REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Pot rămâne însărcinată dacă alăptez?

Pot rămâne însărcinată dacă alăptez?

Replica API 11 mai 2021 | 00:00 856

Tocmai ai încheiat un ciclu de sarcină de nouă luni, pline de emoție, agitație și schimbări fiziologice, iar acum te pregătești pentru o nouă etapă din viață, cea în care alăptezi și îngrijești noul membru al familiei.

Sursa foto : Shutterstock

Dacă intenționezi să rămâi, din nou, însărcinată, este indicat să lași un interval de timp între cele două sarcini. Cu toate acestea, multe femei consideră că, pe perioada alăptării, riscul de a rămâne însărcinată nu există, deci nu e nevoie de măsuri de contracepție, scrie doc.ro.

Află, mai jos, dacă acest lucru este adevărat:

Care sunt șansele de a rămâne însărcinată pe durata alăptării?

Pe scurt, e adevărat că alăptarea exclusivă la sân este o metodă contraceptivă eficientă, pe termen scurt. Acest fenomen poartă numele de amenoree lactațională și, potrivit specialiștilor, din 100 de femei care se folosesc în mod corect de această metodă de contracepție, numai una sau două vor rămâne însărcinate.

Ce presupune folosirea corectă a amenoreei lactaționale?

- Practicarea alăptării exclusive la sân, deci întârzierea introducerii alimentelor solide și evitarea formulelor de lapte

- Alăptarea la cerere, cel puțin la fiecare patru ore pe timp de zi, respectiv la fiecare șase ore pe timp de noapte

- Evitarea suzetelor

Este important de reținut că, pentru ca amenoreea lactațională să funcționeze, menstruația nu trebuie să fi reapărut, nici măcar în cantități foarte mici, iar bebelușul trebuie să aibă până în șase luni de viață.

De ce alăptarea exclusivă la sân acționează ca o metodă de contracepție?

Aici intervene activitatea hormonală, în special a oxitocinei. Acest hormon multifuncțional nu contribuie numai la starea de bine, ci este responsabil și pentru reflexul de alăptare, caracterizat printr-o senzație de furnicătură la nivelul sfârcului.

Oxitocina poate preveni, de asemenea, ovulația, prin trimiterea unor semnale către creier care îl instruiesc să suprime hormonul principal în stimularea ovulației. Fără ovulație, nu se pune problema de sarcină.

Atunci când bebelușul se hrănește la sân, sunt stimulate terminațiile nervoase de la nivelul sfârcurilor, care declanșează emiterea acelor semnale către creier. Atenție, însă, utilizarea unei pompe de lapte nu redă același efect.

Ce anume poate crește șansa de a rămâne însărcinată pe durata alăptării?

Dacă alăptezi și speri că te afli în procentul de 98% din femei care, folosindu-se de amenoreea lactațională, nu vor rămâne însărcinate, iată câteva detalii importante de ținut minte:

- Pentru ca amenoreea lactațională să funcționeze, trebuie să alăptezi exclusiv la sân

- În momentul în care copilașul începe diversificarea, după vârsta de șase luni, șansele de reluare a ovulației cresc. Dacă amână momentul diversificării, e posibil să te poți folosi, mai mult timp, de această metodă de contracepție.

- Ai mai mare grijă dacă urmează să te reîntorci la birou. Potrivit unor cercetări1, femeile care se întorc la birou și se folosesc, în continuare, de amenoreea lactațională, sunt mai predispuse unei noi sarcini față de cele care rămân acasă.

- În momentul în care menstruația revine, șansele de a rămâne însărcinată din nou cresc exponențial. Cu toate acestea, reține că unele femei pot avea ovulație chiar din perioada postpartum, în timp ce altele pot avea menstruație fără ovulație, deci lucrurile sunt relative și depind de fiecare organism în parte.

Ce fac dacă îmi doresc să rămân din nou însărcinată, dar și să alăptez?

Vestea bună este că, deși alăptezi, șansele de a rămâne însărcinată cresc pe măsură ce trece timpul, de la data nașterii micuțului.

Dacă vrei să crești șansele de ovulație, încearcă să faci niște schimbări, cum ar fi schimbarea orarului de alăptare. Ai grijă, însă, la nevoile bebelușului. Dacă nu se simte confortabil cu această schimbare, va trebui să renunți la încercare. De asemenea, reîntoarcerea la rutina normală, cum ar fi întoarcerea la muncă sau la un somn complet pe noapte, poate contribui la revenirea ovulației.

De reținut este că majoritatea femeilor își recapătă menstruația undeva între 9 și 18 luni de la nașterea copilului, deci va trebui să ai răbdare și să nu te îngrijorezi dacă această întârzie să apară.

Pot alăpta în continuare dacă rămân însărcinată?

Da, poți alăpta în continuare fără probleme, dar ai grijă să consumi un număr de calorii suficient pentru a-ți hrăni propriul corp, cât și pe cel al sugarului și al fătului în curs de formare. Este recomandat să suplimentezi aportul caloric cu aproximativ 500 de calorii pe zi, dacă bebelușul a început să consume și alimente solide, respectiv 650 de calorii pe zi, dacă e mai mic de șase luni.

Dacă ai suferit o pierdere de sarcină sau ai născut prematur, este important să fii atentă la contracțiile uterine. De exemplu, vei putea resimți o senzație de crampe atunci când bebelușul este alăptat. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul eliberează cantități mici de oxitocină, iar acest hormon poate cauza contracții. Dacă ești îngrijorată în privința riscului de naștere prematură, consultă-te cu medicul obstetrician cu privire la măsurile de prevenție potrivite pentru tine.

Nu în ultimul rând, e posibil ca, după primele luni de sarcină, bebelușul să refuze laptele matern. Aportul de lapte va începe să scadă, iar gustul acestuia se va schimba. Oricare dintre aceste schimbări pot duce la refuzul micuțului de a consuma lapte matern.

Cu toate acestea, unele mămici reușesc să continue alăptarea pe durata sarcinii și, chiar, să alăpteze în tandem ambii sugari. În asemenea caz, bebelușul nou-născut va trebui să aibă mereu prioritate la alăptare.

Trebuie să opresc alăptarea dacă urmez o procedură de fertilizare pentru a rămâne însărcinată din nou?

Dacă ai urmat un tratament de fertilitate pentru actualul bebeluș, te poți întreba dacă e nevoie să oprești alăptarea, din moment ce intenționezi să efectuezi o nouă terapie de fertilizare.

Nu există un răspuns clar pentru această întrebare. Anumite medicamente folosite în tratamentele de fertilitate nu afectează alăptarea, în timp ce altele pot avea un impact negativ asupra rezervelor de lapte, dar nu asupra calității acestuia, deci neimpunând riscuri pentru sugar. În asemenea cazuri, medicul îți poate prescrie un supliment alimentar cu efect galactogog. Cu toate acestea, există și substanțe nocive pentru sugar care pot fi folosite în procedurile de fertilizare.

Este important să te consulți cu medicul obstetrician pentru un răspuns sigur în acest sens, în funcție de terapia de fertilizare aleasă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920