REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ponta se joacă de-a geopolitica. Recunoașterea Kosovo, întâmpinată cu huiduieli la București

Ponta se joacă de-a geopolitica. Recunoașterea Kosovo, întâmpinată cu huiduieli la București

Replica API 29 mai 2015 | 00:00 321

Premierul Victor Ponta a reușit din nou să aplice o politică externă de dat cu nuca-n perete, anunțând în Albania că „unele noi decizii privind recunoaşterea Kosovo ar putea fi luate” de România. Ponta a fost citat de presa din Serbia, exact țara în care promitea în cadrul ultimei vizite că a ajuns la o înțelegere în privința comunității românești, în sensul că autoritățile de la Belgrad vor înceta acțiunile de deznaționalizare a românilor. Premierul a reușit astfel să dea „undă verde” represaliilor sârbești, prin promisiuni în privința Kosovo.

În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.

Efectele pe plan extern și pe plan intern pe termen scurt și mediu ale gestului lui Ponta și-ar putea arăta colții, întrucât recunoașterea independenței enclavei Kosovo ar da „apă la moară” secesioniștilor maghiari din România.

„Nu neapărat reacția Belgradului este esențială pentru România, dar ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Din punctul nostru de vedere, PRU se va opune, o spunem deschis și ferm că ne vom opune recunoașterii intenției statale numită Kosovo. Este o enclavă care crează un precedent periculos într-o Europă mistiuită de mișcări secesioniste. (…) Dacă România va recunoaște Kosovo, îi va da apă la moară unor extremiști de tip Laszlo Tokes, care nu doar o dată a evocat modelul Kosovo în ceea ce vrea să impună în Transilvania”, a spus președintele partidului România Unită, Bogdan Diaconu, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369