REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Posibil cod roşu de ninsori în week-end

Posibil cod roşu de ninsori în week-end

Replica API 2 februarie 2012 | 00:00 302

Avertizare de fenomene periculoase

Avertizare de fenomene periculoase

Se pare că după ce, ca în fiecare an, zăpada din 2012 a luat din nou autorităţile pe nepregătite, se conturează acum scenarii pentru tot ce este mai rău. Există o serie de surse de la Ministerul Transporturilor care susţin că fac pregătiri pentru cod roşu de ninsori la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. Acum nu se poate preconiza exact dacă asta este prognoza sau dacă este vorba doar despre un exerciţiu.

Oficiali din cadrul ANM susţin că revin ninsorile, însă gerul se domoleşte şi că este puţin probabil să se prelungească avertismentele din această perioadă. În prezent este în vigoare codul portocaliu, pentru ger. Ninsorile sunt aşteptate de joi sau vineri, începând din vestul ţării. Este posibil ca în Constanţa să se manifeste şi ploi, ceea ce ar paraliza traficul, din cauza poleiului. Pe măsură ce frontul atmosferic provenit din bazinul Mării Adriatice, se va deplasa desupra României, la contactul cu frontul de aer artic aflat deasupra zonei extracarpatice se va înregistra o intensificare a vântului şi căderi masive de zăpadă. Ţinând cont că aerul cald din sud-vest aduce formaţiuni noroase importante, sunt aşteptate ninsori puternice. Unii dintre cei mobilizaţi deja pentru pregătirea intervenţiei afirmă că au fost avertizaţi că vor fi "zăpezi ca în 1954". Atunci, stratul de zăpadă a depăşit 5 metri în Capitală. Ca o coincidenţă, în 1954 ninsorile au pornit tot pe 3 februarie, iar viscolul a ţinut 48 de ore. Este posibil ca autorităţile să ia în calcul cel mai rău scenariu posibil, iar această prognoză meteo să fie doar un exerciţiu de alarmare. Cert este că se pregătesc variante de intervenţie care merg de la întreruperea preventivă a circulaţiei pe anumite drumuri, până la declararea de zile nelucrătoare în perioada viscolului. Armata şi jandarmeria vor fi implicate mai rapid în acţiunile de deszăpezire, iar autorităţile se pregătesc să mobilizeze alimente de la rezerva de stat dacă aprovizionarea va fi serios perturbată.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369