REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Poliţistul are dreptul să te oprească fără motiv? Trebuie să se legitimeze?

Poliţistul are dreptul să te oprească fără motiv? Trebuie să se legitimeze?

Replica API 8 februarie 2016 | 00:12 8982

1. Poliţistul rutier e obligat să se legitimeze în faţa şoferului - FALS

Conform legii 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, ART. 41 prevede că "în exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insignă sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţă ulterioară a poliţistului ar fi periclitată". Cu alte cuvinte, atât timp cât agentul are insignă în piept, nu este obligat să va arate şi legitimaţia. În plus, mai toţi agenţii au şi un ecuson, pe lângă insignă, pe care este trecut numele şi funcţia.

2. Poliţistul rutier nu are voie să te oprească în trafic fără motiv - FALS

Dacă ne luăm după "Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice", agentul de la rutieră este îndreptăţit legal să te oprească fără motiv: "Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţă circulaţiei". Atât timp cât legea îi oferă posibilitatea poliţistului să oprească orice autovehicul pentru "pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege" nu mai putem discuta de oprirea fără motiv şi alte legende urbane de acest gen.

3. Şoferul are dreptul să ceară când este oprit "ordinul de serviciu" cu informaţii despre zona şi data filtrului făcut - FALS

Conform legislaţiei, "ordinului de serviciu" este o dispoziţie scrisă dată de conducerea unei unităţi prin care se cere uneia sau mai multor persoane salariate să efectueze anumite acţiuni, pe o perioada determinată în afară sarcinilor curente de muncă ale compartimentelor din care fac parte persoanele respective. Or controlul autovehiculelor face parte din sarcinile curente ale poliţistului rutier.

În plus, tot ce ţine de loc, dată şi activitatea agenţilor în cazul unui filtru face parte din cadrul unor dispoziţii interne cu caracter secret ce pot fi verificate doar de superiorii agentului rutier, nu de oricine de pe stradă. Această este o impresie greşită a şoferilor care, atunci când sunt opriţi, ar avea dreptul să-l controleze la rândul lor pe agentul rutier.

4. Când poliţia te opreşte pentru centură, nu are voie să-ţi dea amendă şi pentru altceva - FALS

Realitatea este că nu există nici o prevedere legală despre acest aspect. Costatarea unor abateri ce încalcă normele legale se poate face oricând, nu există nicio restricţie în acest sens. Adică dacă un poliţist te-a oprit pentru că-ţi funcţionează doar un far şi observă şi alte nereguli legate de acte sau starea maşinii sau, mai rău, de starea şoferului, poate lua măsurile legale pentru fiecare în parte, în acelaşi timp.

5. La amendă ai două locuri unde semnezi: unul prin care recunoşti fapta şi al doilea că iei la cunoştinţă de amendă. Deci puteţi să semnaţi că luaţi la cunoştinţă de amendă…dar să nu recunasteti fapta, şi să-l convocaţi la Tribunal sub asistenţă juridică pe dumnealui - FALS

Procesului verbal de constatare a contraventiei nu are nicio rubrica specială pentru a recunoaşte fapta, există doar rubrica "Alte menţiuni" unde contravenientul poate solicită consemnarea opiniilor sale cu privire la conţinutul actului de constatare, cum sunt eventualele obiecţiuni sau completări, etc. Mai jos pe tipizat contravenientul semnează pentru că a luat la cunoştinţă despre conţinutul procesului verbal şi în baza acestei semnături primeşte o copie a procesului verbal.

Despre "convocarea la Tribunal", această afirmaţie este o stupiditate, pentru că poliţistul care întocmeşte procesul verbal nu are calitate procesuală în cazul contestaţiei procesului verbal, parte într-un asemenea proces este instituţia din care acesta face parte, respectiv unitatea/subunitatea de poliţie.

6. Dacă te opreşte Poliţia Rutieră şi ţi se pare că fac vreun abuz poţi suna la 112 şi vine poliţia care va întocmi un raport - FALS

Despre sunatul la 112, e o mare tâmpenie şi oricine se poate convinge singur dacă studiază legislaţia care prevede foarte clar: Art. 32 din O.U.G. 34/2008, (1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează: a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; Tot în acest act normativ este prevăzut faptul că apelarea la numărul de urgenţă 112 se face NUMAI pentru situaţii de urgenţă. Faptul că eşti oprit de un poliţist pentru control NU este o situaţie de urgenţă. În schimb, la 112 se pot semnala fapte violente dacă acestea vin din partea agentului de rutieră.

7. În cazul în care eşti oprit de o maşină cu radar, ai voie să ceri diferite acte, inclusiv certificatul metrologic - FALS

Lumea vorbeşte că dacă eşti oprit de poliţie, după ce ai încălcat viteză legală, ai anumite drepturi. Şi anume, să ceri:

A. Legitimaţia care atestă că au dreptul de a lucra pe maşină de radar… Să aibă vizele la zi.

B. Copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul şi seria aparatului.

C. Legitimaţia care atestă faptul că are dreptul de a conduce maşină Ministerului de Interne… Să fie vizată.

D. Dacă mai fac scandal, le cereţi să va arate "ordinul de serviciu"… Este un fel de foaie de parcurs în care scrie unde au voie să îşi desfăşoare activitatea respectivă.

În privinţa acestor documente "legitimaţia care atestă că au dreptul de a lucra pe radar" ori "legitimaţia care atestă dreptul de a conduce maşină Ministerului de Interne" şi copia după certificatul metrologic, sunt doar afirmaţii infantile, similare cu cea privind "ordinul de serviciu" pentru că e logic pentru orice om lucid că asemenea documente au caracter intern, iar verificarea lor se face de şeful ierarhic al poliţistului.

Certificatul de verificare metrologică se poate solicită doar de instanţa de judecată în cazul în care contravenientul formulează contestaţie împotriva procesului verbal, iar acest document se trimite în copie instanţei, în niciun caz conducătorului auto sancţionat, potrivit 4tuning.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am locuit in Usa dar vad ca legile sunt tot communiste . Inseamna ca Nu ai nici un drept esti in plop. Tot ce zice aici fals in usa e True
0
0
Frate tu nu ai nici un drept daca stai sa te gandesti logic.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367