REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ponta: Degeaba avem profesori buni, şcoli curate, dacă ne confruntăm cu o stare de nesiguranţă

Ponta: Degeaba avem profesori buni, şcoli curate, dacă ne confruntăm cu o stare de nesiguranţă

Replica API 7 septembrie 2013 | 00:00 197

Îmbunătăţirea siguranţei copiilor în şcolile din România a fost unul dintre subiectele intens dezbătute vineri de premierul Victor Ponta, miniştrii de resort şi prefecţi la o videoconferinţă dedicată pregătirilor pentru deschiderea anului şcolar.

Premierul a cerut un plan naţional de acţiune, prin care autorităţile şcolii, cele locale, Poliţia şi Jandarmeria să colaboreze pentru ameliorarea siguranţei. Vicepremierul Liviu Dragnea şi-a exprimat opţiunea pentru suplimentarea personalului din Poliţie şi Jandarmerie, în detrimentul firmelor private de pază, în timp ce prefectul de Iaşi, Romeo Olteanu, a susţinut că firmele private sunt mai ieftine şi plătite din banii părinţilor, nu de la buget.

"Partea de siguranţă a şcolilor: degeaba avem profesori buni sau manuale bune, degeaba avem şcoli curate sau vopsite, dacă avem o stare de nesiguranţă, dacă avem violenţă în şcoli, dacă părinţii îşi duc sau îşi iau de la şcoală copiii cu teama că cine ştie ce s-a întâmplat", a afirmat Victor Ponta.

El a solicitat ministrului de Interne ca, împreună cu ministrul Educaţiei şi cu cel al Administraţiei, să întocmească un plan naţional de acţiune având ca obiective o colaborare mai bună între autorităţile competente, astfel încât să se asigure un grad mai mare de siguranţă în unităţile şcolare şi în preajma acestora.

"Nu vom putea niciodată să evităm toate accidentele, însă putem să oprim un fenomen care a evoluat în sens negativ în ultimii ani şi nu putem pur şi simplu să asistăm şi să spunem că aşa e societatea noastră. E, într-adevăr, o societate mai agresivă, mai violentă. Ceea ce văd în fiecare zi la televizor copiii noştri îndeamnă la violenţă şi agresivitate, însă avem obligaţia, prin această colaborare între cele trei structuri, să luăm toate măsurile pe care le putem lua pe termen mediu şi lung pentru a asigura un climat în şcoli şi în jurul şcolilor de siguranţă pentru copii şi pentru elevi", a spus Ponta.

El arătat că 7% din şcoli nu au garduri, doar 25% din şcoli au pază şi a cerut stabilirea unui termen pentru soluţionarea acestor probleme.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, a subliniat necesitatea unei analize, care să arate câte şcoli au contracte de pază cu firme private şi ce sume se plătesc din bugetul public pentru respectivele firme. În opinia sa, în loc ca banii să fie alocaţi firmelor private, s-ar putea suplimenta personalul Jandarmeriei şi al Poliţiei, care să asigure siguranţa în şcoli.

"Trebuie să ne uităm cu atenţie către împrejmuiri, trebuie să ne gândim serios cum facem ca accesul în curtea şcolii să fie foarte bine restricţionat, pentru că, din păcate, nu este bine restricţionat, indiferent de firmele de pază, care au contracte cu şcolile respective. Sunt o serie de şcoli care au accesul restricţionat în clădire, dar copiii ies în recreaţie...", a arătat Liviu Dragnea.

Referindu-se la această propunere a vicepremierului Dragnea, prefectul judeţului Iaşi a afirmat că "în general firmele de pază sunt plătite din banii asociaţiilor de părinţi", şi nu de la buget.

"Firmele private, la o discuţie privind paza, au venit cu preţurile cele mai mici. Deci nu se pot face economii din banii de la firmele private", a spus el.

"Domnule prefect, n-aţi înţeles, eu nu vreau să faceţi economii, vreau să găsim soluţii ca siguranţa să fie reală, nu doar să facem nişte contracte ca să câştige nişte firme. Am tot respectul pentru activitatea firmelor private, dar recunosc că primul meu impuls este de a mă baza pe Poliţie şi pe Jandarmerie. Sunt necesare şi sunt bune şi firmele private, dar cânt e ceva greu tot la Poliţie şi la Jandarmerie mergem", a afirmat Ponta.

În context, premierul a amintit cazul recent de la o universitate ieşeană, când un bărbat a intrat cu o bombă artizanală în incinta instituţiei.

"Când era să se întâmple tragedia aia, era o firmă privată de pază şi a intrat ăla cu bomba după el. Deci trebuie să examinăm fiecare situaţie", a spus Ponta.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că, în conformitate cu planul de acţiune propus, toate firmele private şi ceilalţi participanţi la asemenea acţiuni "vor primi o subordonare totală Poliţiei şi, după caz, Jandarmeriei".

Stroe a mai afirmat că, în anul şcolar 2012-2013, actele de violenţă au scăzut cu 1,4% şi a admis că este vorba de "un mic progres, nesemnificativ".

"Autorii sau victimele sunt totuşi elevi cu vârsta între 14 şi 18 ani, dar şi cadre didactice", a adăugat el, precizând că sunt conflicte instantanee.

El a vorbit de necesitatea unui "cadru organizatoric", a unui "sistem unitar de norme aplicabil elevilor, personalului didactic, dar şi personalului auxiliar din şcoli, cât şi părinţilor", prin care să se crească siguranţa copiilor în şcoli.

sursa: rtv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218