REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Portret de salvator: Dan Balan, seful echipajului de descarcerare al ISU Dobrogea

Portret de salvator: Dan Balan, seful echipajului de descarcerare al ISU Dobrogea

Replica API 3 martie 2011 | 00:00 465

"Mi s-a intamplat sa fiu nevoit sa imi scot din fiarele contorsionate ale unei masini chiar finii"

"Mi s-a intamplat sa fiu nevoit sa imi scot din fiarele contorsionate ale unei masini chiar finii"

Lupta cu minutele pentru salvarea de vieţi omeneşti, aceste sunt cuvintele de ordine pentru Dan Bălan, comandantul echipajului de descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. La cei 40 de ani ai săi şi 19 ani de activitate în cadrul ISU Dobrogea, Dan Bălan a participat la sute de intervenţii, una mai dificilă decât alta, de multe ori fiind prezent la acţiuni de salvare de vieţi omeneşti alături de soţia sa, Lăcrămioara Bălan, când lucra ca asistentă medicală la Serviciul de Ambulanţă Constanţa. În prezent, aceasta este asistent şef la Centrul Operaţional din cadrul SMURD Constanţa.

"Am început activitatea ca pompier în 1989, iar din 1992 activez în structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. În cele aproape două decenii de activitate, am participat la foarte multe intervenţii, una mai dificilă decât alta. Practic, fiecare intervenţie are specificul ei, nici una nu seamănă cu alta, împrejurările şi modul de intervenţie fiind diferite de la un caz la altul, fiind nevoiţi să ne orientăm la faţa locului şi să găsim cele mai optime metode de a interveni. Nu există un plan dinainte stabilit. De fiecare dată plecăm la ce este mai rău" ne-a spus Dan Bălan.

Un singur minut de neatenţie te poate ucide şi pe tine

Salvatorii de la echipele de descarcerări intervin în situaţii limită. "Suntem solicitaţi în cele mai dificile situaţii, intervenim când sunt accidente rutiere grave, când sunt accidente de muncă în care victimele se află în situaţii limită, dar şi atunci când trebuie să salvăm animale aflate în primejdie. De fiecare dată vezi disperarea în ochii celor aflaţi în situaţii extreme, însă, din păcate, uneori nu se mai poate face nimic. Totuşi, cele mai dramatice momente sunt acelea în care victimele sunt copii, când îţi mor în braţe. Şi chiar mi s-a întâmplat", a mai povestit pompierul. Riscurile la care sunt supuşi toţi cei care participă la astfel de acţiuni sunt imense. Săpânirea de sine, calmul, luciditatea sunt elementele cheie în timpul acţiunilor. "Îţi trebuie şi foarte mult tact în timpul intervenţiilor. De exemplu, în cazul persoanelor care ameninţă cu sinuciderea, alegând să se arunce de pe clădiri înalte, trebuie să fii foarte convingător în momentul în care încerci să determini respectiva persoană să renunţe la gestul său, ca să nu mai vorbesc de faptul că există riscul să fie trasă în gol şi persoana venită să dea o mână de ajutor. Practic, un singur minut de neatenţie te poate ucide şi pe tine", a mai explicat Dan Bălan, care a mai precizat faptul că satisfacţiile sunt pe măsură, atunci când "misiunea la care ai participat s-a încheiat cu bine". Din păcate, există şi situaţii în care angajaţii de la Serviciul de Descarcerări au fost solicitaţi să intervină pentru a salva viaţa persoanelor dragi, rude sau cunoscuţi. "Mi s-a întâmplat să fiu nevoit să îmi scot din fiarele contorsionate ale unei maşini chiar finii, care au fost implicaţi într-un accident rutier. În urma impactului cu un copac, finul a fost rănit uşor, însă fina a suferit traumatisme multiple, fiind în comă de grad 3, având şi o ruptură de ficat, motiv pentru care a trebuit să fie transportată cu un elicopter la Bucureşti", a mai spus Dan Bălan, precizând că întâmplarea a fost cu happy-end, finii depăşind cu bine incidentul.

Neajunsurile meseriei: dovezile de indiferenţă ale altora

Pe lângă riscurile de zi cu zi, băieţii de la Descarcerare se confruntă şi cu unele neajunsuri. "Poate că ar trebui să fim mai sensibili atunci când ne cere cineva ajutorul. Ni s-a întâmplat să fim refuzaţi de către unii agenţi economici care ne-ar fi putut ajuta cu un utilaj, o macara, pentru a scoate dintr-un spaţiu îngust o vacă de aproximativ 600 de kg. Pentru că nu am avut acel utilaj, efortul nostru de aproximativ de 2 ore a fost zadarnic, animalul decedând", a mai precizat comandantul echipajului de descarcerare. De asemenea, acesta a mai menţionat faptul că ajungerea la o intervenţie este îngreunată de participanţii la trafic, care de multe ori nu dau prioritate maşinilor de intervenţie, deşi acestea circulă cu semnale acustice. Totuşi, de fiecare dată "salvatorii" au ajuns la timp la intervenţii. Însă, cu toate acestea, a existat o situaţie când un echipaj de la Descarcerare a fost luat la bătaie, la 23 August, de către un grup de oameni aflat la locul unui accident, pe motiv că echipajul a ajuns târziu. "În astfel de situaţii timpul se dilată, aşteptarea este de nesuportat, când vezi că persoanele dragi se află prizoniere între fiarele contorsionate, şi toţi aşteaptă Decarcerea pentru că nimeni nu poate face nimic. Atunci, secundele devin minute, minutele, ore...", a mai spus Dan Bălan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un betiv notoriu
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218