REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ponta vrea să transforme Judeţeanul din Constanţa în Spital Regional

Ponta vrea să transforme Judeţeanul din Constanţa în Spital Regional

Replica API 6 noiembrie 2012 | 00:00 112

Se lucrează la o lege pentru organizarea spitalelor strategice, de linia I

Se lucrează la o lege pentru organizarea spitalelor strategice, de linia I

Constanţa figurează pe harta spitalelor strategice, de linia I. Ministrul interimar al Sănătăţii, premierul României Victor-Viorel Ponta, medicul Raed Arafat, subsecretarul de stat şi specialiştii din domeniul sanitar, lucrează deja la un proiect de ordin privind organizarea de spitale regionale de urgenţă, iar Dobrogea se va putea mândri cu un spital monobloc. Ministerul Sănătăţii propune formarea a şapte centre regionale de urgenţă, la Târgu Mureş, Constanţa, Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Iaşi, în ultimele cinci urmând să funcţioneze entităţi interspitaliceşti cu toate specialităţile chirurgicale şi medicale.

Centrele regionale din Târgu Mureş şi Constanţa sunt reprezentate, practic, de spitalele clinice judeţene de urgenţă din cele două oraşe, încadrate în categoria spitalelor clinice regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A, tot prin proiectul de ordin lansat luni în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. "Spitalele acestea sunt priorităţi pentru sistemul de sănătate din punctul de vedere al finanţării din fonduri publice a serviciilor medicale, a investiţiilor şi a dotărilor materiale precum şi din punctul de vedere al asigurării resurselor umane, în scopul asigurării îndeplinirii tuturor criteriilor prevăzute în pentru clasificarea în categoria IIA sau IIB", se arată în proiectul ordinului Ministerului Sănătăţii. Potrivit proiectului, unităţile funcţionale regionale vor îndeplini, temporar, rolul de spitale regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A, "până la construirea unor spitale noi sau până la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unităţi spitaliceşti care să permită respectarea integrală a prevederilor Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1764 / 2006 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenţă locale, judeţene şi regionale". "Asta înseamnă că spitalele din Târgu Mureş şi Constanţa au ajuns foarte aproape de cel mai înalt nivel al asistenţei medicale de urgenţă, aşa cum este definit prin ordin de ministru", susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Spitalul regional de urgenţă cu nivel de competenţă I A este, potrivit Ordinului 1764/2006, spitalul clinic (universitar) care asigură primirea, investigarea şi tratamentul definitiv tuturor categoriilor de urgenţe critice traumatice, chirurgicale, cardiovasculare, neurologice şi neonatologice, inclusiv în cazul arsurilor. Pe lângă asigurarea asistenţei de urgenţă la nivel regional, acest tip de spital are rolul unui spital clinic judeţean de urgenţă în judeţul în care se află. În acelaşi proiect se precizează că Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş are termen până la 31 decembrie de conformare pentru îndeplinirea totală a criteriilor de clasificare prevăzute de Ordinul 1764/2006 referitoare la structură, personal şi activitate. În termen de 7 zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial, direcţiile de sănătate publică vor transmite spre aprobare, către Ministerul Sănătăţii, clasificarea spitalelor de urgenţă din judeţ. Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa are termen de conformare de 12 luni, Unitatea Funcţională Regională de Urgenţă Bucuresti 1 - şase luni, Unitatea Funcţională Regională de Urgenţă Bucuresti 2 - trei luni, iar Unitatea Funcţională Regională de Urgenţă Craiova - 18 luni. Profesorul Mircea Beuran, actualul preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie, susţine că este necesară o reorganizare a spitalelor de urgenţă. Totodată, medicul a punctat că este necesar şi un plan pe termen scurt, mediu şi lung.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614