REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Poştaşii, OBLIGAŢI să citească contoarele Enel fără să fie plătiţi

Poştaşii, OBLIGAŢI să citească contoarele Enel fără să fie plătiţi

Replica API 30 martie 2020 | 23:52 7222

În luna mai a anului 2019, CN Poşta Română a încheiat un contract comercial cu Enel Distribuţie Dobrogea SA având ca obiect prestarea serviciului de citire a contoarelor individuale de electricitate de către factorii poştali. Reprezentanţii companiei au avut pretenţia ca proprii angajaţi să accepte modificarea felului muncii și a timpului de muncă, fără o modificare a salariului, în scopul efectuării activității de citire contoare individuale de electricitate.

Oamenii s-au revoltat şi au explicat angajatorului că nu pot realiza aceste noi atribuții fără încheierea în prealabil a unui act adițional la contractul individual de muncă prin care să fie modificat, dar şi fără a fi remuneraţi. Cei ce deţin funcţia de oficiant poștal nu au nici calificarea necesară desfășurării activității de cititor contoare electrice și nici nu sunt instruiţi pe linia protecției muncii și PSI pentru realizarea acestor activități. Ei îndeplinesc o funcție ce implică doar activități legate de trimiterile poștale și de presă. Într-adevăr, instructajul a fost făcut de către șeful locului de muncă, însă nu este conform reglementărilor în vigoare, iar instructajul a fost realizat superficial. Mai mult, nu deţin nici echipament de protecţie. Unul dintre poştaşi s-a revoltat şi a refuzat să presteze acest serviciu în mod gratuiut, fapt pentru care a fost sancţionat cu reducerea salariului de 10 % . Omul şi-a căutat dreptatea în instanţă, iar magistraţii au constatat fondate criticile angajatului.

Muncă fără plată în favoarea Enel

Angajaţii Poştei, sau cel puţin unii dintre ei, s-au plâns că prin impunerea acestor noi atribuții în fapt se schimbă felul muncii -clauză obligatorie a CIM ce poate fi modificată doar prin act adițional. Angajatorul nu poate completa fișa postului unui salariat cu activități specifice unei alte ocupații recunoscută ca atare în contract în condițiile în care între cele două ocupații nu există nicio legătură. Activitatea de citire contoare poate fi realizată doar de cititorii de contoare electrice ce presupune o cu totul altă clasificare. De altfel, este ilegal ca, prin fișa postului sau dispoziție de serviciu să se traseze sarcini specifice altor funcții/meserii decât cele ce apar în CIM. Poştaşii au considerat că, prin impunerea acestor noi atribuţii de serviciu, se dublează norma de lucru, ajungându-se în situația ca realizarea acesteia să devină imposibilă.

Unul dintre poştaşii din Constanţa, care a considerat că angajatorul a încercat să-i impună realizarea unei munci ilegal, a refuzat să accepte modificarea în fapt a contractului individual de muncă, doar prin modificarea fișei postului. Motiv pentru care a fost cercetat disciplinar, act ce a concluzionat cu reducerea salariului cu 10 % timp de trei luni. Factorul poştal a mers în instanţă şi a contestat decizia. A câştigat pe 20 martie, Tribunalul considerând că susţinerile sale sunt întemeiate, iar compania a comis un act nelegal.

