REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Portița de salvare pentru fumători este ca barurile să se transforme în asociații? Ce spun avocații

Portița de salvare pentru fumători este ca barurile să se transforme în asociații? Ce spun avocații

Replica API 29 martie 2016 | 00:00 198

Legea antifumat este pe buzele tuturor, mai ceva ca țigările! De când a intrat în vigoare a stârnit păreri pro și contra dar și confuzii. După ce aspectul legat de țigara electronică a fost clarificat, în sensul că este permisă în spațiile publice, iată că au apărut alte elemente, toate menite să… ocolească oarecum restricțiile aflate în vigoare. Astfel, un club din Constanța, Beer Hunter, s-a transformat în Asociație, iar membrii intră pe baza unui card. Însă, cât de legal este?

„Haideți să ne înțelegem. Nu suntem club de fumători și nu vom fi niciodată. Nu acceptam membri în Asociația noastră, așa, ca să mărim numărul frustraților. Nu mă interesează de cei care se duc să se prostituează prin diferite baruri și nu luăm membri noi de pe stradă. Nu ne interesează o cantitate, ci o calitate, iar cine vrea cantitate cu siguranța vrea balast și rahat mult. Suntem un grup care ne cunoaștem din 89. (...) Oricine dorește sa fie membru trebuie sa aibă cel puțin o recomandare din partea actualilor membri. (…) “, au postat reprezentanții Asociației, pe Facebook. Prin urmare, mai multe localuri se gândesc deja să îi urmeze exemplul. Însă, cât de legal este totul? "Problema se pune în felul următor: dacă este un spațiu destinat publicului. Dacă nu, atunci este în regulă. Cu privire la cazul la care faceți referire, cu cardul de membru, în mod normal n-ar fi accesibil publicului. Practic, asta se încearcă a se ocoli: spațiu destinat publicului. Dar este o chestiune de interpretare. În mod normal, un organ constatator ar trebui să meargă la fața locului, să aplice un avertisment și să se ajungă în instanță și să avem o hotărâre judecătorească care să interpreteze treaba aceasta. Cam asta ar fi calea de urmat. Pentru că nimeni nu poate interpreta ce înseamnă un spațiu accesibil publicului decât o instanță", a declarat, pentru "Replica", avocatul Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanța. Precizăm că, potrivit prevederilor, „spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Însă, mai mulți parlamentari au şi depus o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a actului normativ, astfel încât multe aspecte ar putea fi schimbate, inclusiv cu privire la țigara electronică.

Citește și: Un club din Constanța s-a transformat în asociație, pentru ca membrii să poată fuma în interior

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367