REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Portul Constanţa, obligat de Curtea de Apel Bucureşti să plătească 5 milioane de dolari afaceristului Vasile Frâncu

Portul Constanţa, obligat de Curtea de Apel Bucureşti să plătească 5 milioane de dolari afaceristului Vasile Frâncu

Replica API 15 octombrie 2012 | 00:00 341

EXCLUSIV: Afacerea Vifrana ajunge, după 12 ani, la Curtea Supremă

EXCLUSIV: Afacerea Vifrana ajunge, după 12 ani, la Curtea Supremă

Conducerea Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a suplimentat, în ultima clipă, convocatorul pentru Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) care a avut loc vineri, 12 octombrie, cu un punct care, aparent, nu înseamnă mare lucru. Ordinea de zi era, oricum, una foarte interesantă şi prea puţin vehiculată public- majorarea capitalului social al companiei naţionale, decizie foarte importantă, în contextul în care liderul USL Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat oficial că are deja sprijinul politic pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni ale portului de către autorităţile locale constănţene. Punctul suplimentar introdus pe ordinea de zi a şedinţei AGA de vineri, 12 octombrie, sună sec şi lacunar: "Informare privind ratificarea Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 19/17.09.2012, pentru aprobarea perfectării unui contract de asistenţă juridică în cauza ce formează obiectul dosarului 30837/3/2005 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti". Altfel spus, Portul Constanţa angajează nişte avocaţi pentru a fi reprezentat într-unul din sutele de procese pe care le are, cât se poate de firesc, o companie de calibrul său.

Subiectul dosarului este însă unul greu de tot, iar îngrijorarea şi graba APC de a-şi angaja cât mai rapid un avocat sunt cât se poate de întemeiate: dacă acest dosar, din 2005, va trece şi de ultimul hop, al Curţii Supreme, Portul Constanţa va trebui să plătească daune de 5 milioane de dolari. Beneficiar în acest caz este celebrul afacerist şi fost pedist constănţean Vasile Frâncu, care se află acum la un singur pas de a pune mâna pe o avere uriaşă. Potrivit Curţii de Apel Bucureşti, este vorba despre procesul derulat între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, ca pârât, SC Vifrana SA Constanţa, în calitate de reclamant şi Ministerul de Finanţe, ca intervenient. Până să ajungă la Bucureşti, dosarul, care vizează o afacere controversată, parafată de Frâncu cu fosta Administraţie a Zonei Libere în 1997, privind concesionarea unui teren în Constanţa Sud-Agigea, s-a mai plimbat pe la instanţele din Iaşi şi Cluj Napoca. Magistraţii bucureşteni i-au dat dreptate lui Frâncu în litigiul cu Portul Constanţa, iar acum compania naţională mai are o singură şansă de a nu-i plăti afaceristului 5 milioane de dolari, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, motiv pentru care s-a şi grăbit să încheie contractul de asistenţă juridică aprobat în şedinţa AGA de vineri, 12 octombrie. "Respinge excepţia inadmisibilităţii, excepţia prescripţiei, excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor ca neîntemeiate. Admite cererea. Obligă pe pârâţi, în solidar, la plata sumei de 5 milioane USD, echivalentul în lei la momentul plăţii, cu titlu de despăgubiri, reprezntând profit nerealizat de către reclamantă. Obligă pe pârâţi, în solidar, la plata dobânzii legale aferente sumei de 5 milioane USD, echivalentul în lei, începând de la pronunţarea hotărârii pnă la plata efectivă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică", se arată în soluţia dată pe 08.06.2012. Foarte interesant, Curtea de Apel Bucureşti dăduse, iniţial, dreptate, Portului Constanţa, anulând o sentinţă din iunie 2009 a Tribunalului Bucureşti, care condamna compania de stat la plata celor 5 milioane de dolari către firma lui Vasile Frâncu.

Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614