Deşi, CN Poşta Română a arătat magistraţilor că sancționarea reclamantului s-a dispus urmare a refuzului acestuia de a presta activitatea de citiri contoare, conform Acordului Cadru de servicii nr. 141/21.02.2019, a Contractului nr. 140J/367/13.03.2019 încheiat între E-Distribuție Dobrogea SA, în calitate de promitent-achizitor, și C.N.Poșta Română SA, în calitate de promitent – prestator, având ca obiect prestarea de servicii de citiri contoare la consumatorii casnici și agenții economici și a Contractului Subsecvent nr. 140J/954/07.05.2019.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Deci enel ca orice alta distributie face o licitatie pt citire contoare. O castiga pista romana probabil pt a utiliza mai bine deplasarea in teren . Postasii refuza sa efectueze aceasta operatiune. Fara nici o legatura cu enel. Cum ar fi daca compania la care lucrati ar castiga un contract pe o activitate pe care oricum o realizati dar dvs refuzati sa o efectuati ? Nu citeste nimeni doar luam repede parul. Cat priveste posta romana ... daca vreti sa revedeti anii 80 vizitati i...
1
0
In Romania se abuzeaza de cei care muncesc,se bate joc de cei care gandesc liber si bine,se protejeaza cei care abuzeaza si cei care-si bat joc de restul .Se vorbeste despre democratie,insa sunt neglijabili ca numar cei ce inteleg ca democratia inseamna sa respecti seturi de reguli civilizatoare,scrise si nescrise,ca democratie nu inseamna sa-ti faci de cap,sa fii autocrat sau dictator nici la nivel de sef de echipa ,nu doar acolo sus,in functiile mari. Romanii inca prefera anarhia,haosul,de frica ordinii si a recunoasterii scarii de valori firesti. Toti se vor mari dar fara sa aiba merite.
1
0
Cinste tuturor postasilor si tot respectul pentru munca acestora. Din pacate nimeni nu face ceva si pentru ei.
7
0
Cineva a semnat aceste golanii,care se practica pe spinarea oamenilor lipsiti de orice aparare,adica a postasilor!Acest obicei s a impamintenit din timpul regimului sobolanilor rosii, al tov VEORICA si se practica sub amenintare Toti sefii oficiilor, dirigingi si alti sefuti politruci, ar trebui sa fie concediati!Sint partasi la exploatarea personalului, la expunerea riscului de a fi jefuiti.Cum e posibil cu tolba cu bani sa intri sa citesti contoarele?!
8
2
Abuz si prosteala pe fata. Nu e singurul sector unde se face asa ceva. Daca tot ne apucam toti de toate meseriile sa vedem cum o sa iasa cand n-o sa se mai faca nimic bine. In curand o sa trimiteti probabil si femeile de serviciu sau paznicii sa citeasca contoarele. Ce legatura are activitatea postala cu munca de la enel? Ati dat afara oameni cand e de munca? De ce? Nu va mai ajung banii din economia subterana si n-aveti sa ne dati salarii? Mai fura omul dar nici ca in Romania.
11
1
lumea sa desteptat, si eu o sa merg la instanta deacum
11
0
Ar trebui acum ca postasul sa le faca plangere penala celor care l-au bagat in comisia de discipina pentru abuz in serviciu. Intentia e clara, sefii cunosteau ca postasul are dreptate, dar l-au sanctionat ca sa-i sperie si pe ceilalti factori postali care voiau sa fie platiti pentru activitatea asta. Ce escroci in tara asta...te angajezi pe un post si te pune sa lucrezi pe 3 posturi. Plangere penala si statul sa se sesizeze si pentru ceilalti postasi si obligat seful sa le dea salariul pentru munca prestata dar neremunerata, ca sa dea exemplu cu seful, sa nu mai faca alti sefi
16
2
citesc pe dracu contoarele nu au venit deloc nici un postas ei estimeaza doar si te trezesti cu sume imense la plata la care ENEL iti spune platesti factura si te reglezi
10
4
La mine acasa au venit saptamana trecuta sa citesca si sa fotografieze contorul din apartament, in conditiile actualei pandemii. Omul nu avea niciun echipament de protectie si umbla din apartament in apartament... Am lipsit de la domiciliu, fiind la serviciu, dar vecinii care au si copii mici, l-au primit ! Eu nu l-as fi primit in apartament !
10
3
ca si cititor contoare pe timp limitat adica 40 zile,cica salariu minim pe economie si bonurile de masa dupa ce trece prima luna,adica urma sa iau pe 10 zile,daca prindeam 1 sambata si o duminica urma sa iau 5 bonuri de 9,5 lei.Am facut vizita medicala pe care am platit o si mi a cerut toata vechimea din cartea de munca si adeverintele unde am lucrat pt a mi calcula zilele de concediu dupa cele 40 de zile de munca,vechimea nu se platea in contract,sediul se afla pe bulevardul Mamaia,am intrat in cladire si Directorul avea usa deschisa si ma vazut si a tipat la mine,ca ce caut dezlegat prin pos
7
3
Tara cere sacrificii. Trebuie sa ne adaptam situatiei.
7
5
Dar o mwie nu vrea ene l ?
7
0
Sa nu uitati de sindserv
5
0
majoritatea contoarelor electrice sunt ca si celd din imagine, "cu citire la distanta". Prostanii de la Enel nu stiu sa le foloseasca sau nu le merge infrastructura. Inca mai primim acasa facturi pe indexuri estimate. Acum au nevoie de postasi sa le citeasca contoarele. Incredibil!
14
2
Romania a ajuns o colonie de cacat, multinationalele si bancile fac ce vrea pula lor aici.
12
1
Sa inteleg ca hotii de italieni de la Enel, care fura cu nerusinare banii tarii, nu mai pot plati o firma tertza sa citesca niste amarate de contoare!? Asta chiar e tare, eu am platit o regularizare de 900ron in Decembrie adica 200EURO in plus, asta ca Enel a facut ei o estimare cumva... Oare cati au mai fost ca mine... Trist
20
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614