | 00:00 186

Curăţenia în IPJ Constanţa se face de mână cu procurorul Niţă

Curăţenia în IPJ Constanţa se face de mână cu procurorul Niţă

Recenta vizită la Constanţa a şefului IGPR, Liviu Popa, a culminat cu o declaraţie prin care lui Valentin Burlacu, aflat la comanda IPJ, i se dădea mână liberă să "schimbe pe cine vrea" din inspectorat. Iar cei pe care Burlacu vrea să îi "cureţe" din inspectorat sunt poliţiştii fără activitate sau cei corupţi. La cel de-al doilea capitol, situaţia este delicată: nu este de ajuns doar o sesizare, ci trebuie să existe şi dovada. De dată recentă, doi poliţişti au fost prinşi în flagrant, în timp ce primeau mită. Procurorul de caz care a întocmit dosarele pe numele respectivilor este Teodor Niţă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. De altfel, toţi poliţiştii cu "probleme" de acest gen vor ajunge pe mâna lui Niţă, conform împărţirii sarcinilor în cadrul Parchetului. Este acelaşi procuror care s-a ocupat şi de dosarul centrului de gunoi de la Năvodari, iar acum ceva timp de "vânătoarea de strigoi" de la Medgidia, ocazie cu care conflictul acestuia cu Metin Cerchez, fost parlamentar, s-a acutizat.

Reporter: Aţi fost, la un moment dat al carierei, avocat. Aţi renunţat, pentru a reveni la Parchet. De ce?

Teodor Niţă: Ca avocat, sunt mai mulţi bani la mijloc. Eu am fost procuror de la început, iar ca să mă apropii de casă, m-am transferat de la Bucureşti la Constanţa ca judecător. Dar, ca să-ţi faci un statut material corespunzător, cel puţin la nivelul anului 1995, când salariile erau undeva la nivelul a 100 de dolari, varianta era avocatura. De aceea am devenit avocat, iar apoi am considerat că mi-am făcut ce aveam nevoie, am tot ce îmi trebuie, şi m-am întors la prima dragoste.

Rep.: Spuneţi că aveţi tot ce vă trebuie. Am sesizat şi noi că sunt destule comentarii la adresa dumneavoastră, cum că aveţi foarte multe maşini, că ar trebui să se sesizeze instituţiile statului...

T.N.: Nu am decât patru maşini: două ale mele şi două ale socrilor - socrii mei, foşti chiaburi moşieri în Piteşti. Cât despre comentariile la care vă referiţi, postate pe Internet, o parte sunt ale lui Metin Cerchez, trimis în judecată pentru profanare de morminte, în acel dosar de la Medgidia, cu "vânătoarea de strigoi". Şi tot legat de acele comentarii, vreau să lămuresc şi povestea cu Shyti Blenis (albanezul din dosarul triplului asasinat de la Mangalia -n.r.). Am fost angajat de criminalul albanez, la vremea când eram avocat, pentru o infracţiune de proxenetism. Cân am văzut că albanezul mai are un dosar, am renunţat la speţa cu proxenetismul, pentru că nu voi apăra niciodată criminali şi violatori de copii, e o chestie de principiu. Albanezul a fost apărat de cu totul alţi avocaţi, nu de mine.

Rep.: Dacă tot vorbim despre lucruri din trecut, se mai spune despre dumneavoastră că aţi avut câteva ieşiri recalcitrante în instanţă. E adevărat?

T.N.: Nu, în instanţă nu, dar nu pot să nu recunosc că nu am pregătire fizică, centură neagră. Aşa că am alergat pe câţiva infractori şi i-am imobilizat.

Rep.: Referitor la activitatea din ultima perioadă, am sesizat că dosarele cu poliţişti prinşi cu şpagă ajung la dumneavoastră. De ce? Şi cum vă simţiţi "legând" poliţişti?

T.N.: Nu e ceva plăcut. Referitor la aceste dosare, îmi sunt arondate conform ordinului 331/2008 al procurorului general al României. Instrumentez activităţile de anticorupţie alături de alte activităţi. Cât despre poliţişti, chiar mă doare sufletul să "ard" câte un poliţist, pentru că imensa majoritate, cei mai mulţi poliţişti sunt oameni deosebiţi, devotaţi muncii, că îţi este şi ruşine de ei să nu te ridici la înălţimea aşteptărilor lor. Sunt oameni care lucrează câte 16 ore, îşi sacrifică viaţa de familie. A doua chestiune: multe cazuri de corupţie ne vin ca sesizări chiar de la IPJ. Sectorul poliţiei e foarte delicat. În permanenţă cineva e nemulţumit. Vin oameni cu plângeri sau încearcă să creeze câte o situaţie nefavorabilă poliţistului care pe bună dreptate l-a sancţionat. Sunt foarte multe sesizări la adresa poliţiştilor din tot judeţul, dar în procent de circa 95% sunt nefondate.

Rep.: În afară de aceste dosare, aţi instrumentat şi cel privind centrul de deşeuri de la Năvodari. Nu credeţi că declaraţiile pe care le-aţi făcut pe această speţă au fost subiective?

T.N.: Am analizat legalitatea actelor emise pentru depozit, nu oportunitatea depozitului. Pentru acest depozit, nu exista studiu de mediu, o documentaţie privind instalaţiile care urmau să fie folosite, nu se cunoştea procedura de inertizare, pe unde vor trece basculantele cu gunoi - calculul a fost de 300 de mii de basculante a 20 de tone în 3 ani...

Rep.: Păi, şi asta nu era de competenţa autorităţilor să se preocupe?

T.N.: Păi, tocmai asta e: autoritatea locală nu şi-a făcut treaba, iar acesta nu este abuz? Şi să termin ce vă spuneam: nu se ştia unde se duce apa pluvială, care este poluarea fonică, în concluzie: putea fi o catastrofă ecologică, din cauza deşeurilor care se duceau în pământ, apoi în apă. Ce turism mai aveam noi? În lipsa unui studiu de mediu, era un risc social şi de sănătate major, de aceea am apreciat că, pe lângă Roberto Vincentelli, unde e caz de fapte de corupţie, şi Tudorel Calapod, fostul primar, a ocolit intenţional Consiliul Local Năvodari. Dacă se ajungea cu proiectul în Consiliul Local, acolo erau cerute şi studiu de mediu şi celelalte informaţii. Iar CL Năvodari se ponunţase deja că nu este de acord cu investiţia.

Rep.: Ce urmează după Parchet? Se vorbea că doriţi să plecaţi.

T.N.: Cei care se bucură la ideea că voi pleca eu de aici, se bucură degeaba.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218