REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ponta îşi recunoaşte înfrângerea: Iohannis este preşedintele României: candidatul ACL obţine 53%, cel al PSD 47%

Ponta îşi recunoaşte înfrângerea: Iohannis este preşedintele României: candidatul ACL obţine 53%, cel al PSD 47%

Replica API 17 noiembrie 2014 | 03:14 292

Românii şi-au ales preşedintele

Românii şi-au ales preşedintele

Răsturnare de scor în turul doi al alegerilor prezidenţiale! Dacă în primul tur al alegerilor Victor Ponta l-a depăşit pe contracandidatul Klaus Iohannis cu zece procente, turul doi al alegerilor, desfăşurat duminică, 16 noiembrie, a devenit coşmarul cel mai negru al social-democraţilor. Conform numărătorilor paralele ale PSD şi ACL, Klaus Iohannis obţine circa 53 de procente, în timp ce Victor Ponta - 47%. Dimineaţa de duminică a debutat promiţător pentru Ponta, exit-poll-urile indicându-l drept preferatul alegătorilor. De la oră la oră, pe fondul nemulţumirilor legate de organizarea dezastruoasă a votului în diaspora, Iohannis a început să recupereze, la finalul unei zile deosebit de zbuciumate, el părând să se detaşeze de Ponta la cel puţin 7 procente. Spre seară, agitaţia PSD a devenit tot mai evidentă, purtătoarea de mesaje din partea candidatului PSD renunţând să mai apară în faţa presei. Punctul culminant a fost însă oferit chiar de către premierul României, Victor Ponta, care a făcut un gest nemaiîntâlnit până acum: s-a prezentat în faţa jurnaliştilor pentru a recunoaşte că a pierdut şi pentru a transmite că l-a felicitat pe învingător. Totdată, Ponta a lansat un apel către nemulţumiţii aflaţi în stradă, şi anume că nu au de ce să protesteze. Mii de oameni au ieşit în stradă, în Capitală, dar nu numai, pentru a striga lozinci anti-guvernamentale, oamenii acuzând guvernanţii că şi-au bătut joc de românii aflaţi în străinătate, care au stat ore în şir la cozi pentru a-şi putea exercita dreptul la vot.

Prezenţă record la urne

Românii au ieşit în număr mare la vot, răsturnând toate calculele din primul tur al alegerilor prezidenţiale. Prezenţa la ora 19.00, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a fost de 58,1%, conform datelor oficiale. În primul tur din 2 noiembrie, la urne s-au prezentat 35,10% dintre alegători. În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, prezenţa la vot a fost de 40,10%, în mediul urban înregistrându-se o prezenţă de 37,51%, iar în mediul rural de 43,66%. În Bucureşti, prezenţa la vot, duminică, 16 noiembrie, a fost de 45,64%. Conform numărătorii paralele a PSD, la Constanţa, la ora 19.00, prezenţa la vot în municipiu a fost de 64.25% (174.075 de persoane), iar la nivel de judeţ - 61.12% (385.272). Până la ora închiderii urnelor, prezenţa la vot a depăşit procentul de 60%, la nivelul întregii ţării, liberalii constănţeni comentând, în acest context: „Candidatul nostru, Klaus Iohannis, câştigă”. Şi au avut dreptate. Potrivit ultimelor date furnizate de Biroul Electoral Central, prezenţa la vot în turul doi a fost de 62,1%, în timp ce la turul întâi de scrutin prezenţa a fost de 52,31%. La alegerile prezidenţiale din 2009, prezenţa la vot a fost de 56,99%.Vizibil dărâmat, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că, potrivit numărătorii paralele a PSD, Klaus Iohannis a obţinut 53 de procente, în timp ce Victor Ponta – 47%. La Constanţa, numărătoarea paralelă a PSD a indicat acelaşi lucru: Iohannis – 53%, Ponta – 47%. La rândul lor, reprezentanţii ACL Constanţa au precizat că Iohannis obţine 57, 1% din voturi, în timp ce Victor Ponta – 42,9%.

Iohannis: „Dragi români, aţi fost nişte eroi”; Ponta: „Poporul are întotdeauna dreptate”

În timp ce televiziunile prezentau sondaje care îi cotau pe cei doi candidaţi umăr la umăr, candidatul ACL Klaus Iohannis a ieşit cu declaraţii: „Rezultatul din această seară este foarte bun”. „Mai am emoţii, da! Voi avea emoţii până când Curtea Constituţională dă verdictul final. Din acest motiv i-am rugat pe cei din secţii mare atenţie, mare atenţie la numărare, mare atenţie la raportare, alegerile se termină exact atunci când Curtea Constituţională le validează”, a precizat Klaus Iohannis. „Dragi români, aţi fost nişte eroi, astăzi. Votul a decurs fenomenal. O prezenţă enormă, astăzi, la vot. Vă mulţumesc tuturor că aţi ieşit să votaţi preşedintele României. Un gând special şi respect tuturor celor care au votat în diaspora, cu toate că în foarte multe locuri a fost nevoie să aştepte foarte multe ore până au reuşit să îşi exprime votul”, a mai transmis Iohannis. A urmat apoi momentul în care Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea. El a declarat: „L-am sunat pe domnul Iohannis şi l-am felicitat pentru victorie”. „Poporul are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat pentru victorie şi eu şi toţi colegii mei, cât timp vom fi în poziţii publice, ne vom face datoria faţă de ţară. În rest, am spus, poporul are întotdeauna dreptate şi e normal să fie aşa şi îmi doresc un singur lucru, ca să înţelegem că suntem o ţară democratică şi, aşa cum eu accept rezultatul, sper să-l accepte şi cei care vor să protesteze şi nu au de ce să protesteze”, a mai spus Ponta. Ulterior, a ieşit cu declaraţii şi liderul PSD Liviu Dragnea, care nu a putut oferi nici o explicaţie pentru rpsturnarea de situaţie. „”Răspunsul la cum s-a răsturnat acest scor, eu nu îl am, pentru că eu sunt la un partid politic Cred că acest răspuns vi-l poate da altcineva, nu eu”, a spus Dragnea. Preşedintele executiv al PSD a adăugat că, în acest moment, „nu stă nimeni să facă analiză”.

Reacţia liderilor ACL Constanţa

În majoritatea sondajelor, candidatul Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis, este dat învingător. La scurt timp după publicarea primelor rezultate, liderul formaţiunii locale a PDL, Christian Gigi Chiru, a avut o primă reacţie. „Este o victorie muncită, aşteptată. În ceea ce mă priveşte, consider că am câştigat o etapă, o bătălie, războiul va continua până când dreapta va recâştiga Constanţa Constanţa. Le mulţumesc constănţăenilor pentru încrederea acordată. Trebuie să aducem cu toţii mulţumiri diasporei, care a demonstrat că cei 25 de ani de democraţie nu sunt irosiţi”, a spus Chiru, pentru „Replica”. De partea cealaltă, preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, a solicită demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului, care „nu îi reprezintă pe români”. „De aici încolo, trebuie să cerem demisia Guvernului pentru comportamentul oribil pe care l-a avut faţă de români şi pentru Parlament, eu aş miza pentru dizolvarea Parlamentului, un Parlament care nu a performat, care nu îi reprezintă pe români la ora actuală. Este un Parlament mult prea mare faţă de dorinţa românilor. Să ne aşteptăm la o moţiune de cenzură şi tentaţia noastră este de a dizolva Parlamentul României”, a spus Dragomir, pentru „Replica”.

Alexandra ANTON, Marius Florian VASILE, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367