REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ponta, trimis în judecată de procurorii DNA! Iohannis i-a cerut din nou demisia

Ponta, trimis în judecată de procurorii DNA! Iohannis i-a cerut din nou demisia

Replica API 18 septembrie 2015 | 00:00 97

Premierul, reacţie pe Facebook: „obsesia unui procuror (…) inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate”

Premierul, reacţie pe Facebook: „obsesia unui procuror (…) inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate”

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Rovinari-Turceni. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a premierului la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma situaţiei lui Victor Ponta, care a fost trimis în judecată şi a reiterat că cea mai bună soluţie, după părerea sa, ar fi ca premierul să demisioneze. „În timpul CSAT pe media a apărut ştirea privind trimiterea în judecată a premierului Ponta. Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru primul ministru, este din ce în ce mai problematică pentru Guvern şi pentru PSD, dar trebuie să recunoaşte că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni.

Sper să se analizeze cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii, să vină cu soluţii. Părerea mea nu s-a schimbat: cea mai simplă soluţie ar fi cea pe care am propus-o şi în iunie (demisia - n.r.)”, a declarat Klaus Iohannis. În schimb, reacţia lui Ponta a fost, pe Facebook: „În trei ani, Romania va depăşi economic mai multe ţări europene - spune FMI!

Cred cu tărie că acest lucru este realizabil prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă (şi atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia creşte, salariile şi pensiile, la fel, absorbim fonduri europene şi ajutăm Moldova şi singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani)”.

Dragnea groparul lui Ponta?

PSD se află pe un butoi cu pulbere, care poate exploda în orice moment. Până la Congresul partidului mai sunt doar câteva zile, iar preşedintele interimar, Liviu Dragnea, trebuie să găsească o soluţie. Sau nu? Oricum o dau cei de la PSD, situaţia este cel puţin complicată, chiar dacă Ponta nu poate fi suspendat din funcţia de premier.

„Nu poate să îl suspende nimeni, practica în acest sens este cât se poate de evidentă. Aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi în cazul lui Relu Fenechiu, care a fost trimis în judecată, menţinut ministru după trimiterea în judecată şi Traian Băsescu a făcut acea declaraţie: „L-aş suspenda cu plăcere, dar întotdeauna am respectat Constituţia”. Deci, Constituţia nu creează diferenţieri între ministru şi prim-ministru, iar în situaţia în care actele au fost săvârşite anterior calităţii nu operează 109, alin. 2. Din perspectivă juridică, Ponta poate rămâne prim-ministru.

Din perspectivă morală, imagistică, de integritate, cred că situaţia nu este chiar atât de simplă. E foarte adevărat că pe domnul Ponta trebuie să îl judece Liviu Dragnea, care este şef PSD, într-o situaţie nu ca domnul Ponta, prezumat nevinovat, e chiar condamnat pentru o infracţiune, e adevărat, neexecutorie. Deci, dacă Dragnea trebuie să stabilească dacă Ponta este sau nu este apt să îşi continuie mandatul, mă tem că Dragnea are o problemă de consecvenţă în ipoteza în care spune că nu ar fi.

Dacă Ponta rămâne prim-ministru, Dragnea nu are ce căuta în fruntea PSD, pentru că este cu o etapă înaintea lui Ponta! Motiv pentru care nu îmi fac mari probleme, mai ales datorită faptului că, politic vorbind, domnul Dragnea are mare nevoie ca PSD să rămână la guvernare cel puţin până pe 11 octombrie, când are Congresul. E una să candidezi la preşedinţia principalului partid din România din poziţia de guvernământ, indiferent de ce probleme ai, alta e ducându-te în opoziţie, colegii pot zice: “băi, tată, ne tragi înapoi! Nu ne poţi asigura guvernarea, du-te şi tu după Ponta, că găsim noi pe unul care nu are bube”!”, a spus preşedintele Partidului Naţional Democrat, deputatul Daniel Fenechiu, pentru „Replica”.

Procurorii DNA s-au pripit sau îi întind o cursă lui Ponta?

Potrivit liderului PND, problema infracțională a lui Victor Ponta apare în 2011, nu în 2007 – 2008, iar în zilele următoare am putea asista la schimbări în ceea ce privește încadrarea juridică a faptelor.

„În opinia mea, profesional vorbind, acuzațiile la adresa lui Ponta sunt destul de „în aer”, pentru că DNA îl acuză de fapte pe care nu le-a făcut și uită să-l acuze de fapte pe care le-a făcut. În opinia mea, Ponta nu a făcut infracțiunea de evaziune fiscală și de spălare de bani, datorită faptului că în 2007 – 2008, când el a încasat banii pe o chitanță în care, practic, s-a pus la dispoziția lui Șova, nu a săvârșit nici o infracțiune. Practic, Ponta l-a facturat pe Șova și și-a manifestat disponibilitatea să-i presteze servicii juridice de care Șova avea nevoie.

Ponta a stat în așteptare, nu a putut să ia alți clienți, așa se va apăra, pentru că avea un contract cu Șova! Problema infracțională a lui Ponta apare în 2011, când a semnat niște situații de servicii prestate, pe care nu le-a prestat, iar faptul că a semnat în 2011 nu se răsfrânge asupra faptului că a încasat niște bani în 2007 – 2008. Este infracțiunea de favorizare a făptuitorului, dacă Ponta știa că urmează să folosească acele explicații pentru a-și justifica niște bani în fața unui client, pentru că a semnat acele situații de servicii prestate pentru a-l ajuta pe Șova să scape de brațul legii; iar dacă Ponta nu știa ce face Șova, suntem în situația de fals în declarații private.

Din punctul acesta de vedere, singura infracțiune care stă în picioare în privința lui Ponta este fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșită în 2011. Dacă știa, este favorizarea făptuitorului, pedeapsa este de la 6 luni la 5 ani și probabil că instanța de judecată ar urma să pună în discuția părților schimbarea încadrării juridice în sensul acesta.

Eu cred că procurorii de la DNA s-au pripit când au cerut urmărirea penală, dar din consecvență și știind că au și această situație de repliere, nu au mai schimbat încadrarea juridică, urmând să îl umilească pe Ponta în instanță, pentru faptul că a făcut mai mult decât spălare de bani și complicitate la evaziune și din poziția lui de lider al unui partid din România și co-președinte USL ar fi încercat să blocheze Justiția și să salveze un corupt. Cred că acesta este jocul care se va face în zilele următoare”, a concluzionat Fenechiu, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367