REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ponta: În caz de eşec, reiau efortul pe Schengen pentru octombrie. Nu adun eşec după eşec ca Băsescu

Ponta: În caz de eşec, reiau efortul pe Schengen pentru octombrie. Nu adun eşec după eşec ca Băsescu

Replica API 27 februarie 2013 | 00:00 185

Premierul Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative privind aderarea României la Schengen în martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, arătând că, spre deosebire de preşedintele Băsescu, el are destui ani în faţă pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar eşec după eşec. "Ştie foarte bine (preşedintele Traian Băsescu-n.r.) că decizia care se va lua, sau va fi amânată, în martie are legătură în principal cu considerente de politică internă dintr-un stat sau altul şi nu din România, dar important este că eu sunt decis până în ziua Consiliului JAI ca toţi reprezentanţii Guvernului să continuăm aceste eforturi diplomatice. Dacă în martie se va amâna din nou, aşa cum s-a amânat şi în 2011, vom face aceleaşi eforturi în octombrie. Eu, spre deosebire de domnul preşedinte Băsescu, am în faţă destui ani în care să lupt şi să şi obţin rezultate pentru România, nu doar să contabilizez eşec după eşec, cum a reuşit domnia sa", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu crede că situaţia politică din Bulgaria va ridica probleme la Consiliul JAI din martie privind decizia de aderare a României şi ţării vecine la Schengen, fiindcă este vorba de o demisie, iar acestea sunt frecvente în spaţiul european.

"Păi, acolo a fost o demisie. Demisiile sunt frecvente în spaţiul european, ca decizii politice, ca decizii utile, de dezamorsare, şi nu cred că situaţia din Bulgaria este cea care poate să ridice probleme la Consiliul JAI. Situaţiile care pot ridica probleme sunt cele în care nu respectăm normele statului de drept", a afirmat Băsescu, întrebat despre afirmaţia premierului Victor Ponta potrivit căreia situaţia din ţara vecină ar putea afecta luarea unei decizii favorabile privind Schengen la Consiliul JAI din 7 martie.

Preşedintele Băsescu a făcut publică, marţi seară, scrisoarea transmisă săptămâna trecută premierului Ponta şi preşedinţilor Camerelor Parlamentului, în document el solicitând ca Guvernul şi majoritatea parlamentară să ia până în 3 martie şi să comunice guvernelor ţărilor UE unele măsuri care să corespundă recomandărilor făcute în raportul MCV din 30 ianuarie.

Băsescu a cerut rezolvarea problemei desemnării candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef DNA, îndepărtarea din Guvern a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care are dosar penal în instanţă, reluarea şi finalizarea în Parlament a discuţiilor pe Statutul parlamentarilor, aplicarea noilor coduri juridice în termenele stabilite, fără amânări.

"Am convingerea că acţiunile hotărâte ale Guvernului şi majorităţii parlamentare pe aceste direcţii, cu înregistrarea de rezultate concrete, verificabile, pot constitui argumentele convingătoare de care România are nevoie în vederea obţinerii unei soluţii favorabile în Consiliul JAI din 7-8 martie 2013. În lipsa unor acţiuni hotărâte legat de cele mai de sus prezentate, membrii Guvernului care vor participa la Consiliul JAI nu vor avea argumentele necesare susţinerii intereselor României, iar eşecul este previzibil", afirmă Băsescu în scrisoarea transmisă pe 23 februarie.

Pe de altă parte, Băsescu a afirmat, în conferinţa de presă de marţi seară, că sunt state membre care în acest moment cer amânarea discuţiei privind aderarea până după următorul raport MCV al Comisiei Europene, programat în decembrie 2013.

"Ştiu şi eu, cum ştiţi şi dumneavoastră cum ştie şi domnul Victor Ponta, cum ştie şi domnul Crin Antonescu, despre faptul că unele state, care în momentul de faţă spun să vedem raportul din luna decembrie. E, asta înseamnă, automat, împingerea momentului de discutare a accesului în Schengen în 2014", a spus Băsescu.

El a arătat că neîndeplinirea angajamentelor menţionate îl pun şi pe el într-o situaţie dificilă faţă de ceilalţi lideri UE din Consiliul European, pe care i-a convins de două ori, în martie şi decembrie 2012, să ceară Consiliului JAI o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Premierul Victor Ponta a avertizat, miercuri, că instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din luna martie privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, la UBB Cluj, cum comentează situaţia din Bulgaria şi demisia Guvernului, premierul a răspuns că, dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că aceasta va afecta şi România.

"În mod sigur, pentru România ceea ce este important este că decizia din martie referitoare la intrarea în Spaţiul Schengen care priveşte România şi Bulgaria va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că, mă rog, până acum nu am încercat, dar nu cred că putem decupla România de Bulgaria şi atunci decizia din martie, ţinând cont de ce se întâmplă în Bulgaria, în mod sigur va fi influenţată. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi ", a spus Ponta.

El s-a declarat convins că ceea ce a fost în ianuarie 2012 în România se va reedita în Bulgaria, "într-un fel sau altul, un tip de nemulţumire acumulată faţă de un Guvern care e la putere în ultimii ani".

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat, miercuri, în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218