REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Poştaşii se răzvrătesc: la Bucureşti au ieşit în stradă, la Constanţa merg în instanţă

Poştaşii se răzvrătesc: la Bucureşti au ieşit în stradă, la Constanţa merg în instanţă

Replica API 15 mai 2013 | 00:00 209

Conducerea se scaldă în mii de euro, Doreii duc greul

Conducerea se scaldă în mii de euro, Doreii duc greul

Lucrătorii poştali, la cuţite cu mai marii din conducere pentru a-şi menţine pe linia de plutire salariile. În timp ce la Bucureşti s-a dezlănţuit haosul, peste 1.000 de angajaţi din 20 de oficii poştale recurgând la proteste spontane, nemulţumiţi fiind de Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcţie de caz, la numai patru sau şase ore, la Constanţa lucrurile se arată ceva mai aşezate. Nu că nu ar exista probleme şi la malul mării, însă aici situaţia se vrea fie albă, fie neagră, potrivit liderului Sindicatului Liber din Poşta Română, filiala Constanţa, Florin Gheorghiu. Mai exact, în momentul în care se va ajunge cu cuţitul la os, soluţia este cât se poate de clară: direct în instanţă!

Ape tulburi la nivelul Poştei Române, lucrătorii fiind extrem de nemulţumiţi de măsurile ce se impun. La Bucureşti deja s-a demarat haosul, protestele spontane derulându-se încă din cursul zilei de luni, 13 mai, când peste 1.000 de angajaţi au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile. Motivul este legat de Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, automat şi salariile. La Constanţa situaţia se arată ceva mai aşezată. Problemele există, sunt aceleaşi, însă au fost luate la descusut încă din faşă. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Poşta Română, filiala Constanţa, Florin Gheorghiu, actele adiţionale nu au fost semnate de majoritatea lucrătorilor poştali. "Din semnalele pe care le am de la colegi, la noi nu va fi vorba de proteste. Avem probleme şi la Constanţa, dar până în prezent nu s-au încălcat drepturile salariaţilor. Au fost cazuri în care salariaţii au semnat cu mâna lor actele adiţionale, prin care li se reduceau drepturile. Cei care nu au dorit să semneze acele acte adiţionale, au rămas cu drepturile salariale întregi. Cei care au semnat actele, implică legea părţilor şi noi nu putem interveni, este relaţia directă dintre salariat şi angajator. Eu i-am îndrumat în aşa fel încât să nu semneze nici o diminuare a drepturilor pe care le au în prezent. Cei mai mulţi au ţinut cont de acest lucru, nu au semnat, fapt pentru care avansul a venit, pentru luna trecută, întreg", a declarat, pentru "Replica", Florin Gheorghiu. Din câte se pare, cei care au semnat actele adiţionale, provin, în mare parte, din zona rurală, diminuările salariale fiind aplicate, în cazul lor, începând cu luna aprilie. Începând cu luna mai, actele respective au fost date spre semnare şi în municipiu, dar aici situaţia a fost cu totul alta. "Nu au semnat decât câteva persoane care au dorit să plece din sistem. În momentul în care ni se vor diminua drepturile salariale, cu siguranţă ne vom lega de tot ce înseamnă prevedere legală şi nu cred că va fi cazul de acţiuni de stradă şi direct în instanţă pentru cei care au făcut efectiv presiuni sau au încălcat drepturile salariaţilor, însă sper să nu fie cazul", a mai spus Gheorghiu.

Pe când conducerea se scaldă în mii de euro, "Doreii" trag tare şi duc greul

Pe când oamenii au ajuns la capătul puterilor, referindu-ne aici la poştaşul pe care-l vedem zi de zi pe stradă, cărând geanta plină de valori, cei din conducere se scaldă în mii de euro, neînţelegând de ce un poştaş plânge, ţipă şi face tam' tam pentru câteva sute de lei. Potrivit unor surse, managementul politic al companiei, adică Ion Smeianu, are salariul de aproximativ 11.000 de euro pe lună, cu tot cu indemnizaţia de membru al CA. Asta în condiţiile în care un poştaş câştigă între 1.000 şi 1.200 de lei, cu tot cu bonuri de masă. Ca atare, dacă se mai fac şi scăderi, angajaţii susţin că ar ajunge în imposibilitatea de a-şi putea duce traiul de pe o zi, pe alta, lucru neînţeles, din câte se pare, de cei ce se scaldă în mii de euro. Ajungând şi pe meleaguri constănţene, observăm că lucrurile sunt de bun simţ. Ion Mişcoci, şeful Oficiul Judeţean, nu câştigă cu nemiluita, ci aproximativ 3.000 - 4.000 de lei pe lună, potrivit unor surse. Însă, acesta are în subordine aproximativ 1.000 de angajaţi şi peste 50 de oficii poştale. În schimb, Compania Naţonală Poşta Română S.A., a ţinut să menţioneze că volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009 - 2012, înscriindu-se într-un trend global determinat de de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online. De asemenea, s-a mai menţionat şi faptul că rezultatele normării au fost verificate împreună cu reprezentanţii sindicatelor care recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă. "Conducerea Poştei Române a luat decizia ca, începând cu acest an, evaluarea şi cuantificarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale să se realizeze periodic, de două ori pe an. Astfel, se va îmbunătăţi nivelul calitativ şi eficienţa serviciilor poştale, optimizând activitatea companiei şi asigurând corelarea între drepturile salariale şi volumul de muncă prestat. Compania Naţională Poşta Română va lua toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea în parametri normali a activităţii Poştale", se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naţionale Poşta Română.

Premierul pune la punct poştaşii!

Toată situaţia nu a trecut neobservată de către premier, care însă s-a arătat deranjat de faptul că pensionarii nu îşi primesc pensiile la timp din cauza protestelor. Aşa se face că premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Slatina, că "este inadmisibil" ca poştaşii să refuze să ducă oamenilor pensiile pe care le aşteptau. "Noi am preluat Poşta Română nu doar în faliment, ci şi cu uriaşe fraude. Încercăm să salvăm Poşta Română cu o privatizare de succes. Dar să nu dai pensiile oamenilor e inadmisibil şi inacceptabil. Poşta Română mai trăieşte în primul rând pentru că noi punem pensiile prin poştă. Altfel, le punem pe card. Există soluţii (...) asta înseamnă că jumătate din personal pleacă acasă", a spus Ponta, citat de evz.ro.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614