REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Poluarile nu-l deranjeaza pe Petro, seful Garzii de Mediu

Poluarile nu-l deranjeaza pe Petro, seful Garzii de Mediu

Replica API 19 august 2010 | 00:00 155

Deversare de produs petrolier din conducta Conpet, in canal

Deversare de produs petrolier din conducta Conpet, in canal

Prezenţa unei poluări cu hidrocarburi la km 24+800 mal stâng pe Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, semnalată ieri Administraţiei Bazinală de Ape Dobrogea Litoral (ABADL) şi Garzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Constanţa de Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) a generat o întreagă isterie în rândul autorităţilor competente, teoretic, să rezolve respectiva problemă. Concret, ieri după-amiază oficialii CN ACN anunţau că SC Conpet Constanţa SA a poluat zona cu hidrocarburi.

"Cu toate că sunt montate baraje antipoluante, acestea sunt necorespunzătoare, astfel că, din cauza vântului şi a valurilor ce se formează, s-a permis răspândirea produsului pe suprafaţa apei sub formă de irizaţii, pe o lungime de 25 metri şi lăţimea de 2 metri. CN ACN a anunţat imediat Conpet Constanţa de acest incident, atât telefonic, cât şi în scris, problema fiind comunicată şi organelor competente, respectiv Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea Litoral şi Garda Naţională de Mediu-Comisariat Constanţa", au precizat reprezentanţii CN ACN. Comunicarea se pare că nu a fost una extrem de eficientă de vreme ce Vasile Petro, directorul Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariat Constanţa, ieri seară habar nu avea de ce se întâmplase pe canal. "Până la această oră (17.00 -n.r.) nu am primit informaţia, dar chiar dacă ar fi aşa ABADL trebuie să fie informată prima pentru a lua măsuri. Noi nu putem să intervenim peste activitatea dânşilor de control", este de părere Vasile Petro, fiind ferm convins de faptul că subordonaţii pedelistului Marian Mitrea de la ABADL vor acţiona cu promtitudine în rezolvarea situaţiei. "Dacă ABADL nu se va implica în rezolvarea problemei, va fi amendată de Garda de Mediu, dar în istoria colaborării noastre cu această instituţie nu s-a întâmplat să aplicăm astfel de amenzi pentru că sunt profesionişti. Apele Române au drept de a sancţiona poluatorul cu amenzi între 300 şi 600 de milioane lei", susţine Petro.

"Poate nu le place cum bate vântul şi atunci s-au gândit să facă o sesizare"

"Cei de la Canalele Navigabile au trimis o mie şi una de scrisori, dar nu orice sesizare exprimă şi realitatea. Unii au tot felul de metehne. Poate nu le place cum bate vântul şi atunci s-au gândit să facă o sesizare. Sunt tot felul de incidente, dar asta nu înseamnă că toate sunt din categoria acelora conform cărora trebuie să împuşcăm pe toată lumea. Noi nu facem altceva decât să analizăm problema şi apoi decidem. Dacă a tuşit cineva pe stradă, ce ar trebui să facă vecinul? Să sesizeze Garda de Mediu pentru poluare fonică? Lucrurile nu sunt aşa. Sesizarea a ajuns la presă care la rândul ei ne-a informat de o poluare, dar Garda de Mediu nu taie pe toată lumea pentru că a tuşit cineva. Rolul Gărzii de Mediu nu este acela de a pune mâna pe topor pentru a da amenzi. Cel care a furnizat informaţia constat că a venit cu un verdict şi cu o concluzie.", a declarat Petro. Pe acelaşi ton, şeful Gărzii de Mediu spune că: "Fiecare încearcă să facă treaba celuilalt. Toată lumea se pricepe la treburile celuilalt. Canalele Navigabile ţipă că au probleme. Pe vremea când nu exista Canalul Navigabil toate lucrurile erau în regulă şi din punct de vedere al protecţiei mediului cât şi din punct de vedere tehnic. De când s-a săpat Canalul au apărut tot soiul de probleme. Canalul s-a săpat pe lângă ţevile Conpet care din când în când mai crapă şi ele sau se mai dă câte o spargere. Şi atunci ne întrebăm cine este vinovatul. Conpet-ul care a făcut ţeava lângă Canal sau Canalul care a trecut cu lucrarea pe lângă ţevile Conpet? Am impresia că mai întâi au apărut ţevile Conpet şi mai târziu Canalul. Lucrurile se mai judecă şi prin alte moduri, nu numai prin faptul că a făcut cineva o sesizare în baza căreia trebuie să aplicăm amenzi în dreapta şi în stânga", concluzionează Vasile Petro.

Depoluarea pe banii Conpet

"Din cauza faptului că în apropierea zonei afectate există Staţia de pompare pentru prelevarea apei din Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari pentru irigaţii şi potabilizare, CN ACN s-a implicat în acţiunea de depoluare prin răspândirea de praf absorbant pe suprafaţa apei. Intervenţia se face pe banii poluantului, în speţă Conpet. În funcţie de materialele de depoluare consumate, de orele prestate de angajaţi, vom stabili şi costurile acestei acţiuni. Cea mai mare poluare pe Canal a costat 1,5 miliarde lei", a declarat Valentin Zeicu, şeful CN ACN.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102