REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ponta, urmărit penal în dosarul lui Şova. Cum reacţionează PSD Constanţa

Ponta, urmărit penal în dosarul lui Şova. Cum reacţionează PSD Constanţa

Replica API 6 iunie 2015 | 07:48 119

Criză politică

Criză politică

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta s-a prezentat vineri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), însoţit de un avocat. Ponta este urmărit penal în dosarul lui Dan Şova, având calitatea de suspect. Potrivit unui comunicat al DNA, şeful Guvernului este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. De asemenea, DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale al premierului pentru conflict de interese, în cazul promovării lui Şova în Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut oficial demisia lui Victor Ponta. „Este o situaţie imposibilă pentru România ca premierul este învinuit de fapte penale. Îi solicit demisia premierului Victor Ponta”, a spus preşedintele la finalul unei întrevederi la Cotroceni cu premierul Victor Ponta. La scurt timp după cererea lui Iohannis, premierul Victor Ponta a anunţat pe Facebook că nu demisionează, susţinând că mandatul său de premier depinde de Parlament. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat vineri că a primit de la procurorul general sesizarea cu privire la deputatul Victor Ponta. Pe de altă parte, senatorul Dan Şova a susţinut, vineri, la ieşirea din sediul DNA că nu consideră că trebuie să demisioneze din Parlament. „Ceea ce s-a făcut atunci e public din 2011, domnul Ponta a pus şi pe blog, nu sunt sume mari, se justifică profesional. Dar, asta se discută în altă parte”, a spus Şova, referitor la dosarul în care este cercetat alături de premierul Victor Ponta.

Reacţiile după vestea-şoc

Social-democraţii au transmis mesaje de susţinere pentru Victor Ponta. Reprezentanţii PSD Constanţa, deşi au evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, au transmis un comunicat de presă, semnat de preşedintele interimar Nicolae Moga: „Organizaţia Judeţeană PSD Constanţa consideră că Victor Ponta trebuie să îşi ducă la capăt mandatul de prim-ministru şi preşedinte PSD, mai ales că sub guvernarea sa, România a obţinut rezultate economice şi sociale foarte bune. Victor Ponta guvernează România bine. Astăzi avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, cea mai mică inflaţie din ultimii ani, iar guvernul a luat măsuri ambiţioase de reducere a TVA la alimente la 9%. De la preluarea guvernării au fost crescute pensile şi salariile, după dezastrul economic din 2010 şi au fost sprijiniţi tinerii care aleg să înceapă o afacere”.

Preşedintele M10, europarlamentarul Monica Macovei, trage un semnal de alarmă privind procedura parlamentară. În cazul în care Parlamentul îl va face „scăpat” de Ponta la fel ca pe Şova, riscăm demararea procedurilor de suspendare a României din cadrul Uniunii Europene, susţine Macovei. „Este foarte clar că premierul Victor Ponta trebuie să îşi dea demisia. România nu poate fi condusă de un om anchetat penal. Văd că continuă să spună că nu îşi va da demisia, este incredibil, este o palmă nouă, tuturor, ţării şi pe plan extern, dar nu ne vom lăsa până nu va pleca. Ca să nu mai spun că vedem că faza cu copy+paste e deja un obicei. Am văzut că acele facturi erau copiate la indigo, practic. (...) Pe plan extern, vom fi o ţară marginalizată. Parlamentul, puterea supremă în ţară, asta face: protejează infractorii. Nu cred că trebuie să lăsăm aşa. Sunt momente în istorie când trebuie să mai şi luptăm şi dacă Parlamentul respinge, atunci chiar trebuie să ieşim în stradă. (...) Se pot declanşa procedurile, articolul 7 din Tratat spune: dacă se încalcă grav legea, drepturile, statul de drept, democraţia, pot începe procedurile de suspendare din Uniunea Europeană. Dar, eu nu doresc ţării mele aşa ceva. Poate că dacă ajungem aici, la început de proceduri, pleacă şi ne lasă (Ponta – n.r.). Va trebui să plece. Sunt sigură că şi familia europeană socialistă îi va cere acelaşi lucru. Le e frică de anchete, de aceea şi pregătesc suspendarea Justiţiei. Sunt 20 de proiecte de lege pentru săptămâna viitoare, marţi, la Camera Deputaţilor, de modificare a Codului de Procedură Penală”, a spus Macovei, pentru „Replica”.

În corul huiduielilor s-a alăturat şi preşedintele Partidului România Unită Bogdan Diaconu care arată cu degetul atât spre PSD, cât şi spre PNL, susţinând că cel mai mare partid de opoziţie nu are calitatea morală de a-şi da cu părerea. „România va răsufla uşurată după ce va scăpa de Guvernul Ponta, dar pentru puţin timp, deoarece va fi sufocată imediat de Guvernul PNL-PDL din care fac parte figurile de tristă amintire ale perioadei de sărăcire masivă a românilor. Partidul România Unită aşteaptă cu multă bucurie plecarea PSD de la guvernare, dar cu la fel de multă tristeţe ştie şi că schimbarea nu se va face în interesul României, ci în avantajul celeilalte găşti de putere care tremură de nerăbdare să pună mâna pe banii ţării, pe funcţii şi pe avantaje. (…) România are nevoie de o moţiune de cenzură împotriva întregii clase politice a ultimilor 25 de ani”, a spus Diaconu.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614