REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Poliţiştii, nemulţumiţi că au muncit fără bani peste program: "Ieşim în stradă"

Poliţiştii, nemulţumiţi că au muncit fără bani peste program: "Ieşim în stradă"

Replica API 1 septembrie 2012 | 00:00 100

În atenţia Ministerului de Interne:

În atenţia Ministerului de Interne:

Poliţiştii constănţeni, dar şi din toată ţara, au ajuns la capătul răbdărilor. Din pricina unui sistem deficitar, aceştia susţin că serviciul le-a devenit o corvoadă, fiind nevoiţi să muncească peste program, la foc automat, fără să fie răsplătiţi. În plus, legea statutului poliţistului nu este pe placul angajaţilor, motiv pentru care, dacă nu se schimbă ceva, vor ieşi în stradă până la finele lunii septembrie.

Poliţiştii constănţeni, dar şi din întreaga ţară, sunt pe punctul de a ieşi în stradă, pentru a-şi striga nemulţumirile. Aceştia se confruntă cu o mai veche problemă, legată de legislaţia aflată în vigoare, însă, activitatea din sezonul estival curent a umplut paharul. Potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, agenţii de poliţie din cadrul Serviciului rutier au muncit la foc automat pe tot parcursul verii, chiar câte 14 ore pe zi, inclusiv sâmbetele şi duminicile, ceea ce, ne spune el, este inuman şi ilegal. A fost transmisă şi o adresă către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Rutieră, în atenţia comisarului şef, Lucian Diniţă, prin care i se aduc la cunoştinţă toate nemulţumirile. "La nivelul Secţiei de Poliţie Autostrăzi nu sunt respectate prevederile prin aceea că nu se asigură cel puţin două repausuri săptămânale, sămbăta şi duminica, în zile consecutive. Totodată vă comunicăm că lucrătorii de la această structură, pe durata sezonului estival, au prestat ore suplimentare nenormate, din cauza traficului crescut în această perioadă. Volumul de muncă a crescut şi datorită prelungirii autostrăziilor A1 şi A2, fără ca numărul poliţiştilor să fie suplimentat. Prin prezenta vă rugăm să dispuneţi contabilizarea orelor prestate peste durata normală a timpului de lucru şi pentru acestea să fie acordat timp liber corespunzător normelor legale în vigoare", se arată în adresa către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Rutieră. Însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par, un răspuns ferm venind din partea lui Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, în timp ce se afla la Constanţa. "Consider că angajaţii şi-au făcut treaba, nu vor fi premiaţi sau plătiţi suplimentar", a specificat acesta, în cadrul unei conferinţe de presă. În acest context, angajaţii din cadrul Poliţiei sunt hotărâţi să meargă până la gesturi extreme pentru a-şi face dreptate. În acest sens, nu este exclus un protest de proporţii. "Domnul Tobă constată o situaţie, atât, dar legea trebuie respectată. Ştiu că agenţii de poliţie nu vor fi plătiţi pentru orele suplimentare, că nu prevede legea, dar trebuie să li se acorde liberele cuvenite. Dacă nu se vor lua măsuri, cu siguranţă că vom ieşi în stradă", a declarat, pentru "Replica", Iulian Surugiu. Potrivit acestuia, poliţiştii de la Rutieră au muncit şi câte 14 - 16 ore pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, iar, din punct de vedere legal, pentru fiecare zi de week-end, un lucrător trebuie să primească 2 zile libere. "Au fost chemaţi de acasă, la muncă, într-un mod abuziv. Nu au mai avut sâmbete libere, duminici, volumul de muncă a fost inuman, fără a se suplimenta numărul poliţiştilor. Oamenii trebuie să-şi recupereze liberele. Cel puţin două săptâmâni de libere", a mai spus Surugiu.

Nemulţumiţi de legea cu privire la statutul poliţistului

Din câte se pare, angajaţii Poliţiei se confruntă cu o mai veche problemă, acutizată de-a lungul timpului, ajunsă, în momentul de faţă, pe punctul de a exploda. Proteste în acest sens erau programate pentru vara aceasta dar, din pricina evenimentelor politice, au fost nevoiţi să le sisteze pentru a evita riscul de a fi acuzaţi că sunt influenţaţi politic. Principalul motiv care a dus la situaţia de faţă este reprezentat de legea privind statutul poliţistului. "Sunt mai multe lucruri problematice, pe care încercăm să le remediem de 3 ani. Legea poliţistului trebuie schimbată urgent. Spre exemplu, unul dintre ordine prevede că un poliţist care are maşina în leasing nu-şi mai poate primi banii de navetă. Alt aspect este legat de chirii. Un agent primeşte 400 de lei, iar un ofiţer cam 1.400 - 1.500. Când te duci să închiriezi o locuinţă, proprietarul te întreabă dacă eşti ofiţer sau agent? Contează preţul pieţei. Cum este posibil aşa ceva?", a adăugat Iulian Surugiu. Dacă nu se vor lua măsuri măcar într-una din problemele menţionate, poliţştii sunt hotărâţi să iasă în stradă, menţionând că acest lucru se va întâmpla până la finele lunii septembrie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218