REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ponta: România susţine în totalitate toate deciziile UE şi NATO privind Ucraina, inclusiv sancţiuni

Ponta: România susţine în totalitate toate deciziile UE şi NATO privind Ucraina, inclusiv sancţiuni

Replica API 21 februarie 2014 | 00:00 170

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România susţine în totalitate şi va aplica toate deciziile UE şi NATO privind Ucraina, inclusiv sancţiuni. "Astăzi, ministrul de Externe, domnul Corlăţean, este la Bruxelles cu o poziţie foarte clară a Guvernului României, şi anume România susţine în totalitate, şi aplică, şi este solidară cu toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul alianţei Nord-Atlantice. Deci, tot ceea ce se decide astăzi la Burxelles, că facem împreună cu partenerul strategic SUA şi cu UE facem. Dacă e vorba de sancţiuni, dacă e vorba de orice măsură prin care să se oprească violenţele, România este un partener fidel şi foarte hotărât din acest punct de vedere, lucru pe care l-am spus tot timpul şi lucru pe care şi preşedintele Băsescu şi eu, ca prim-ministru, şi Parlamentul, dacă va fi întrebat, vorbim cu o singură voce: suntem de acord toţi cu acest lucru", a declarat premierul Victor Ponta, referindu-se la Ucraina.

Preşedintele Traian Băsescu reia apelul la adresa preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata împotriva protestelor, şi, de asemenea, la liderii opoziţiei, să se delimiteze de elementele radicale violente, soluţia fiind satisfacerea revendicărilor opoziţiei şi anticipatele.

"România condamnă folosirea disproporţionată a forţei împotriva populaţiei şi respinge utilizarea violenţei pentru atingerea obiectivelor politice", se precizează în apelul şefului statului, citat într-un comunicat al Preşedinţiei.

Traian Băsescu reia apelul la adresa preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata în reprimarea protestelor din stradă, iar forţele de poliţie să nu recurgă la utilizarea disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor şi face apel, de asemenea, la liderii opoziţiei democratice, Vitali Klitschko, Arseniy Yatsenyuk şi Oleg Tyahnybok, să se delimiteze de elementele radicale violente şi să nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa forţelor de ordine.

"Preşedintele Traian Băsescu îşi reafirmă profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti, sute de răniţi şi la destabilizarea majoră a statului ucrainean", se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu arată că "situaţia actuală poate degenera într-un conflict de proporţii, cu consecinţe greu de anticipat pentru poporul ucrainean şi pentru securitatea regională la graniţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene".

Băsescu face apel la încetarea violenţei din stradă şi la angajarea dialogului dintre putere şi opoziţie pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina în interesul poporului ucrainean, pentru menţinerea statalităţii, a suveranităţii naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Şeful statului nu consideră oportună aplicarea de sancţiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciază necesare sancţiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesivă a forţei.

"Analizând evoluţiile din ultimele 48 de ore, preşedintele Traian Băsescu consideră că singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a confirmat că 35 de persoane au fost ucise în violenţele de la Kiev, adăugând că alte 505 persoane au fost rănite, dintre care 292 au fost spitalizate, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Anterior, un jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la faţa locului, cita informaţii neconfirmate despre moartea a cel puţin 35 de persoane în cursul dimineţii de joi la Kiev.

Televiziunea susţine că lunetişti ai opoziţiei au ocupat câteva acoperişuri din centrul Kievului şi trag în forţele de securitate. Potrivit primelor informaţii, 12 poliţişti ar fi fost capturaţi de manifestanţi.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218