REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Postul Adormirii Maicii Domnului pentru creştinii ortodocşi: Se oficiază sau NU cununii religioase şi botezuri?

Postul Adormirii Maicii Domnului pentru creştinii ortodocşi: Se oficiază sau NU cununii religioase şi botezuri?

Replica API 2 august 2018 | 00:00 1377

Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Ca durată, acesta este mai scurt faţă de Postul Paștelui și cel al Crăciunului. Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regulă la data de 1 august și ține două săptămâni (1-15 august). În timpul postului, potrivit calendarortodox.ro, nu se oficiază cununii religioase de orice fel, nunţi sau botezuri.

Tradițional, Postul Adormirii Maicii Domnului mai poartă denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei, fiind postul care pregătește creștinii ortodocși de cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august: Schimbarea la Față, care are loc pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 15 august.

Se oficiază CUNUNII RELIGIOASE în post?

Nu de puţine ori am întâlnit situaţii când cuplurile doresc să îşi oficializeze relaţia în faţa lui Dumnezeu, prin cununia religioasă, în zilele de sâmbătă ale săptămânii, motivul fiind dat de disponibilitatea localurilor care organizează evenimente de tip nunţi sâmbăta, iar mirii aleg această zi şi pentru ca invitaţii să se simtă bine petrecând întreaga noapte, având în vedere că duminica este zi pentru odihnă.

Dar ce se întâmplă când data localului coincide cu o zi de sâmbătă din perioada postului? Atunci, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului din Constanţa, se pot acorda dispense, dar doar pentru situaţiile cu adevărat urgente. În acest sens, mirii trebuie să aducă dovada urgenţei prin adăugarea unor acte la cererea pentru dispensă.

“În această perioadă îndrăgostiţii nu îşi pot oficializa relaţia prin cununie religioasă. Există posibilitatea unei dispense în cazuri foarte bine precizat, dar acestea sunt foarte rare. De regulă astfel de cazuri sunt rar de întâlnit. Dispensele nu se acordă în funcţie de programul restaurantelor, localurilor sau hobbyurile mirilor. Acesta nu este criteriu de dispensă. Dispensa se acordă atunci când există cu adevărat o situaţe deosebită, o urgenţă ce nu mai poate aştepta amânare. Să zicem că mirele este luat în armată, atunci da. Chiar şi în astfel de cazuri, dispensa trebuie dovedită prin acte. Dispensele se dau de către Arhiepiscopul Tomişului, IPS Teodosie. Şi în cazul navigatorilor se poate face o excepţie, însă dacă pleacă pentru o perioadă lungă de timp.”, a declarat pentru Replica purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.

Facem referire şi la costurile unei cununii religioase. Reprezenanţii Arhiepiscopiei Tomisului ne-au precizat că există taxa de oficiere a serviciului religios pentru care se şi eliberează chitanţă, însă dacă vorbim despre alte sume… vorbim despre donaţii. Astfel, potrivit informaţiilor, există o taxă de oficiere a serviciului religios pentru care se eliberează o chitanţă, însă donaţia respectivă reprezintă banii pe care naşii obişnuiesc să îi dea. Astfel de slujbe nu se condiţionează.

Botezul, la fel de INTERZIS. Dispensele pot fi singura soluţie!

Nici botezul nu reprezintă o excepţie. Acesta se oficiază duminica, în principiu. Însă, în cazuri extreme, se recurge la o cerere pentru dispensă. Dacă acesta se săvârşeşte, părinţii trebuie să promite că nu vor organiza masa aceea de după, cinstind invitaţii.

“Nu se face în post decât în situaţii extrem de urgente. Sf. Sinod a recomandat într-o decizie luată acum 2,3 ani ca botezurile să nu se facă în post tocmai pentru că oamenii obişnuiesc să facă o masă mare în post, atunci când alimentaţia este mai săracă, iar omul se îndreaptă de păcatele sale. Postul Maicii Domnului are aceeaşi asprime ca şi Postul Învierii. În rest nu sunt multe dezlegări la peşte, este una singură pe 6 august. Cununia religioasă se poate oficia în orice zi a săptămânii, miercuri şi vineri fiind excluse pentru că se ţine post.”, au declarat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomis Constanţa.

