REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Poliţistul constănţean iertat de magistraţi într-un mega-dosar, SĂLTAT din nou de procurori

Poliţistul constănţean iertat de magistraţi într-un mega-dosar, SĂLTAT din nou de procurori

Replica API 4 februarie 2016 | 23:57 399

Şpăgi în trafic, pe bandă rulantă

Şpăgi în trafic, pe bandă rulantă

Elvid Daniel Babalîc

Agentul de Poliţie Elvid Daniel Babalîc a ajuns, din nou, în atenţia anchetatorilor. După ce a fost „iertat” de magistraţi, aceştia achitându-l în mega-dosarul de corupţie de la Rutieră, se pare că poliţistul şi-a continuat activitatea infracţională, el fiind săltat de procurori, care au lucrat în colaborare cu IPJ Constanţa. Acuzaţiile sunt cu privire la faptul că Babalîc „trecea cu vederea” conducătorii auto dacă aceştia erau atenţi şi scoteau din buzunar sume frumoase de bani. Potrivit informaţiilor noastre, pe lângă Babalîc, vizaţi sunt şi poliţişti locali din Ovidiu.

Agentul de Poliţie Elvid Daniel Babalîc, din Ovidiu, a fost săltat de anchetatori, în cursul zilei de miercuri, 3 februarie, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care au lucrat în colaborare cu IPJ Constanţa şi DGA. Pe lângă Babalîc, vizaţi sunt şi angajaţi ai Poliţiei Locale din Ovidiu, în urma audierilor, urmând a se lua măsurile ce se impun. La mijloc este vorba despre fapte mai vechi, dar care nu au contenit, chiar dacă între timp s-a lăsat cu trimiteri în judecată şi condamnări.

Astfel, Elvid este suspectat de faptul că a luat, în mai multe rânduri, bani pentru a închide ochii la neregulile întâlnite în trafic. În urma măsurilor dispuse de către anchetatori, suspectul va fi suspendat din funcţie. Precizăm că acesta a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi complicitate la fals intelectual. Însă, de-a lungul anchetei, au tot apărut noi nume în dosar, procurorii muncind la foc automat. Astfel, s-a stabilit că poliţiştii dădeau informaţii inculpaţilor din diverse dosare penale, fiind îngreunate urmăririle penale. Alte fapte se referă la persoanele oprite în trafic, care scăpau de amenzi contra unor sume de bani, sau alte „atenţii”, subofiţerii transformând amenzile în avertismente.

Achitat în mega-dosarul de corupţie de la Rutieră

Numai că, în timp ce condamările curgeau, agentul de poliţie în cauză era achitat. „Achită pe inculpatul Babalîc Elvid Daniel pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.248 cod penal rap. la art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000. Înlătură pentru inculpatul Babalîc Elvid Daniel aplicarea dispoziţiilor art.71 cod penal, art.81, cod penal, art.82 cod penal şi art.83 cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei primei instanţe care nu sunt contrare prezentei decizii”, potrivit portalului instanţelor, la data de 15.01.2013.

Ulterior, Judecătoria Constanţa, la data de 23 decembrie 2015, a admis cererea formulată de către Babalîc în contradictoriu cu Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. „Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 9000 lei reprezentând cheltuieli de judecată efectuate în dosarul penal nr. 1104/118/2011. Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata daunelor morale, ca neîntemeiat. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 2000 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, potrivit minutei.

Scandalul a izbucnit în 2009 şi s-a lăsat cu percheziţii

Scandalul a izbucnit în anul 2009, fiind vorba despre faptul că mai mulţi poliţişti luau mită în schimbul informaţiilor din dosarele penale. Atunci s-a lăsat cu percheziţii, arestaţi fiind: Ruşescu Gigi Cristian, Mircea Daniel Andrei, Cadîr Elvin, Maxim Dumitru Iulian, Vuap Enis, Călugăru Andrei Bogdan, Cristian Cosmin, Ciolpan Paul Mihai, Ivan Marius, Gherlan Cristina, Nazarovici Cristian, acuzaţi de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual.

Persoanele civile arestate, respectiv Budur Gigel, Drughe Alin Bogdan şi Guliu George, erau acuzate de trafic de influenţă, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi complicitate la fals intelectual. Însă, în urma cercetărilor au apărut noi nume în dosar, procurorii muncind la foc automat.

Astfel, s-a stabilit că poliţiştii, între care şi Ruşescu dar şi Babalîc, dădeau informaţii inculpaţilor din diverse dosare penale, fiind îngreunate urmăririle penale. Alte fapte se referă la persoanele oprite în trafic, care scăpau de amenzi contra unor sume de bani, sau alte „atenţii”, subofiţerii transformând amenzile în avertismente. Spre exemplu, pentru a anula un proces verbal de contravenţie, Gigi Cristian Ruşescu a primit şi un miel, chiar înainte de Paşte.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218