REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Popa face varză Portul Constanţa. Cine îl opreşte?

Popa face varză Portul Constanţa. Cine îl opreşte?

Replica API 17 martie 2012 | 00:00 116

Statutul companiei, modificat fără participarea acţionarului majoritar

Statutul companiei, modificat fără participarea acţionarului majoritar

Ministerul Transporturilor nu mai nutreşte nici un fel de interes faţă de Portul Constanţa, "micuţa" companie de la Marea Neagră fiind complet abandonată, în grija micilor acţionari. Aşa se face că statul nu s-a sinchisit să se prezinte la cele două adunări generale ale acţionarilor, una ordinară şi o alta extraordinară, care au avut loc la a doua "strigare", pe 13 martie, după ce pe 12 martie nu se întruniseră condiţiile de desfăşurare. În aceste condiţii, 40% din acţionarii portului au decis, pe 13 martie, "mărunţişuri" precum modificarea Statutului Companiei, printre hotărârile luate în absenţa acţionarului majoritar, statul român, numărându-se stabilirea de noi atribuţii ale directorului general, dar şi ale Consiliului de Admnistraţie.

Astfel, printre atribuţiile directorului general se numără atributul exclusiv al angajărilor şi demiterilor de personal, inclusiv a directorilor; de asemenea, statul român, ca acţionar majoritar, nu poate numi mai mult de doi administratori funcţionari publici în conducerea portului. Nu mai puţin de 19 pagini numără hotărârea adoptată în acest sens de AGEA formată doar din Aurelian Andrei Popa, George Papari (din partea Consiliului Local Constanţa, deţinător a 20% din acţiunile portului) şi Cătălin Niculiţa (din partea Fondului Proprietatea, care are 20%), proprietarul pachetului majoritar de 60%, adică Ministerul Transporturilor urmând să afle din presă, probabil, cum vor sta lucrurile prin port de acum înainte. Printre deciziile hotărârii aprobate de AGEA se numără şi vânzarea remorcherului Suceveni 6, prin licitaţie, cu un preţ de pornire de 78.316,88 euro, fără TVA. Una peste alta, componenţa actuală a Consiliului de Administraţie din Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, aşa cum reiese din statutul aprobat în şedinţa de pe 13 martie este următoarea: Aurelian Andrei Popa, Răducu Valentin Preda, Viorel Ion Olea, Ioniţă Profir, Sorin Florea, Viorel Panait şi Gabriela Murgeanu. La fel de interesante sunt lucrurile şi în cazul şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, ţinută la aceeaşi dată de 13 martie, şi tot în componenţa minoritară, fără prezenţa acţionarului majoritar. Astfel, cei 40% au respins propunerea privind proiecţia de repartizare a profitului companiei, Popa, Papari şi Niculiţa hotărând astfel soarta profitului de zeci de milioane a portului, fără ca statul să se fi arătat interesat de acest lucru.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367