REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ponta: Nu sunt convins că prea multă libertate în ce priveşte achiziţiile publice e o idee bună

Ponta: Nu sunt convins că prea multă libertate în ce priveşte achiziţiile publice e o idee bună

Replica API 5 iulie 2013 | 00:00 148

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, joi, îndoiala în legătură cu faptul că prea multă libertate la achiziţii pentru companiile şi societăţile naţionale ar fi o idee bună, dar a adăugat că majorarea sumelor până la care autorităţile publice pot încheia contracte în mod direct, fără licitaţii, a fost negociată şi acceptată de Comisia Europeană, fiind agreată şi de Guvern.

"Modificarea plafoanelor la legea achiziţiilor publice a fost propusă şi de Guvernul Boc, a fost propusă de noi, avem avizul DG Markt, deci lucrurile sunt foarte clare şi în sensul în care Comisia Europeană a recomandat tuturor ţărilor. Cu ce nu sunt convins şi o să vă rog pe fiecare ministru care aveţi în subordine companii naţionale, eu nu sunt convins încă de faptul că prea multă libertate la achiziţii pentru companii şi societăţi naţionale e o idee bună. Acolo noi nu am fost de acord, Guvernul. Parlamentul, sigur, decide, dar aş vrea să vă uitaţi cu toţii şi să vedem cum facem mai departe. Înţeleg că societăţile naţionale, companiile nu merg chiar pe toate procedurile de la autorităţi publice, dar nu aş vrea să revină la sistemul în care nu ştim pe ce cheltuie banii şi vă rog să vă uitaţi şi dacă e cazul, reintervenim cu un act normativ", a precizat primul ministru, la începutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat că motivul pentru care s-a recurs la aceste modificări este că sistemul contestaţiilor putea să blocheze activitatea companiilor de stat. El a adăugat că principiul transparenţei este asigurat, prin publicarea tranzacţiilor. 'Aş vrea să adaug, domnule prim ministru, că unul dintre argumentele pentru care s-a ridicat plafonul este acela că era o disproporţie între numărul mare de solicitări şi procentul operaţiunilor de până în 30.000 de euro. Procentul operaţiunilor este în jur de un procent, în timp că numărul companiilor era de aproape 30% din total. Deci nu a fost vorba de o tentativă de a favoriza pe cineva, ci s-au eliminat nişte chestiuni de natură birocratică. În acelaşi timp aş vrea să spun, chestiunea transparenţei este clară: toate tranzacţiile se publică. Deci nu se pune problema ca o tranzacţie, indiferent de valoarea ei, chiar dacă e de 2.000-3.000 de euro, nu se publică', a spus ministrul.

Sursa:RTV.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614