Polițiștii, dotați cu BASTOANE cu electroșocuri, în loc de PISTOALE
Polițiștii, dotați cu BASTOANE cu electroșocuri, în loc de PISTOALE
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPoliția Română a decis să opteze pentru bastoane cu electroșocuri, în detrimentul pistoalelor cu electroșocuri datorită costurilor mai reduse. Totodată, IGPR a achiziționat și căști de protecție cu vizor pentru polițiști, materialele fiind distribuite către structurile operative, ordine publică și transporturi, în toată țara, inclusiv Constanța. În privința căștilor de protecție, reprezentanții Sindicatului Europol susțin că reprezintă un element de noutate, dar că nu se poate vorbi despre cele mai bune materiale, fiind confecționate în întregime din plastic.
„În ceea ce privește utilitatea căștii de protecție, aceasta reprezintă un element de noutate, nu puține fiind situațiile în care colegii noștri din teritoriu au fost nevoiți să intervină la scandaluri și alte conflicte, ocazie cu care au fost atacați cu pietre sau alte obiecte contondente, suferind diverse răni în zona capului, în lipsa unei dotări corespunzătoare. Deși nu putem vorbi despre cele mai bune materiale, fiind confecționate în întregime din plastic, căștile de protecție au rolul de a atenua eventualele șocuri în momentul unor lovituri cu obiecte contondente, iar vizorul acestora asigură protecția feței.”, precizează Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.
Diferența dintre bastoane și pistoale cu electroșocuri
Bastoanele cu electroșocuri nu sunt considerate cea mai bună investiție de către polițiști, care ar fi preferat pistoalele electrice, întrucât ar fi putut acționa și de la distanță, în condiții mai sigure. Bastoanele au o durată de utilizare de 180 de minute, iar puterea electroșocului este de 100.000 KV, greutatea totală fiind de 539 grame.
„Referitor la celelalte elemente din dotarea polițiștilor, IGPR a preferat să achiziționeze 12.000 de bastoane cu electroșocuri model X 10, fabricat din duraluminiu, fiind prevăzut cu bec LUXEON 3 Watt(18 lumeni), a cărui durată de utilizare este de până la 100.000 de ore, în detrimentul pistoalelor cu electroșocuri (taser) care puteau fi utilizate de la distanță, prin intermediul cărora interacțiunea dintre polițiști și agresori era limitată, iar intervenția s-ar fi efectuat în condiții mult mai sigure.”, a mai adăugat Andreica.
Sorin HULUBEI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.