REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Polonezii, majoritar favorabili Curţii Supreme în conflictul acesteia cu preşedintele şi guvernul asupra reformării sistemului judiciar

Polonezii, majoritar favorabili Curţii Supreme în conflictul acesteia cu preşedintele şi guvernul asupra reformării sistemului judiciar

Replica API 13 februarie 2020 | 00:00 258

Polonezii sunt majoritar favorabili Curţii Supreme, aflată în conflict cu preşedintele şi guvernul Poloniei cu privire la reformele judiciare, potrivit unui sondaj publicat miercuri, informează AFP, citată de Agerpres.

În schimb, ei estimează că legislaţia naţională şi mai ales Constituţia ţării trebuie să aibă mai multă importanţă decât legislaţia Uniunii Europene (UE), potrivit unor anchete desfăşurate de institutul Ibris şi realizate în ultimele săptămâni pentru cotidianul independent Dziennik Gazeta Prawna (DGP) şi postul de radio privat RMF FM.

Reformele judiciare desfăşurate de partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) fac obiectul a numeroase critici şi avertismente din partea Comisiei Europene şi Curţii de Justiţie a UE, care sunt îngrijorate pentru statul de drept în Polonia. Contestate de o parte din mediile judiciare, ele generează o mare incertitudine în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei, menţionează France Presse.

Într-un sondaj telefonic realizat în 24-25 ianuarie, 51% din 1100 de polonezi intervievaţi au declarat că susţin decizia Curţii Supreme care le-a cerut judecătorilor desemnaţi printr-o nouă procedură contestată să nu pronunţe verdicte şi a stabilit că noua cameră disciplinară a Curţii Supreme însăşi nu reprezintă un tribunal, conform legii.

Cu toate acestea, respectiva cameră disciplinară continuă să funcţioneze.

Doar 22% dintre intervievaţi au estimat că în acest conflict dreptatea este de partea preşedintelui şi guvernului PiS.

Însă, un alt sondaj al Ibris, realizat prin telefon în 8-9 februarie pe acelaşi număr de persoane de pe întreg teritoriul Poloniei, dă un rezultat mai favorabil puterii, care respinge criticile Bruxellesului şi denunţă ingerinţa lui în treburile poloneze: 63% dintre persoanele intervievate estimează că legislaţia naţională este prioritară în raport cu legislaţia UE, în timp ce 31% gândesc contrariul.

Această atitudine este şi mai accentuată cu privire la Constituţie: 78% acordă prioritate legii fundamentale poloneze şi doar 9% legislaţiei europene.

În 4 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o nouă lege ce permite sancţionarea judecătorilor care critică reformele din justiţie.

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care a întreprins o vizită în Polonia la sfârşitul lui ianuarie, a criticat ulterior în mod dur reformele poloneze într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel. "Aceasta nu este o reformă, ci o distrugere", "nu un atac ţintit împotriva câtorva 'oi negre', ci un bombardament" împotriva întregului sistem judiciar, a spus ea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614