REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Post Brexit: Regatul Unit refuză să recunoască statutul deplin al diplomaţilor Uniunii Europene

Post Brexit: Regatul Unit refuză să recunoască statutul deplin al diplomaţilor Uniunii Europene

Replica API 22 ianuarie 2021 | 00:00 1272

Regatul Unit refuză să acorde statut diplomatic deplin ambasadorului Uniunii Europene la Londra, Joao Vale de Almeida, şi echipei acestuia, informează joi BBC, preluată de Reuters și Agerpres.

Potrivit televiziunii citate, Foreign Office - ministerul de externe de la Londra - nu acceptă să recunoască egalitatea diplomaţilor UE cu a celor care reprezintă fiecare stat şi să le acorde aceleaşi privilegii, pe motiv că Uniunea Europeană nu este o ţară. Instituţia britanică nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta decizia.

Brexit-ul - retragerea Regatului Unit din UE, decisă prin referendum de cetăţenii britanici în 2016 - a intrat complet în vigoare în 31 decembrie anul trecut.

UE are în întreaga lume 143 de delegaţii, echivalente cu misiunile diplomatice.

BBC citează o scrisoare a înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, Joseph Borrell, către ministrul de externe britanic Dominic Raab, în care oficialul de la Bruxelles arată că propunerile Londrei în această chestiune nu constituie o bază rezonabilă pentru un acord. "Aranjamentele oferite nu reflectă caracterul specific al UE şi nici nu corespund viitoarei relaţii dintre UE şi Regatul Unit, ca o ţară terţă importantă", a scris Borrell.

Surse europene au acuzat Regatul Unit de meschinărie şi ipocrizie, afirmă BBC. UE a reamintit că atât timp cât a fost stat membru al Uniunii, Regatul Unit a semnat pentru acordarea statutului diplomatic deplin reprezentanţilor europeni.

BBC citează o declaraţie a Foreign Office potrivit căreia "continuă contactele cu UE privind aranjamentele pe termen lung pentru delegaţia UE în Regatul Unit".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369