În vremuri apuse, cununiile religioase se oficiau duminica... dar se pare că tradiţia se păstrează în unele zone. “În mod tradiţional cununia s-a săvârşit după Sfânta Liturghie, dar datorită faptului că mulţi credincioşi aleg ca momentul cununiei să fie urmat de acea masă festivă, aleg sâmbăta. Biserica a făcut acest pogârământ să se oficieze şi sâmbăta cu condiţia ca mirii să se spovedească, să se împărtăşească şi apoi să se cunune. Observ că în ultima vreme sunt din ce în ce mai multe perechi care aleg duminica. Prin Ardeal se face mai mult duminica, decât sâmbăta. Se duc după Liturghie se aşează la masă pe la prânz şi nu petrec până foarte târziu pentru că luni se duc la muncă.”, a adăugat părintele Eugen tănăsescu.

În Constanţa numărul cununiilor religioase este în creştere!

“Statistic vorbind, numărul cununiilor religioase este în creştere În postul acesta nu avem nici o dispensă pentru cununie, iar de când a venit IPS Teodosie nu s-au prea dat dispensii de cununie în post. Au fost situaţii în posturile trecute când s-au dat dispense cu promisiunea părinţilor că nu se face petrecerea de după. Pe o perioadă de ani de zile, în jur de 3 sau 4 dispense au fost acordate pentru săvârşirea botezului. Cereri au fost însă în urma analizării situaţiei s-a ajuns la concluzia că nu este cazul din pricina motivelor”, a mai precizat părintele Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului Constanţa.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar ce sa mai zic ,ca la Vadu la Plaja se oficiaza saptamanal cununii pe plaja ,,din informatiile localnicilor reiese ca duhovnicul lor are dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcolice da este vorba de Tomita Tudor Antoniu am fost la biserica Vadu o Biserica amarata dar el cica primeste bai de la companiile din Sat unde sunt bani ?
2
1
Cand veti avea o cumpana mare in viata,sa nu cumva sa cereti ajutorul lui Dumnezeu! Sa spuneti doar lucruri ce tin de matematica,fizica ''exclus cea cuantica ce duce la contrazicerea voastra'',sa fiti demni in materialismul dialectic si istoric patronat in scris de Marx.Alegeti sa fiti anticristi,e treaba voastra.Puteti fi unii chiar simpatici. Nimeni nu poate forta credinta in nimic. E alegerea intima a omului,libertatea gandirii,libertatea fiecaruia,calea aleasa de fiecare din noi.Vreti democratie,respectati individualitatea,libertatea in conditiile pasnice,umane.
2
1
ca nu stiu ce spun ,nu stiu ce fac , azis Iisus HRISTOS si pe voi pe toti care comentati... banii nu fac totul
2
0
La litughie este o rugaciune care suna asa sa-i multumim... lui teodosie... ca abinecuvintat batjocorirea sfintului marestefan in data de 2 august 2014. Da da in post sfatuit de cine altul decit sorin lucian ionescu cu dubla cetatenie.
0
1
Dar Biserica este Suverana in RO d'aia nu se dau bonuri...PATRIARHIA adica patrie ierarhica...deschideti ochii !!!
1
1
INAINTE DE TOATE PE MINE MA INTRIGA FOARTE TARE DE CE NU AU CASE DE MARCAT SI SE DA BON PENTRU ORICE CUMPERI? DE CE NU PLATESC IMPOZITE? O LUMANARE, O CANDELA...ORICE DACA IAU SA MI SE DEA BON CA PESTE TOT. DAR TOATA LUMEA TACE DAR IN BISERICI BARFE SI.....DOMNULUI SA NE RUGAM !
3
2
Alta manipulare abjecta a rahatului de biserica paralela cu viata sociala a Poporului Roman ,cea mai perfida si golaneasca foprma de manipulare pentru retardati! Valorile spirituale stau in Sacru nu in post si alte cacaturi !
2
5
Hai sa mori tu? Daca platesc imi dai dezlegare! Asta nu inteleg, daca e post si nu se poate face alea alea, de ce daca vine unu si marca banul ii dai dispensa? Cum plm e asta? Adica daca platesti ai voie! Hai da-o in plm
5
2
altceva nu aveti de scris, suntem in 2018 a trecut evul mediu de mult
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367