Poluare masivă și atentat la sănătatea publică, provocată de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video
Poluare masivă și atentat la sănătatea publică, provocată de noul Dedeman din zona podului IPMC. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSe lucrează intens sub podul de la IPMC, unde frații Dragoș și Adrian Pavăl urmează să ridice un nou magazin Dedeman. Acesta va fi situat pe terenul societății Prefabricate Somaco SRL, care a obținut în februarie 2023 autorizația de construire privind desființarea clădirilor de pe bulevardul I.C. Brătianu nr. 131. Toate bune și frumoase, muncitorii au purces la demolarea clădirilor, iar în prezent, în zonă, poluarea este în floare, resimțită nu numai de locuitorii și de către cei care tranzitează zona, dar și de inspectorii de la Garda de Mediu care au amendat deja constructorul cu suma de 15.000 de lei. În continuare vin sesizări la instituție, motiv pentru care specialiștii de la Mediu se vor deplasa, din nou, pe șantier în perioada imediat următoare. Sunt însă multe semne de întrebare cu privire la modul în care a fost obținut avizul de mediu. Mai mult decât atât, diverse persoane ne-au contactat afirmând faptul că pe fondul expunerii în zona afectată au prezentat simptome precum lăcrimarea și mâncărimea ochilor, însoțite de roșeață, strănut, secreții nazale abundente, cât și umflături și durere în zona feței.
Crizei climatice din Constanța i se adaugă și poluarea provenită de pe șantiere din oraș. Și nu sunt puține, dacă facem o analiză a lucrărilor demarate de Primăria Constanța pentru reabilitarea marilor bulevarde.
Concomitent, mai găsim câte un investitor care nu respectă normele de mediu aflate în vigoare, ajungând să contribuie la poluarea care a atins nivelul maxim acceptat. Un caz concret este în zona IPMC, unde mai mulți muncitori lucrează de zor pentru a face loc noului magazin Dedeman, deținut de frații Dragoș și Adrian Pavăl, care va fi situat pe strada I.C. Brătianu din Constanța, pe terenul achiziționat de la Somaco Construct.
Agenția de Mediu a zis că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului
Frații Pavel nu au irosit timpul, obținând rapid toate avizele necesare în vederea demolării construcțiilor existente. După ce municipalitatea le-a eliberat un certificat de urbanism, în luna decembrie 2022, câteva luni mai târziu, în februarie a.c. afaceriștii au făcut rost și de autorizația necesară desființării clădirilor existente pe suprafață.
Au primit undă verde și de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, care a anunțat publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul ce consta în “Desființare construcții corp C1 până la C34, propus a se realiza pe bulevardul I. C. Brătianu nr. 131”.
Interesantă poziția Agenției de Mediu... Oare nu era nevoie de un Raport de Impact asupra Mediului (RIM) care sa stabilească în ce condiții să se facă demolarea, dat fiind mărimea foarte mare a fostei fabrici, aproximativ 8-9 hectare?! Nu trebuia, oare, să impună anumite modalități de lucru, sisteme de prevenire a producerii unei mari cantități de particule în suspensie care, combinate cu gazele de eșapament provoacă grave boli, în special de respirație. Specialiștii spun că este imperios necesar ca în zonă calitatea aerului să fie monitorizată permanent și la orice depășire trebuie oprite lucrările.
Demolarea fostei fabrici Somaco, principala cauză a poluării masive din zonă
Problemele au început să fie observate încă de la primele etape ale proiectului. Mai mulți cetățeni, atât locuitori ai zonei, cât și constănțeni aflați în tranzit, au sesizat gradul mare de poluare produs în urma demolării fostei fabrici Somaco. Calitatea aerului a scăzut în mod îngrijorător, în zonă fiind prezenți aproape zilnic nori uriași de praf, care, alături de emisiile autoturismelor, au un efect puternic negativ asupra sănătății cetățenilor, în special a celor vulnerabili, precum cei mai în vârstă, copiii, sau cei care suferă de diverse afecțiuni pulmonare.
De asemenea, mai mulți cetățeni care au tranzitat zona ne-au declarat faptul că în urma expunerii în zona respectivă s-au trezit cu simptome precum ochi roșii și iritați, secreții nazale abundente, strănut și multe alte asemenea. ,,Am fost nevoită să tranzitez zona, nu cred că am stat mai mult de 10 minute, însă, odată ajunsă acasă, ochii s-au iritat, umflându-se și lăcrimând, am prezentat secreții nazale abundente. Cineva trebuie să oprească această poluare”, a declarat un cetățean.
Garda de Mediu a primit sesizări pe bandă rulantă
Odată cu venirea verii și creșterea temperaturilor, situația a devenit din ce în ce mai greu de suportat, astfel că sesizările au început să curgă la Garda de Mediu În luna iunie a.c., mai exact în urmă cu 3 săptămâni, comisarii au fost sesizați pentru prima oară cu privire la substanțele reziduale ridicate în aer și inhalate de cetățeni. S-a constatat, la acel moment, încălcarea mai multor reguli, dispunându-se sancționarea antreprenorului cu suma de 15.000 de lei. Nemulțumirile nu s-au oprit aici totuși, iar controalele au continuat, după cum ne-a declarat șefa Gărzii de Mediu, Steluța Popescu. Norocul a făcut ca, în momentul în care inspecțiile au avut loc, muncitorii... fie nu lucrau, fie nu erau prezenți pe șantier.
Reprezentanții Gărzii de Mediu au transmis totuși că monitorizează situația și urmează să efectueze un alt control, urmând să se îndeplinească termenul de soluționare a unei alte sesizări. Cel mai probabil, se va dispune o sancțiune mai mare, întrucât deficiențele nu doar că nu au fost rezolvate, ci s-a observat chiar o înrăutățire a condițiilor din apropierea șantierului.
Cine sunt investitorii
În România, compania Dedeman, una dintre cele mai bine cotate de pe piață, a reușit în anul 2022 performanța de a realiza un profit record de 1,7 miliarde de lei, echivalentul a 340 milioane de euro, dar și datorii de aproape 3 miliarde de lei, adică peste 600 milioane de euro. Frații Pavăl, cei care se află în spatele companiei, au anunțat recent că doresc să își mărească afacerea cu un nou obiect de activitate, și anume producția de energie electrică. Cei doi afaceriști au făcut modificarea în actul constitutiv al societății în urmă cu două luni. În afară de energie, Dedeman și-a mai adăugat un cod CAEN, și anume comerțul articolelor medicale si ortopedice. În Constanța, frații Pavăl au două magazine, unul la Agigea, celălalt în Constanța.
Revenind la poluarea din zona podului IPMC, vom reveni cu informații despre subiect și cu explicații de la Agenția de Mediu, instituție care a considerat că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru demolarea vechii fabrici Somaco.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News