REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Poluarea de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, depistată pe loc de noile stații implementate de ACN

Poluarea de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, depistată pe loc de noile stații implementate de ACN

Replica API 11 mai 2017 | 00:00 342

Daniel Georgescu

Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 10 mai, un amplu proiect pe fonduri europene. Daniel Georgescu, directorul general al ACN, a prezentat implementarea proiectului, despre care spune că, în opinia Comisiei Europene, este un real succes, care merită făcut public cetățenilor.

„A fost un proiect destul de greu de implementat, de doi ani fără o lună. Pot să spun că a devenit foarte important acest proiect, inclusiv pentru Regia de Apă din Constanța (RAJA – n.r.) și vor să implementeze, nu știu la ce moment sunt ei acum, pentru că este un proiect destul de amplu și foarte detaliat pe partea de calitate a apei! A fost declarat proiect de succes, în urma analizelor făcute de Autoritatea de Management și Comisia Europeană, așa că este necesar să fie reprezentat ca proiect de succes. Centrala nucleară, printr-o HG, ei își trag apă din Canal, dar acolo e o problemă și nu vreau să intru în polemici cu Nuclearelectrica, dar Centrala este primul beneficiar al apei, dar când există adâncime și nu li se pune la dispoziție volumul de apă este „șucăr” mare! Sunt două feluri de poluări: de pe uscat și de pe apă. Pe românește, vine nea Ion și aruncă gunoiul în Canal, s-au găsit inclusiv reziduuri de la nave… La momentul acesta, nu ne costă foarte mult, pentru că am constatat că putem să facem în regie proprie o mare parte din mentenanță, mai există partea de soft automatizat… banii europeni au fost doar pentru implementarea proiectului, restul rămâne la noi în curte!”, a spus Georgescu.

12 stații care prelevează probe de apă și fac analize în timp real sunt punctul tare al unui proiect, unde investiția a fost de aproximativ 21 de milioane de lei, bani veniți din fonduri europene. Aceste stații depistează eventuala poluare de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră în doar câteva minute!

„În cadrul acestui proiect, s-a dezvoltat aplicația software SMAPCA, care colectează și stochează datele de la cele 12 stații automate și permite generarea de rapoarte și alerte. De asemenea, mai sunt și alte facilități, cum ar fi monitorizarea în timp real a indicatorilor fizico-chimici ai apei, măsurarea valorilor parametrilor, precum și raportare și arhivare. O altă aplicație foarte importantă este aplicația Smart View, care colectează datele referitoare la parametri meteorologici din zona stațiilor de măsurare și permite alarmarea dispeceratului central atunci când se depășesc parametrii de temperatură și umiditate din interiorul stațiilor. Pentru a asigura securitatea celor 12 stații, pe lângă echipamentele instalate la locații, am dezvoltat o aplicație software care monitorizează sistemul de securitate”, a spus Adrian Vihocencu, project manager.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ca sa irigi cu apa din canal trebuie sa pltaesti
0
0
am facut degeaba canalul ? nimeni nu iriga ? sau este prea scumpa apa din dunare ?
1
0
Ce limbaj ,,elevat,, are acest individ.Cine ii selecteaza si-i promoveaza pe astia ,e mare mister.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369