REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Poliţiştii din mediul rural îşi aduc de acasă săpun, coli şi imprimante; la Albeşti nu au nici sediu

Poliţiştii din mediul rural îşi aduc de acasă săpun, coli şi imprimante; la Albeşti nu au nici sediu

Replica API 4 septembrie 2013 | 00:00 182

Ar putea ieşi în stradă!

Ar putea ieşi în stradă!

Săpun, coală A4, pix, imprimantă? Toate reprezintă basme bune de relatat înainte culcare. Asta susţin agenţii de poliţie constănţeni, care se pregătesc să iasă în stradă, joi, pentru a-şi striga nemulţumirile. Pe lângă programul haotic, ore de lucru suplimentare neplătite, ei susţin că 90% din materialele cu care lucrează sunt bunuri personale. În plus, clădirile arată deplorabil, iar bani pentru renovări nu există. "Le reabilităm cum putem, stăm la mila autorităţilor locale", spun poliţiştii constănţeni.

Poliţiştii constănţeni lucrează în condiţii mizere, după cum afirmă chiar ei, vorbind aici de oamenii legii din mediul rural. După cum reiese din declaraţiile acestora, situaţia întâlnită în Neamţ - care a fost prezentată ieri în presă - nu este una izolată, ea regăsindu-se şi în judeţul de la malul mării. Clădirile posturilor de poliţie sunt degradate, iar pentru renovarea acestora nu sunt bani. În plus, nu trebuie să uităm faptul că au fost închise un an de zile, timp în care vremea şi-a pus amprenta şi mai rău. Cât despre materialele consumabile, un vis! "Că posturile de poliţie arată în felul în care arată nu mai este o noutate. Nu sunt bani pentru renovări şi reuşim să le punem un pic la punct apelând la bunăvoinţa autorităţilor locale, care ne ajută cum pot. Cât despre materialele consumabile ce să mai vorbim. Nu-ţi dă nimeni o coală A4, o imprimantă, un cartuş, un pix. Săpun şi hârtie igienică? Niciodată nu ni s-a dat aşa ceva. 90% din materialele cu care lucrează poliţiştii sunt bunuri personale", au declarat, pentru "Replica", agenţii de poliţie. Spre exemplu, o localitate nici nu are o clădire a Poliţiei. Vorbim despre Albeşti, acolo unde poliţiştii susţin că-şi desfăşoară activitatea într-o porţiune din holul Primăriei. Ajungând şi la programul de lucru, poliţiştii constănţeni susţin că este un haos şi îşi distrug sănătatea, dar nici nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare. "Sunt cam doi oameni la un post de Poliţie. Gândiţi-vă cât de haotic muncim. Nu avem timp liber, nu avem sâmbătă, nu avem duminică. Ajungem acasă, punem capul pe pernă şi ne poate suna telefonul în 10 minute. Ce putem face dacă e vorba de o tâlhărie, sau alt caz? Ne ducem. Trăim într-un stres permanent şi ne dăunează sănătăţii. Cei de la nivel înalt nu vor să înţeleagă acest lucru şi nu recunosc că sunt probleme", au mai spus oamenii legii. Aceştia au menţionat şi faptul că de multe ori sunt nevoiţi să folosească autoturismele personale în scop de serviciu, iar combustibilul nu este suficient.

Poliţiştii se pregătesc de proteste

Întrucât toate aceste probleme s-au acutizat, în cel mai scurt timp, adică joi, poliţiştii vor merge la protest în Bucureşti. Momentan s-a aşternut o stare de stand-by, o delegaţie a Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie aflându-se la MAI pentru discuţii. În funcţie de rezultatele discuţiilor, se va hotărî dacă se va mai merge la protest. "Nemulţumirea poliţiştilor şi gradul de suportabilitate au ajuns la un nivel foarte ridicat. Lipsa de stabilitate, lipsa de predictibilitate a carierei şi nerespectarea programului de lucru reprezintă doar câteva dintre problemele acute pe care agenţii de poliţie le resimt zi de zi. Faptul că Statutul poliţistului nu a fost modificat din 2002, demonstrează fără echivoc dorinţa de menţinere a "haosului" în unităţile de poliţie pentru că în acest fel le este mult mai uşor şefilor să-şi controleze subalternii şi să le distragă atenţia de la lipsurile existente. Sigur, au existat modificări ale Legii 360/2002 însă doar atunci când au fost făcute în interesul meschin al oamenilor de vârf din M.A.I. sau pentru satisfacerea unor interese politice. În acest sens exemplificăm anul 2011 când "specialiştii" din M.A.I. i-au făcut pe plac lui Igaş şi au modificat legea pentru a putea disponibiliza poliţiştii, dar şi ulterior când s-au făcut permutări la toate nivelurile, cu scopul de a satisface clientela politică. (delegări, împuterniciri etc).", se arată pe site-ul SNAP. De asemenea, Federaţia Sindicatelor Democratice a Politistilor din Romania, alături de celelalte sindicate, a participat, începând cu data de 03.09.2013 la protestele organizate în faţa Ministerului Afacerilor Interne, pe perioadă nedeterminată, iar acţiunea de protest nu va înceta decât în momentul în care ministrul Radu Stroe va modifica Ordinul M.A.I. 136/2004, în sensul acordării poliţiştilor a posibilităţii de decontare a cheltuielilor de transport la nivelul a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, şi Ordinul M.A.I. 400/2004, astfel încât poliţiştii să nu mai fie cercetaţi disciplinar pentru fapte care nu au legătură cu serviciul."Cu toate că majoritatea poliţiştilor s-au săturat de inactivitatea organizaţiilor sindicale sau de promisiunile neonorate ale acestora, ne luăm angajamentul că vom face tot ce ne stă în putinţă şi că vom protesta în faţă M.A.I., până în momentul în care revendicările noastre vor fi asumate şi rezolvate, chiar dacă asta va însemna să protestăm 3 zile sau 3 luni", mai spun oamenii legii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108