REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ponta, sprijin masiv al contracandidaţilor din primul tur. Iohannis, decizie surprinzătoare

Ponta, sprijin masiv al contracandidaţilor din primul tur. Iohannis, decizie surprinzătoare

Replica API 5 noiembrie 2014 | 01:18 126

Susţineri pe bandă

Susţineri pe bandă

Victor Ponta

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a semnat, marţi, cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, un protocol de susţinere a lui Victor Ponta în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. „Am ales răul cel mai mic”, şi-a justificat Vadim gestul, susţinând că lupta sa se duce pe „frontul antibăsist”. „Azi, regimul politic al lui Traian Băsescu a luat sfârşit. Acum şi aici s-a decis ca el să dispară din istoria politicii româneşti pentru că a făcut binele rău, şi răul l-a făcut bine. Suntem într-un moment crucial, după 25 de ani de haos. (…) Am fost curtat de ambele tabere, dar, după o serioasă reflectare, am decis să-l ajut pe tânărul Victor Ponta să se mute cu biroul la Palatul Cotroceni pentru că, vorba aia, aleg răul cel mai mic. Klaus Iohannis şi echipa lui au făcut nişte greşeli monumentale pentru mişcarea naţionalistă din România. (…) Ca naţionalist român declarat, asumat, necontestat de nimeni, eu nu voi vota niciodată un străin de neam şi lege, un om de o altă etnie”, a spus Vadim.

Preşedintele PRM s-a clasat pe locul opt la primul scrutin prezidenţial, obţinând un scor de 3,68%. Evident, în cadrul conferinţei de marţi, Vadim a precizat că „15% din voturi mi-au fost furate pentru a le i se da lui Iohannis, Macovei şi Udrea”.

Tot marţi, Teodor Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Victor Ponta în turul al doilea prezidenţialelor. Acesta a precizat că un factor esenţial în adoptarea acestei decizii a fost convingerea fermă că împreună vor aplica o politică în favoarea securităţii României şi a unei dezvoltări economice durabile. „Doresc să aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că în turul al II-lea al alegerilor il susţin pe candidatul Victor Ponta. Totodată recomand electoratului care mi-a acordat încrederea în primul tur să susţina candidatura domnului Victor Ponta”, a precizat Meleşcanu, prin intermediul unui comunicat de presă. De precizat că fostul director al SIE ar urma să primească funcţia de consilier prezidenţial. „Meleşcanu va fi consilier prezidenţial pe siguranţă şi securitate naţională”, a spus Ponta.

Meleşcanu s-a clasat pe locul nouă la primul scrutin prezidenţial, obţinând un scor de 1,09%. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică seară că după consultarea cu liderii partidului va lua o decizie în privinţa susţinerii candidatului din turul II al alegerilor prezidenţiale. De asemenea, a precizat că decizia va fi anunţată joi. Între timp, Hunor s-a răzgândit şi şi-a exprimat opţiunea personală: Victor Ponta. „După părerea mea, trebuie susţinut domnul Ponta, pentru că toată conduita domniei sale de când este prim-ministru, din 2012, a avut o politică echilibrată faţă de comunitatea maghiară din România. A lăsat secretarii de stat ai UDMR atunci şi când Uniunea nu se mai afla la guvernare. Este de o concepţie europeană, este un om în care eu am încredere cunoscându-l mai bine în ultimii doi ani, şi cred că poate fi soluţia viabilă pentru comunitatea maghiară din România”, a precizat Hunor. Liderul UDMR a obţinut un procent de 3,47% din numărul de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, clasându-se pe locul şapte. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat sprijinul pentru Victor Ponta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, considerându-l pe Klaus Iohannis un „interpus al lui Traian Băsescu”. Numele lui Tăriceanu este vehiculat ca principal pentru funcţia de premier, în cadrul viitorului Guvern. Conducerea PLR i-a dat un mandat lui Tăriceanu pentru negocierile din cadrul Coaliţiei de guvernare în care se prevede intrarea PLR la guvernare după 16 noiembrie şi susţinerea lui Ponta la prezidenţiale. „Am vorbit şi despre refacerea USL ca un proiect care urmează să fie materializat după alegerile din 16 noiembrie. (…) Am primit încrederea cetăţenilor în 2012 pentru a pune capăt unei perioada din istoria politică, adică regimul Băsescu. Eu vreau ca acest angajament, pe care l-am luat şi această obligaţie pe care mi-am asumat-o să fie dusă la bun sfârşit”, a mai spus Tăriceanu.

Ce spune Iohannis

Klaus Iohannis

Contracandidatul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis, a răspuns ferm că nu va solicita susţinerea din partea altor candidaţi. „Nu voi negocia cu nici un politician, însă ca să fie foarte clar, eu îmi doresc votul românilor. Îmi doresc votul tuturor românilor care cred că eu pot să fac diferenţa în politica românească. Îi invit, îi rog să vină alături de mine, dar eu îmi doresc votul lor direct sau să intru în relaţie directă cu alegătorul, nu prin intermediul unor politicieni, în consecinţă, nu voi negocia cu candidaţii care au ieşit din cursă”, a spus Iohannis, care a provocat indignare în interiorul ACL, stârnind astfel reacţia vicepreşedintelui PDL, Ioan Oltean. „Aici am un punct de vedere oarecum diferit de cel al domnului preşedinte Klaus Iohannis. Eu cred că interesul nostru este acela de a câştiga alegerile şi pentru aceasta este nevoie de discuţii cu toţi cei care într-un fel sau altul sunt aşezaţi pe eşichierul politic de dreapta, cei care într-un fel sau altul reprezintă dreapta. (…) Pentru aceasta e nevoie să se poarte discuţii cu toate structurile politice de dreapta, e nevoie să se poarte discuţii cu toţi liderii care într-un fel sau altul au influenţă”, a spus Oltean.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614